Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

5 oktober 2019 | 18:00

Will Smith: "Jag fick försöka hitta mitt yngre, vildare jag"

Inför rollen i bioaktuella "Gemini Man" blev Will Smith tvungen att återbesöka sina gamla filmroller. Vi träffade honom under en presskonferens i Budapest.
Banbrytande teknik låter 51-årige Will Smith möta en 23-årig digital kopia på bioduken. Inför premiären av actionthrillern "Gemini Man" åkte MovieZine till Budapest för att höra filmstjärnan själv berätta om hur han hittade tillbaks till sitt yngre jag. På plats fanns även producenten Jerry Bruckheimer, och den hyllade regissören Ang Lee - som höjer ribban för Hollywoodfilm inför 2020-talet.

Ang Lee, med HFR (high frame rate) och 3D+ förändrar du hur man gör film. Varför drogs du till den här estetiken, och vad kan det ge oss som inte vanliga filmer kan?

Ang Lee: Jag skulle inte påstå att jag skriver om hela filmspråket. Men jag hittade något här, en mer omfamnande upplevelse. Det ger mera klarhet och en helt annan biokänsla, och det var väldigt spännande att upptäcka det. Det har gått tio år sedan "Berättelsen om Pi" och jag lär mig fortfarande. Jag är ödmjuk och det var en ny erfarenhet för mig.

Förändrade tekniken hur du agerar, Will?

Will Smith: Det första Ang sa till mig var att jag inte skulle få bära smink. För kameran ser allt. "Du kommer behöva en annan skådespelare" sa jag (skratt). Ingen makeup? Kameran kommer så nära och ser varje liten por! Men när jag såg den färdiga produkten är det så otroligt vackert hur man dras in i varje scen. Det är definitivt något nytt. Jag hade aldrig jobbat så. Ang jobbar med långa tagningar, vackra klipp, och att försöka fånga något levande. Motorcykelsekvensen har 60 sekunders långa klipp eftersom Ang Lee inte ville klippa. Det var svårt, för det var något annorlunda, men det är också vackert att få jobba så avskalat.

Är det inte lite läskigt att man nu kan göra en Will Smith-film utan Will Smith? Kommer du göra tio filmer om året, och hålla dig ung för evigt?

- Haha, exakt! Det är verkligen spännande ny teknologi. Men det är inte så att de har gjort mig yngre. De har inte tagit mitt ansikte och suddat ut mina rynkor. Det fina med denna teknologi är att det är en 100 procent digital människa, den första någonsin. Så nu finns det en 23-årig digital version av mig som jag kan göra filmer med. Men möjligheterna är oändliga.

- Om publiken kommer ut ur biografen och verkligen tror på att Junior är en verklig person - vilket vi hoppas att de gör - så öppnar det upp för osannolika möjligheter. Om teknologin fortsätter utvecklas, vilket vi är säkra på, kanske det kommer en film med Will Smith och Marlon Brando? Det öppnar upp för alla möjliga konstnärliga möjligheter. Det är oändligt vad man kan göra, om folk verkligen tror på det när de ser in i Juniors ögon.
 
 
Vad var det svåraste för dig som regissör?

Ang Lee: Att försöka hitta hemligheten bakom varför den här snubben har tjänat så stora pengar de senaste 30 åren. Var ligger hans charm? Det är en lång väg att gå mellan att få honom att se realistisk ut, och att han ska vara så som vi minns honom. Sen gäller det att hitta hemligheten bakom vad som gör Will Smith till Will Smith.

Hittade du hans hemlighet?

- Det är olika från scen till scen. Ibland är det hur han höjer på ögonbrynet, ibland är det något i blicken, ibland ett leende. Man vet aldrig. Men, man mår bra när man ser hans filmer.

Jerry, filmen var under utveckling i tjugo år. Hur hittade du den här historien och vad motiverade dig?

Jerry Bruckheimer: En av våra producenter hade fått det här manuset och skickat det till mig. Det var fantastiskt, men teknologin hade ännu inte kommit ikapp. Vi gjorde en del provfilmningar ändå. Vi provfilmade faktiskt med Jack Nicholson, och försökte göra honom yngre, men det såg bara så fånigt ut. Vi hade oerhörd tur att Ang Lee kom ombord, vi hade velat jobba med honom och han råkade vara tillgänglig.
 
 
Will, när man ser på dina senaste filmer, som "Suicide Squad", "Bright" och kommande "Bad Boys 3", är det som att du dras mer till fysiska och action-orienterade roller. Finns det en anledning till det?

- Jag är 51 år, och det är antagligen de sista actionfilmerna jag får göra innan mina knän har fått nog. Det var definitivt ett medvetet val av mig, att beta av de här mer fysiska rollerna så länge min kropp klarar av det. Det fina med den här teknologin är att jag nu har Junior, min digitala version, som kan göra alla mina actionscener, haha! Men ja, det var mitt beslut att ha lite kul så länge jag kan.

Hur mycket har du förändrats sedan "Fresh Prince i Bel Air"? I filmen verkar ditt yngre jag mycket mer likt ditt äldre jag, sett till karaktärens själ.

- Vi pratade mycket om vilka skillnader det skulle vara. Hur hittar man de subtila skillnaderna karaktärerna emellan. För mig var den största skillnaden att mitt yngre jag var naiv, på ett sätt som kunde användas som en tillgång. Det finns en kraft i att inte veta saker. När jag var 23 hade jag mina drömmar, men förutom det ingen aning vad jag ville göra eller hur jag skulle göra. Den naiviteten gjorde mig underbart orädd. De senaste åren har jag försökt fånga lite av den där friheten igen, hitta tillbaks till mitt vildare jag.

- På min födelsedag förra året hoppade jag bungyjump ur en helikopter över Grand Canyon, Det var kanske för mycket... Men att göra såna saker - jag hade växt ifrån att ta sådana risker, och jag kände mig verkligen lockad. Att bryta gränser och få utforska och experimentera som jag gjorde när jag i 20-årsåldern.

Om du hade chansen att säga något till en ung Will Smith, vad skulle du säga? Vilka råd skulle du ge honom?

- Jag skulle nog snarare fråga honom om råd. Jag skulle vilja veta. För även när Ang regisserade mig som mitt yngre jag, så var det riktigt svårt. Jag kunde inte nå fram till hur jag tänkte. Vi tog en bunt av mina gamla filmer och han visade mig några av valen jag hade gjort i mina tidiga roller. Han kunde visa mig olika klipp och säga: "Jag älskar det här. Jag älskar det där. Gör aldrig om det där igen." (skratt) Men det fanns vissa val som jag gjorde i mina filmer, där jag idag bara inte kan fatta hur jag tänkte. Varför gjorde jag på det viset, eller varför sa jag något på det viset?

- Jag var så härligt spontan i 20-årsåldern, och ju mer framgångsrik jag blev desto mer sällsynt blev det. Spektrumet av vad jag var villig att göra, vad Will Smith kunde göra, blev så smalt. Jag fick leta efter mitt yngre jag för hjälp att bryta gränser, och komma ur de handbojor som mina framgångar inom film hade satt på mig.
 
 
"Gemini Man" får svensk biopremiär 11 oktober. Men redan på måndag kan du få en smygtitt på 19 minuter ur filmen i 3D+ på utvalda biografer.
| 5 oktober 2019 18:00 |