Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

13 september 2020 | 09:00

Filmfotografen berättar vad han gillar mest med "The Mandalorian"

Den Emmynominerade filmfotografen Baz Idoine berättar exklusivt för MovieZine om arbetet bakom den visuellt hyllade Star Wars-serien "The Mandalorian".
Efter nästan ett års väntan har det äntligen blivit dags för oss svenskar att ta del av den första säsongen av "The Mandalorian", Star Wars-serien som dominerade sociala medier under hela hösten ifjol borta i USA.
 
Några av de främsta hyllningarna kring "The Mandalorian", har varit kring hur snyggt foto och musik (från den svenske kompositören Ludwig Göransson) som man har fått till i serien. Vi är därför väldigt glada över att få dela med oss av vårt samtal med filmfotografen bakom den första säsongen av "The Mandalorian".
 
 
"Rogue One: A Star Wars Story" hade samma filmfotografer som "The Mandalorian".
 
Baz Idoine har varit filmfotograf för second unit-teamen för filmer som "There Will Be Blood", "The Master", "Mission: Impossible - Ghost Protocol", "Erin Brockovich" och "Rogue One: A Star Wars Story" samt tv-serier som "True Detective", "Westworld" och "Legion".
 
Efter över 30 års hårt arbete bakom några av film och tv-världens största filmer, är steget från second unit till ansvarig filmfotograf för den första live action-serien inom Star Wars utökade universum ingen liten bedrift. När Emmynomineringarna damp ned i somras steg Idoine och hans Oscarsnominerade kollega, Greig Fraser ("Lion", "Dune", "The Batman"), väntat fram som favoriterna i kategorin för årets bästa filmfotografer.
 
Under vår exklusiva intervju med Baz hinner vi prata om både hur det var att ta steget från Star Wars-film till serie, Baby Yoda samt vad han är mest stolt över kring arbetet med "The Mandalorian".
 
Från vänster; regissören Dave Filoni, filmfotografen Greig Fraser, Pedro Pascal som Mando och filmfotografen Baz Idoine bakom kameran.
 
Först av allt måste jag givetvis passa på att gratulera både dig och Greig till den välförtjänta Emmynomineringen för ert arbete med fotot under den första säsongen!
 
- Tack så mycket, det är verkligen superroligt att få den typen av erkännande. Det är ju bara några dagar kvar innan det avgörs nu också!
 

"Fotot är på många sätt mer likt en biofilm"

 
 
"The Mandalorian" är inte din första resa ut i Star Wars utökade universum, utan du arbetade tillsammans med filmfotografen Greig Fraser redan på "Rogue One: A Star Wars Story". Hur var det att gå från att arbeta med en Star Wars-film till en serie samt att få ta klivet upp till ansvarig filmfotograf för större delen av säsongen?  
 
- Greig och jag arbetar väldigt bra tillsammans, vilket var varför han frågade mig om jag ville vara en del av båda Star Wars-produktionerna tillsammans med honom. Han visste att han inte skulle kunna vara närvarande under väldigt stora delar av "The Mandalorian"-inspelningarna [på grund av hans arbete med "The Batman" och "Dune"] och ville att någon som kunde matcha hans stil och vision tog över ansvaret. Det valet föll lyckligtvis på mig! 
 
- Även om "The Mandalorian" är en tv-serie så behandlade vi projektet som en stor filminspelning. Så övergången från att arbeta med en Star Wars-film till att arbeta med en Star Wars-serie var faktiskt överraskande enkel, eftersom vi tog oss an arbetet på mer eller mindre samma sätt. Fotot är på många sätt mer likt en biofilm än en vanlig tv-serie. 
 

"Baby Yoda tog verkligen världen med storm"

 
 
Det finns väl ingen som inte har hört talas om Baby Yoda efter den amerikanska premiären ifjol, men då var det fortfarande en välbevarad hemlighet - som hade lämnats ute från alla trailers. Hade ni alla på känn hur omåttligt populär den gröna lille figuren skulle bli?
 
- Ja, det var en hemlighet som bevarades väldigt väl inför den amerikanska premiären. Jon [Favreau] var väldigt noga med att ingen skulle prata om det utanför inspelningarna, utan han ville hålla det som en överraskning - och han visste såklart bäst visade det sig. Vi visste alla att det var något speciellt med barnet och att folk troligtvis skulle gilla överraskningen, men vi hade ingen aning om hur gigantiskt det genomslaget skulle bli. Baby Yoda tog verkligen världen med storm där efter premiären.
 

"Kan stå sida vid sida med allt som har kommit innan"

 
 
"The Mandalorian" är den första live action-serien hittills i Star Wars utökade universum av filmer och serier och ett av flaggskeppen hos Disney+. Om jag har förstått det rätt så fick ni använda er av en väldigt avancerad inspelningstudio och åka till många olika platser runtom i världen, för att få till det bästa möjliga när det kommer till fotot... var det här ett projekt där du kunde drömma stort och faktiskt genomföra allt du ville som filmfotograf?
 
- Det har utan tvekan varit en dröm som blev sann, bara av att få komma ombord det här projektet som filmfotograf. Och ja, det stämmer. Vi hade några riktigt fenomenala verktyg till vårt förfogande under inspelningarna, framför allt i studion där vi hade möjligheten att styra ljuset på ett helt fantastiskt sätt. Jag tror att det kommer att vara väldigt utmanande för tittarna att försöka klura ut vad som är inspelat i en studio och vad som är inspelat på plats i något avlägset land. 
 
- Det är sant att jag hade väldigt många verktyg och möjligheter att uppnå det mest optimala fotot, framför allt under den andra halvan av säsongen när vi försöker oss på några väldigt avancerade saker - som jag är väldigt stolt över. Men vetskapen att vi är grundade i just Star Wars och dess utökade universum, att allt detta blir en del av Star Wars. Jag känner mig nog allra mest nöjd med att jag verkligen tycker att vårt arbete har hållit samma klass och att det känns som att "The Mandalorian", både till handlingen men framförallt fotomässigt, kan stå sida vid sida med allt som har kommit innan. Det gillar jag mest av allt.
 

"Jag vet att folk kommer att älska den" 

 
Den andra säsongen av "The Mandalorian" börjar sändas direkt efter den första är slut här i Sverige.
 
De första bilderna från den nya säsongen av "The Mandalorian" släpptes häromdagen, är du involverad i den nya säsongen också?
 
- Ja, jag var involverad i den nya säsongen också. Men allt jag kan och får säga om fortsättningen är bara att jag vet att folk kommer att älska den, haha. Resten får ni ta reda på själva efter premiären!
 
 
De två första avsnitten av "The Mandalorian" släpps här i Sverige den 15 september, i samband med lanseringen av Disney+ (skaffa ditt abonnemang på disneyplus.se). Därefter kommer ett nytt avsnitt i veckan att släppas innan den andra säsongen får global premiär fredagen den 30 oktober.
 
Men redan idag, den 13 september, smygvisas det första avsnittet av "The Mandalorian" kl. 21:00 på (den Disney-ägda) kanalen FOX Sverige.
 

Läs också: 630 filmer på Disney Plus i Sverige - hela listan 

 
Kommer du att ge "The Mandalorian" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 13 september 2020 09:00 |