Intervju

Skribent

MovieZine

16 augusti 2015 | 18:00

Svenske Sirwan Assad har vad Hollywood vill ha

Det är nästan som en saga, berättelsen om pojken som kom till Sverige som 12-åring, klarade på tre år godkänt i alla ämnen i grundskolan och sökte sedan till artistinriktningen på gymnasiet medan han gjorde musik på sin fritid och provade på att spela teater. Nu är han 27 år och har skapat sig en karriär i Hollywood.
Stockholmaren Sirwan Assad flyttade till Santa Barbara för några år sedan för att pröva skådespelarlyckan. Många drömmer samma dröm, men Sirwan Assad är en av få som tagit sina första steg mot en karriär i drömmarnas land. 

– Det är tufft att vara skådis i USA. Alla vill bi skådisar, varenda servitris och servitör vill bli det. Jag har velat det för att jag tycker det är kul, jag har aldrig varit rädd för att testa nya saker, säger Sirwan Assad.

Han har spelat gangster i filmen ”Miles Away”, baserad på jazzmusikern Miles Davis liv som ledde till huvudrollen i ”Excessive Acts of Kindness” (Falcon Quest Productions), även den med maffiakoppling. Filmen handlar om Joe Cotton, som lämnat sitt liv i maffian och numera lever ett framgångsrikt liv som laglig medborgare. Han kommer i kontakt med en familj som han släpper in i sitt hem för att hjälpa dem från gatan, men får problem när de vägrar lämna hans hus. En roll Sirwan Assad är mycket glad för.

Hur fick du rollen?

– De gillade det jag gjorde i ”Miles Away”, så producenten för den filmen tog mig åt sidan och sa att han gillade mig och hur jag agerade och frågade om jag var intresserad av huvudrollen i hans nya film. Så klart sa jag ja! Det var ju en huvudroll!

Varför handplockade han just dig?

– Jag tror han gillade mig som person, hur jag var, min historia, att jag är helt dedikerad allt jag gör. Han såg att jag fokuserar på skådespeleriet och inte allt runt omkring som kan distrahera många. Många i L.A håller på med droger, så det är svårt att lita på folk. Jag åkte sex timmar varje dag fram och tillbaka för att kunna vara med på inspelningen till ”Miles Away”. Nu har jag pluggat manus i en månad och det känns riktigt bra.

När har filmen premiär?

– Det är inte klart än, alla roller är inte tillsatta.

Du verkar ju gå hem i USA – vad gör att du har lyckats ta dig fram på så kort tid?

– Jag har en väldigt stark vilja och det självförtroende som behövs här. Det finns många jag känner som har massvis med talang men de tror inte på sig själva. Alla amerikaner jag känner har drömmar om att lyckas i filmbranschen, men de pratar bara om det. Jag gör.

Berätta om hur du gjort.

– Min första grej jag gjorde i L.A var att gå på en audition för statister. Alla som var där var modeller, mycket snyggare än jag! Själva scenen skulle utspelas på en restaurang där huvudpersonerna skulle vara med. Mer än så visste jag inte, men när tjejen som var castingansvarig frågade om någon hade erfarenhet av restaurangjobb, sa jag ja direkt. Jag hade ju jobbat på IKEA i Kungens kurva och TGI:s i Kungsträdgården, skrattar Sirwan.

Du visar helt enkelt att du finns?

– Ja, jag fick ju en talroll direkt och två sidor manus att läsa, ingen annan av statisterna syntes i provfilmningen. Jag kastar mig in i saker och är inte rädd för att inte klara av något. Det är inga problem för mig att åka tre timmar med tåg, enkel resa, till en inspelning. De gillade att jag är fokuserad, att jag går att lita på. 

I både ”Miles Away” och ”Excessive Acts of Kindness” kommer dina karaktärer från maffian. Är det en genre du råkat hamnat i eller dras du till den?

– Jag har sett ”The Sopranos” tusen gånger och mina favortitskådisar är Al Pacino och Robert De Niro, så jag har alltid haft en förkärlek för maffiagenren. 

Från nutid till framtid. Det största filmprojekt Sirwan Assad hittills varit med i är långfilmen ”Winter’s Dream”, där han har en liten roll som Corporal Wilson. Det är en våldsam action-sci-fi med premiär på Sundance Film Festival 2016. För regi står Joey Curtis, en av manusförfattarna till den prisbelönta ”Blue Valentine” (2010) med Ryan Gosling och Michelle Williams. 

– Jag är jätteglad för den filmen och ser fram emot premiären. Joey Curtis har ett gott rykte i Hollywood, så jag hoppas den kan leda till ännu mer för mig. Det är så det funkar här.

Vad tror du den kommer att innebära för karriären?

– Jag är bara nöjd och glad att få vara med i filmen! Men det är klart att folk har lättare att lägga märke till dig om du är med på en filmfestival som Sundance. Och när ”Excessive Acts of Kindness” är klar hoppas jag att min huvudroll i den filmen kommer att intressera andra filmbolag för mig, och för fler huvudroller.

Om du skulle ha chansen att i framtiden välja regissör att jobba med – vem skulle det vara?

– Det är kanske klyschigt, men alla vill ju jobba med Scorsese. Hans ”The Wolf of Wall Street” är helt sjukt bra. Och så skulle jag gilla att jobba med Tarantino. Han gör ju väldigt våldsamma filmer, men på ett väldigt konstnärligt sätt, som i ”Pulp Fiction”, ”Sin City” och ”Kill Bill”. Det är sådana filmer jag vill göra.

En film- eller teaterkarriär i Sverige då? Eller är det bara Hollywood som lockar?

– Jag skulle gärna vara med i svensk tv, och hoppas det kan bli så i framtiden. Det är ändå en del av mig. Men nu fokuserar jag på USA.

Sirwan Assad tror själv att det kommer att gå bra. ”Du vet, jag är som en skorpion – I’m adaptable", skrattar han.

Vesna Prekopic
| 16 augusti 2015 18:00 |