Intervju

Skribent

Matt Doherty

7 februari 2012 | 18:01

Superhjältesnack med "Chronicle"-grabbarna

Dane DeHaan, Michael B. Jordan och Alex Russell. Lägg namnen på minnet - de har nämligen huvudrollerna i vinterns mest omtalade superhjältedrama. MovieZine har träffat skådespelarna från "Chronicle".

En budget på 15 miljoner dollar och enbart 35 dagars inspelning tvingade Josh Trank och de kreativa hjärnorna bakom "Chronicle" att fokusera på själva kärnan i tonårsdramat, som råkar ha en superhjälte-touch i sig. Som skådespelaren Michael B. Jordan (som spelar Steve) själv uttrycker det: 

- Jag tror att det faktum att jag visste att filmen var lågbudget, att effekterna inte kommer att handla om monster eller explosioner, gjorde att dagens unga kan relatera till den. Särskilt i vår tid av Youtube och Facebook där alla ska filma sina liv.

- Jag skulle säga att filmen handlar om vad som egentligen skulle hända om tonåringar fick superkrafter, tillägger skådespelaren Dane DeHaan.

Hur du än vill sälja in filmen, valde Josh Trank onekligen de rätta skådespelarna för sin "första persons-perspektiv-tonårsdrama i upphittad video-stil-grejsimojs". Dane DeHaan, het efter sin medverkan i "In Treatment", tillför ett splittrat djup till filmens problemtyngde hjälte. Bara tre år efter skolan har han knappast slösat tid på Hollywoodmarknaden, men till skillnad från många jämngamla verkar han mer engagerad i arbetet än berömmelsen.

- Jag gick på University of North Carolina School for the Arts, där får man skapa en showcase och som tur är gav den mig en agent… Jag har alltid känt mig dragen til teater, till TV, till film, och allt hände så fort. Jag gjorde en hel del teater i New York. Jag vann pris för en off-Broadway-show, och fick vara med i "In Treatment". Den visade verkligen för hela industrin vem jag var som skådespelare. Det var andra året efter skolan. Och tredje året, förra året, gjorde jag tre filmer. "Chronicle", "Wettest County" som kommer ut i höst, den har en fantastisk rollista. Det var kul, den gjordes faktiskt före "Chronicle". Och slutligen "The Place Beyond the Pines", av regissören till "Blue Valentine" och med Ryan Gosling, Bradley Cooper och mig själv i huvudrollerna.

När jag frågar Dane om vilka förebilder han har i sin karriär, tillägger han:

- Det är en tuff fråga, eftersom min favoritskådespelare är James Dean, och jag vill inte ha hans karriär eftersom han bara gjorde tre filmer, och där är jag nu (skratt). Men jag respekterar verkligen Phil Hoffman, vad han gör med sin karriär, och på sistone även Al Pacino. Jag tycker att han fortsätter att utmana sig själv som skådespelare. Det är två människor som jag gärna skulle vilja vara om tjugo år eller om fyrtio år.

Så det är inte konstigt att han, som han själv säger, gillar att variera sig.

- Det var därför jag såg "Chronicle" som en fantastisk idé. Den liknade inget jag läst förut. Andrew är så mångdimensionell. Det liknande inget jag gjort, och var en utmaning eftersom jag är med i alla scener och får verkligen jobba med regissören och fotografen. Allt visas ur min synpunkt så det var ett stort åtagande och en enorm utmaning. Det lockade mig.

Som om utmaningen inte var nog, var de tvungna att lära sig att flyga. Alex Russell som spelar Matt berättar:

- Dane och Mike var höjdrädda när vi började filma, men det var snart som bortblåst och det ska de ha eloge för. Jag minns första gången de hängde upp mig i linor, i en stor studio. Jag flög rakt upp i taket och trodde att jag skulle dö. Till slut klarade vi av dubbelt så höga höjder utomhus, när vi ska sväva tio våningar upp i luften för vissa scener. Det var verkligen speciellt.

Att hänga i sele var dock inte Michaels favoritdel, erkänner han:

- Vi människor är inte gjorda för de där grejerna. Vår anatomi går inte ihop med dem alls. Vi tycker att vi är tuffa, jag sportar och är i god form, eller hur? Men core-styrka är något helt annat. Att försöka hålla sig stilla när man hänger uppe i luften, det är intensivt. Så vi gick igenom tuff träning i ett par veckor för att lära oss hänga där hela dagarna. Det skulle ju se enkelt ut, men det var allt annat än enkelt.. Det var verkligen en kamp, men vi klarade det. Jag har aldrig varit i så bra form i hela mitt liv.

Men det är det smärtsamma dilemmat som Danes karaktär går igenom, som är grunden i filmen. När jag frågar hur han klarade av rollen, svarar han undanglidande:

- Det enklaste sättet att förklara det, är att jag lurar mig själv att allting händer mig på riktigt och att de filmar det. Jag lockar inte fram något ur mitt förflutna. Min far slog mig aldrig, han är faktiskt väldigt trevlig. Stöttar mig alltid. Min mor lever och mår fint. Hon är min bästa vän. Jag tror starkt på att man kan lura sig själv till att tro på något som egentligen inte finns, och det är så jag jobbar.

Slutligen är det de älskvärda karaktärerna ihop med filmens revolutionerande nya teknik och genremix, samt den rebelliska "gör det själv"-mentaliteten som gör "Chronicle" till den första "handhållen iPhone/high tech-filmen". Här finns en idependent-känsla helt omfamnad av Stora Studion. Dinosaurierna i filmbranschen vågar på nytt ta risken med unga fräscha regissörer med nya idéer. Är det början på en ny era i filmens värld? Där mindre filmer, skapade av outsiders med något att säga, kommer dominera? Som alltid hänger svaret på biointäkterna.

"Chronicle" får svensk biopremiär 15 februari.

| 7 februari 2012 18:01 |