Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

6 juni 2014 | 20:01

Stuntmannen Vic Armstrong har jobbat med de största

Namnet Vic Armstrong säger dig kanske inte mycket. Men faktum är att den här mannen snart ägnat 50 år av sitt liv för att få filmstjärnor som Stallone, Harrison Ford och Tom Cruise att se bra ut.

Efter att ha arbetat som stuntman på otaliga Bondfilmer och superhjälterullar fick han nyligen ta sig an Chris Pine i spionthrillern "Jack Ryan: Shadow Recruit". Och vi fick samtidigt äran att ställa några frågor till en av Hollywoods dolda legender.

Hur hamnade du i filmbranschen, och mer specifikt som stuntman?

- År 1965 hyrde jag ut en häst till en stuntman, som senare bad mig att vara med i filmen och rida på den, som skådespelarens stunt double. Det blev början på vad som skulle bli mitt livs arbete. Det har varit en otrolig resa sedan dess och jag skrev om många av mina erfarenheter i min bok "The True Adventures of the World's Greatest Stuntman: My Life as Indiana Jones, James Bond, Superman and Other Movie Heroes".

Du har en imponerande meritlista! Vilka utmaningar hade "Jack Ryan" åt dig?

- Den stora utmaningen med all action och stunts är att försöka vara originell och samtidigt skapa spänning, och "Jack Ryan" var inget undantag. Regissören, Kenneth Branagh, ville att det skulle se ut som att Jack inte haft någon formell träning och helt enkelt slogs för sitt liv av ren instinkt. Det var en intressant utmaning som gav stuntsen en unik look.

Vilken av stuntscenerna i "Jack Ryan" är du mest stolt över?

- Hotellscenen med slagsmålet i badrummet mellan Chris Pine och Nonso Anozie är en av mina favoriter. Jag gillar också när han hoppar på motorcykeln och jagar trucken mot slutet av filmen.

Vad var mest riskfyllt?

- Det var att låta Chris köra denna väldigt kraftfulla motorcykel genom New Yorks gator och tunnlarna i Liverpool i hög hastighet. Han hade knappt suttit på en förut, så vi spenderade mycket tid med motorcykelexperter på båda sidor av Atlanten. Chris är ett äkta proffs som gjorde allt man bad honom om, och jobbade stenhårt för att få det perfekt. Han är en tuffing, han bröt fingret i hotellscenen, med fortsatte ändå utan att klaga.

Vilket av din karriärs alla stunts har varit det svåraste att koordinera?

- Många, många stunts är krävande och utmanande tills man är klar med dem. Att bygga löpband för galopperande hästar var en utmaning. Att filma båtjakten på Themsen för Bond var en riktig utmaning. Att uppfinna den "fan descender" som gav mig en Oscar var en utmaning, speciellt när jag använde den för första gången för att hoppa från ett 100-meters höghus i Mexico City.

Så vem är, enligt dig, tidernas störste actionhjälte?

- Det finns inte bara en actionhjälte. Jag skulle säga de mer verklighetsförankrade hjältarna som James Bond, Indiana Jones eller Jason Bourne, det är dem jag gillar bäst och skulle vilja ha på min sida.

"Jack Ryan: Shadow Recruit" släpptes i veckan på Blu-ray, DVD och digitalt.

Filmografi i urval:

Arabesque (1966)
I hennes majestäts hemliga tjänst (1969)
Täcknamn Odessa (1974)
Superman (1978)
Blixt Gordon (1980)
Jakten på den försvunna skatten (1981)
Blade Runner (1982)
Jedins återkomst (1983)
Rambo III (1988)
Siste actionhjälten (1993)
Tomorrow Never Dies (1997)
Mission: Impossible III (2006)
Robin Hood (2010)
Thor (2011)
Jack Ryan: Shadow Recruit (2013)

| 6 juni 2014 20:01 |