CANNES 2018

Skribent

Alexander Kardelo

15 maj 2018 | 16:00

"Star Wars" har landat i Cannes

Vi mötte skådespelarna Thandie Newton och Woody Harrelson, som berättar om sitt första Star Wars-minne och om fansens reaktioner på "Solo: A Star Wars Story".
Galaxen som George Lucas skapade för över 40 år sedan har just blivit lite större. Ikväll rullas röda mattan ut på filmfestivalen i Cannes för att välkomna stjärnorna i spinoffen "Solo: A Star Wars Story", om Han Solos unga år. Inför premiären fick jag en pratstund med två av skådespelarna - Thandie Newton och Woody Harrelson, som spelar nya karaktärerna Val och Beckett.

Efter att de har berömt min Star Wars-t-shirt, berättar båda att de varit fans sedan den första "Stjärnornas krig" släpptes år 1977.

- Jag hade precis lärt mig att läsa. Och jag kunde läsa "In a galaxy far, far away", den där texten som rullar ut i mörkret. Det var så coolt! Hur kom de på något så Orson Welles-aktigt? säger Thandie Netwon.

- Jag är inte helt säker, men jag tror att George Lucas var tvungen att lägga in den texten för att dra in publiken, svarar Woody Harrelson.

- För att få in mycket information på en gång? Det är det jag menar, så häftigt! Och så John Williams musik på det. Ja, vi diggar "Star Wars". Det gör alla.
 
 
Ville inte berätta för barnen

Vad hände då när de fick nyskrivna roller i en av världens mest populära filmserier? Thandie Newton avslöjar varför hon höll den glada nyheten hemlig:

- Jag berättade inte det för mina barn på två dagar. Jag bara njöt av den känslan. Jag visste att de skulle älska det! Annars gillar de inte något jag gör, de tycker inte det är coolt och blir uttråkade. Jag visste att effekten skulle bli stor när jag väl berättade för dem. Så jag väntade i två dagar. Vi satt och åt middag när jag sa: "Jo, förresten, barn... Mammas nästa film är en Star Wars-film". De ville desperat veta mer! Men jag sa inget mer. Jag mjölkade det, säger hon med ett leende.
 
 
Fansens nya favoritfilm?

Ikväll hålls den stora galapremiären på filmfestivalen i Cannes, men filmen har redan visats i Los Angeles. Woody Harrelson tror inte att någon kommer bli besviken.

- Ron Howard är en mästare. Jag har pratat med många fans som såg filmen förra veckan, och många av dem säger: "Det här är vår favoritfilm!" Vi kunde aldrig ha hoppats på det.

Newton tillägger:

- Det handlar inte om att göra en bättre film, utan att berika Star Wars-arvet. Dessa karaktärer är välkända och älskade, men vi visste inget om deras bakgrund. Vilken otrolig utmaning att försöka göra det rätt... Filmen är otrolig. Så cool! För det kunde ju ha blivit - skit.
 
Se hela intervjun nedan.
 
 
"Solo: A Star Wars Story" får svensk biopremiär 23 maj.
| 15 maj 2018 16:00 |