EXKLUSIVT

Skribent

Kim Nilsson

16 maj 2018 | 14:00

Spike Lee: "Trump hjälpte vår film"

Regissören Spike Lee återvänder till bioduken med en film om en afroamerikansk man som lyckades infiltrera Ku Klux Klan under 1970-talet. MovieZine träffade honom i Cannes.
Det är en sprudlande regissör som tar emot på terrassen på festivalpalatsets tak i Cannes. För bara någon kväll sedan galavisades ”BlacKkKlansman” till stående ovationer och goda recensioner.
 
– Vi hoppas verkligen att man ska se att de ämnen som skildras i filmen är globala, det handlar inte bara om en kille i vita huset i USA, säger Lee.
 
Som vanligt i Spike Lees fall är det fokus på rasism och ”BlacKkKlansman” skildrar den ganska okända historien om Ron Stallworth. En afroamerikansk polis som under 1970-talet lyckades infiltrera Ku Klux Klan. Filmen är baserad på en verklig historia som berättades via den riktige Ron Stallworth i en biografi som kom ut 2014.
 
– Det var producenten Jordan Peele ("Get Out") som ville att jag skulle göra filmen, men då sa jag att jag var tvungen att skriva om manuset. Vi började spela in efter att Trump blev vald. Vad jag vill säga med det är att det inte var någon som under Obamas åtta år frågade om jag skulle göra den.
 

Regissören Spike Lee i Cannes
 
Men ”BlacKkKlansman” är inte bara en historia om 1970-talet. Utan att avslöja för mycket slutar filmen i vår samtid med bilder från terrordådet i Charlottesville från i fjol. Då avled en person och flera skadades när en bil körde rakt in i en folksamling som protesterade mot en vit makt-demonstration.
 
– Det hände när vi klippte filmen. Vi hade egentligen ett annat slut, men nu blev vi tvunga att göra så här, säger Kevin Willmott som skrev manuset med Spike Lee.
 
Regissören själv menar att det var omöjligt att inte dra paralleller till modern tid, trots att ”BlacKkKlansman” utspelar sig för över 40 år sedan.
 
– Det visar att hatet lever kvar och jag vill poängtera att hatet är något globalt. Det händer faktiskt inte bara i USA, men America first, ni vet, säger han och skrattar högt innan han återigen kommer in på en viss Donald Trump.
 
– Med anledning av hans agerande efter Charlottesville skrev han in sig i filmen själv. Man kan säga att han hjälpte oss med att göra den aktuell.
 

Adam Driver och John David Washington
 
Trots alla budskap och politik pratar Spike Lee gärna också om huvudrollsinnehavaren John David Washington (son till Denzel Washington som ofta förekommit i Lees filmer).
 
– Jag har känt John sedan innan han var född. Han behövde inte göra audition för den här rollen, jag VISSTE att han var rätt.
 
John David Washington försökte i unga år bli amerikansk fotbollsspelare i stället för att följa i sin pappas fotspår, men är nöjd att ha hittat tillbaka till filmbranschen.
 

Damaris Lewis, Jasper Paakkonen, John David Washington, Laura Harrier, Topher Grace, Spike Lee, Adam Driver och Corey Hawkins utanför festivalpalatset i Cannes.
 
Du var ju statist i ”Malcom X”, hur var det att jobba med Spike Lee nu som vuxen?
 
– Jag tycker att jag har mognat som skådespelare sedan dess (skratt). Det var ett kul minne att vara statist, men den här gången var det så klart något helt annat. Jag tycker att Spike är en regissör som litar på sina skådespelare. Det handlar om det han inte säger ibland. Det är ett privilegium att jobba med någon som just litar på en. Det påminner mycket om att spela en lagsport, säger John David Washington till MovieZine.
 
Trots att ”BlacKkKlansman” slutar i en dyster nutid har ändå Spike Lee gott hopp om att dagens unga generation ska kunna ändra världen.
 
– De är fantastiska på att organisera sig, se på ”March for our lives” som de gjorde efter skolskjutningarna i Florida. Det lovar gott.
 
När han får frågan hur man annars ska kunna lösa frågan med just rasism kommer svaret snabbt:
 
– Hade jag vetat det så hade jag lagt svaret i slutet av ”Do the right thing”. Jag fick mycket skit på grund av det när den visades i Cannes. Kritiker var sura för att filmen inte gav några svar, men det fanns inga.
 
Om det finns några svar i ”BlacKkKlansman” är upp till åskådaren att bestämma, men Spike Lee är tydlig.
 
– Ku Klux Klan hatar inte bara svarta utan även judar. De hatar i stort sett alla. Hatet måste bekämpas med kärlek. Det är jag säker på.
 
"BlacKkKlansman" får svensk biopremiär 7 september.
| 16 maj 2018 14:00 |