Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

13 september 2020 | 20:00

Sofia Karemyr är höstens stjärnskott på tv

Möt skådespelerskan som är dubbelt Viaplay-aktuell med ”Partisan” och ”Älska mig”.
Thrillerserien ”Partisan” har just sänt sitt sista avsnitt på Viaplay, och idag tar ”Älska mig” vid med sin andra säsong. För Sofia Karemyr innebär det dubbel exponering i två av höstens mest omtalade svenska serier. MovieZine ställde några snabba frågor till skådespelerskan som vi förhoppningsvis kommer få se mycket mer av framöver.

Ni har fått väldigt fina recensioner på ”Partisan”, och det blev tittarrekord under premiärhelgen. Hur kändes det att äntligen få släppa serien till allmänheten?

- Det känns fantastiskt! Man vet ju aldrig hur mottagandet ska bli när man spelar in. Och det är inte alla som gillar thriller. Det är inte en superbred serie på det sättet. Så det är jätteroligt att den tagits emot så väl. Men jag är inte förvånad. Jag visste redan när vi spelade in att det kommer bli bra.

Hur visste du att det skulle bli bra?

- Det är alltid så när det finns personer bakom som tror på projektet, och som har varit involverade från början med en tydlig idé så som Amir Chamdin och Fares Fares har varit. Dessutom har de skrivit ett väldigt bra manus. Det underlättar. Det finns en tydlig riktning och alla som jobbar med serien påverkas och drar åt samma håll.
 
Vad döljer sig i idyllen Jordnära? Bild ur "Partisan" på Viaplay.
 
I förra säsongen av ”Älska mig” såg vi dig som bästa vän med Gustav Lindhs karaktär Aron… fast man som tittare känner ”kom igen, det är ju ni som ska vara ihop!” Nu har han gjort slut med sin tjej - vad händer i säsong 2?

- Utan att avslöja för mycket blir det ännu mer känslor att hantera från alla håll och kanter. Man kanske måste kompromissa lite när det är så mycket utifrån som drar i en.

Man blir rätt imponerad av Josephine Bornebusch, som förutom att ha skapat och skrivit serien även hann spela in en långfilm under året. Vilka är hennes styrkor, skulle du säga?

- Förutom att hon är driven och kreativ så är hon otroligt ödmjuk, karismatisk och älskvärd. Det är väldigt lätt att prata med henne. Hon är väldigt mänsklig och det tycker jag speglas i ”Älska mig” som också är väldigt mänsklig, Det är karaktärer man tycker om och tror på. Det är tack vare Jossan.

”Partisan” bjuder på spänning, ”Älska mig” är mer relationsdrama. Vilken typ av genre föredrar du själv som tittare?

- Jag har alltid varit en sucker för romkoms. Men när jag väl börjar titta på en thrillerserie så tycker jag om den lika mycket, men det bär emot lite grann. Det är lättare att trycka på något som är feelgood, och härligt.
 
Sofia Karemyr som Jenny i "Älska mig".
 
Vad fick in dig på skådespelarbanan från början?

- När jag började gå på teaterlektioner som liten var det nog min mamma som tyckte att jag skulle prova på det. Sedan följde jag med en kompis på provfilmning för ”Call Girl”, som blev min första filmroll. Och jag trodde egentligen att de bara sökte statister…

Vad skulle din drömroll vara?

- Att få spela en karaktär som betyder väldigt mycket. Ett projekt där många personer kan känna igen sig eller påverkas. Så att man får hjälpa människor och bli en förebild. Det skulle jag tycka var häftigt.
 
Se "Partisan" och andra säsongen av "Älska mig" på Viaplay.
| 13 september 2020 20:00 |