Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

21 januari 2012 | 17:01

"Shoo bre": Förbjuden kärlek och snabba cash

När MovieZine träffar Anestis Mavromatidis och Simon Settergren är det nya ansikten för de flesta av våra läsare. Men om bara en dryg månad kommer de kännas igen överallt, som killarna från "Shoo bre".

Simon och Anestis, båda 19 år gamla, har huvudrollerna i den efterlängtade filmatiseringen av Douglas Foleys ungdomsroman. 

För oss som inte läst boken, vad handlar "Shoo bre" om?

Simon Settergren: Filmen är baserad på en bok med samma namn, "Shoo bre". Den handlar om två unga killar i förorten som står inför ett stort steg i sina liv. De ska gå ut gymnasiet. Elias, som spelas av Anestis Mavromatidis är lite småkriminell och försöker ta sig ut ur det. Han blir kär i…

Anestis Mavromatidis: …en muslimsk tjej, och jag är själv kristen, så det blir ju svårt. Trots att det är moderna tider vi lever i är det ändå svårt med religion inblandat i ett förhållande.

SS: Sen har vi Oscar, som inleder en romans med sin lärarinna. 

AM: Det handlar lite om förbjuden kärlek.

I vilken genre skulle ni placera filmen?

AM: Love story, skulle jag säga.

SS: Romantik med en touch av… ja, tänk lite "Snabba cash" om man får göra en sån jämförelse.

Vilka hoppas ni ska se den?

SS: Alla möjliga. Boken togs ju emot jättebra. Jag tror det var åtta år sen den kom ut, och den lästes av alla möjliga. Vuxna, men framför allt ungdomar i tidiga tonåren eller så. Men jag hoppas även att den ska kunna nå ut till en större publik, till äldre människor också. Det är ett tidlöst tema, det här med förbjuden kärlek och lite "coming-of-age". Jag tror att många kan känna igen sig.

Så vilka är ni, och hur hamnade ni i filmvärlden?

AM: Det här är min första film någonsin, och som tur blev det långfilm. Djengo, regissören, hittade mig i skolan. Jag blev plockad därifrån. Vad mer kan jag säga… Jag är en rolig kille, väldigt utåtriktad. Halvgrek, halv-chilenare, men jag får spela syrian i filmen. Eller arabtalande kristen, men enligt boken är han ju syrian. Jag är bara glad att jag blev med om något såhär stort. Jag tog studenten förra året, nu jobbar jag med musik. Jag sjunger.

SS: Jag var på en förhandsvisning av "Snabba cash" för två år sen, och så såg jag skådespelarna när de fick gå upp och prata om sin film. Jag kommer ihåg att när jag kom hem sa jag att "fan, jag ska upp där på scenen". Och hela min familj sa "det är omöjligt". Men med mycket tur och en hel del kämpande så har jag tagit mig hit.

Men du upptäcktes inte på samma sätt?

SS: Det var inte via streetcasting. De hade sett mig på en bild på en sajt, och så ringde de mig. De trodde inte att det var jag som svarade, för det var ganska ren svenska. "Du ser ut som en blatte men pratar som nåt annat!" Så jag fick jobba på det en del, innan det blev klart att jag blev okejad.

Gick allt smidigt på inspelningen?

AM: Det var jäkligt roligt med alla skådisar… Många av dem hade gjort kortfilmer, utbildat sig eller jobbat som statister som Simon har. Sen fanns det också de som inte gjort film innan. Så det var kul, alla pratade om tidigare erfarenheter och hur man ska förbättra sig själv. Jag fick lite råd från Djengo, eftersom jag själv inte vet hur man ska agera. Han sa till mig bara "var dig själv. Var naturlig". Att utgå från mig själv och min egen uppfattning av Elias.

SS: För mig var nog det roligaste att det var så svårt att hålla sig för skratt! Det var mycket allvarliga scener, och det är svårt när Anestis sitter och lattjar bakom kameran. Det är klart, det känns ju som en familj när man jobbar tajt och tillsammans under en längre tid. Man blir ganska avslappnad, kanske ibland lite för mycket, och så ska man koncentrera sig.

Vill ni fortsätta med film?

AM: Jag skulle jättegärna göra det igen, om jag fick erbjudanden efter den här filmen. Men annars jobbar jag gärna med musiken också, det ligger ett snäpp högre upp för mig. 

SS: Absolut, om man får chansen och äran att ta del av filmbranschen igen. Jag är jättehungrig, och jättesugen!

"Shoo bre" får biopremiär den 24 februari.

| 21 januari 2012 17:01 |