Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

29 mars 2024 | 12:00

Streamingtips: Historisk fantasyaction i den galnaste serien på Disney+ just nu

MovieZine snackar med "Renegade Nell"-skådespelarna om den första säsongen av den helgalna tv-serien som nu går att se hos Disney+.
Manusförfattaren och tv-skaparen Sally Wainwright har tidigare imponerat med sina välskrivna tv-serier "Happy Valley" och "Gentleman Jack", men den här gången har hon skapat något avsevärt mer udda och galet. "Renegade Nell" blandar nämligen allt från fantasy, action, komedi och historiskt drama på en och samma gång. 
 
I serien så får vi följa Nell Jackson (spelad av Louisa Harland) som är en kvicktänkt och modig ung kvinna, som fått för sig att ingenting kan döda henne. Hon verkar ha någon form av änglavakt. Det gör att hon har en tendens av att säga precis vad hon tycker och tänker, under en tid i England där det verkligen inte var brukligt att göra det som kvinna. Av olika anledningar så beskylls hon i alla fall plötsligt för ett mord på en väldigt viktig person i sin hemby, vilket tvingar henne att ge sig ut med sina yngre systrar genom landet för att rentvå sitt namn. 
 
Ingenting går som planerat. Och med ett manus som blåser liv i varje liten sidokaraktär på bästa möjliga sätt, så blir den första säsongen av "Renegade Nell" snabbt en underhållande serie som passar för hela familjen. Inför premiären fick MovieZine chansen att snacka med skådespelarna Frank Dillane ("Fear the Walking Dead"), Joely Richardson ("101 dalmatiner", "The Gentlemen") och Eny Okoronkwo om vad som gör den nya serien så speciell:
 
Enyi Okoronkwo och Louisa Harland i den första säsongen av "Renegade Nell". 
 
Hur är det att jobba med Sally Wainright och hennes annorlunda men otroligt välskrivna manus?
 
Enyi: Det gör jobbet åt en. Vägen in i din karaktär börjar ju i manuset, så det gör vårt jobb så mycket lättare när man får ett fantastiskt manus att arbeta med. Då blir ditt jobb bara att förvalta det så bra du kan. Om det är riktigt bra så kan man egentligen inte göra det bättre. Det sätter ju lite press på en som skådespelare, för i de där fallen när du får ett fantastiskt manus så är det helt enkelt ditt jobb att försöka inte göra något sämre. Man måste verkligen vara en god förvaltare av bra manus. 
 
Frank och Joely samtidigt: Jag håller verkligen med!
 
Joely: Hon har skrivit ett spektakulärt manus.  
 
Frank: Helt klart, hennes sätt att måla upp världen på. Det sker så naturligt och med dialog du nästan aldrig får höra annars. 
 

"Faktumet att han helt saknar en moralisk kompass"

 
Frank Dillane i den första säsongen av "Renegade Nell".
 
Jag håller med. När man tittar på "Renegade Nell" så står serien verkligen ut ur mängden på något sätt. Det går liksom inte att gissa vad karaktärerna ska säga eller göra, vilket ofta är fallet i många andra produktioner. Jag skulle också vilja fråga dig specifikt Frank, för din karaktär tar ju verkligen ut svängarna i den här serien. Är det befriande att spela en roll där karaktären verkligen kan säga och göra vad som helst, eller blir du någonsin orolig för hur tusan man ska klippa ihop allt du får göra framför kameran efteråt sedan?
 
Frank: Jag är glad att du nämner det, för det är precis som du säger. Jag känner faktiskt att jag kunde ha gått ännu längre i vissa fall. Men jag är ingen komiker, så standup-komedi och den typen av grejer kan jag väldigt lite om. Fast jag har fått en känsla av att mycket av det handlar om frihet att säga vad man vill, på det sätt man vill. Jag är glad att det verkar ha känts för dig som att man har klippt ihop mina scener på ett sätt som fungerar, för han har ju en slags anarkistisk sida till sig. Och för mig utgjorde det verkligen karaktärens kärna på något vis. Faktumet att han helt saknar en moralisk kompass kring vad som är rätt och fel. 
 
Joely: Det känns faktiskt som att den där moraliska kompassen är lite av ett tema som går rakt igenom serien. Där det antingen finns de som har den och några av oss andra som verkligen inte har någon alls. Min och Franks karaktär har den ju inte, medan Enyi definitivt har en väl kalibrerad moralisk kompass som styr honom rätt. 
 

"Eularia Moggerhangar påminner om Cruella DeVil"

 
Frank Dillane och Joely Richardson i den första säsongen av "Renegade Nell".
 
Joely, din karaktär har ju väldigt mycket makt under den här tiden. Genom sina tidningar lyckas hon påverka vad hela landet ska tycka om vissa saker... och specifikt om vår huvudkaraktär då. 
 
Joely: Jag höll nästan på att nämna några verkliga blaskor som referens men det är nog bäst att jag biter mig i tungan där. Men du har helt rätt, hon driver alla möjliga tidningar under den här tiden. Hon är ett riktigt makthus och vi får se hur hon använder den makten till sin egen vinning. Hon är mer eller mindre en uppfinnare av "fake news" under den här tiden. Även fast det väl kanske finns en liten vändning för henne någonstans där också. 
 
Verkligen, jag minns ju tillbaka till när jag var yngre och såg dig i "101 dalmatiner" där din karaktär här påminner om en viss annan roll från den filmen kanske. 
 
Joely: Ja, det här är väl lite av ett exempel på hur livet ibland fungerar som en cirkel och att det nu på något sätt blir som att cirkeln sluts. Man börjar som Anita, men slutar som Cruella DeVil minuten efter att du har fyllt 55 år. Jag skämtar... eller inte. Men det är verkligen härligt att få spela lite av båda världar - och det finns helt klart vissa delar av Eularia Moggerhangar i "Renegade Nell" som påminner om Cruella. 
 

"Han var inte med på plats"

 
Nick Mohammed som Billy Blind i den första säsongen av "Renegade Nell".
 
Innan vi avslutar så ville jag bara passa på att fråga om hur ni löste scenerna med det magiska väsendet Billy Blind, var skådespelaren Nick Mohammed med på plats under inspelningarna eller lades hans grejer till efteråt?
 
Enyi: Det var helt och hållet gjort i efterhand, så han var inte med på plats. Vilket blev en bra övning för mig, för det är egentligen inte något som lärs ut när du pluggar till skådespelare. Hur det är att ibland behöva skådespela mot en pinne eller tennisboll. Men det är ju väldigt nyttigt att lära sig hur det fungerar. 
 
- Och nu när jag i efterhand har fått se grejerna som Nick fått göra, så ser det helt fantastiskt ut. Tack vare tekniken idag så kan man verkligen få det att se naturligt ut, vilket är så viktigt i vår berättelse. För relationen mellan Nell Jackson och Billy Blind är ju så verklig och viktig, men skådespelarna var i princip aldrig på plats samtidigt och det är så imponerande att det inte ens märks av nu efteråt.
 
 
Hela den första säsongen av "Renegade Nell" finns nu tillgänglig hos Disney+. 
 

Läs också: 3 smaskiga tv-serier att streama under påskhelgen

 
Kommer du att ge "Renegade Nell" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 29 mars 2024 12:00 |