CANNES 2019

Skribent

MovieZine

3 juni 2019 | 18:00

Nicolas Winding Refn om våldsamma nya serien

"Som en 13 timmar lång film" - så beskriver den danske filmskaparen sitt nya drama "Too Old To Die Young". MovieZine träffade honom och skådespelaren Miles Teller under filmfestivalen i Cannes.
Mannen bakom bland annat "Drive", "Pusher"-trilogin och "The Neon Demon" är tillbaka med en 13 timmar lång tv-serie, vi pratar nämligen om Nicolas Winding Refn.
 
Tillsammans med huvudrollsinnehavaren Miles Teller var han i Cannes med sitt senaste alster ”Too Old To Die Young”, där vi får följa polisen Martin (Teller) i Los Angeles undre värld fylld av lönnmördare och samurajer. Vi träffade duon för att höra mer om vad som väntar tv-tittarna i sommar:

Nicolas, du har beskrivit “Too Old To Die Young” som en 13 timmar lång film och inte en tv-serie, vad är skillnaden?

- Den förlitar sig inte på en klassisk tv-serie berättande utan det är som ett enda långt avsnitt. Den behöver inte anpassa sig till ett avsnitt i veckan där det förväntas en specifik struktur för varje avsnitt.

Hur var det att samarbeta med Amazon?

- Jag hade fria tyglar. Det lät mig göra precis som jag ville. Det var helt fantastiskt, jag älskar Amazon, fast jag tycker inte jag behöver betala deras skatter skrattar Refn.
 
Large 405dcdac165be3825d540cff3f7dbc81 refn cannes
 
Miles, vad hade du för relation till Nicolas innan ni började filma?

- Jag har sett hans filmer och visste att han är en sann visionär. Varje gång jag är på en inspelning så vill jag tjäna regissören, eftersom det är hans vision vi jobbar mot och då vill jag hjälpa honom att uppnå den. Så jag behövde bara anpassa mig vilket gick väldigt smidigt.
 
Vad var största utmaningen för dig?

- Det är många tysta scener vilket var utmanande. Det gällde att hela tiden vara fokuserad och försöka hålla sig i karaktär och inte sväva iväg någon annanstans. Kameran är riktad mot dig hela tiden så det så det är tufft. Jag tror många skådespelarprestationer är skyddade genom klippningen av en film, då det går att rädda mycket skådespel där, men här var det långa tagningar så då gällde det att hela tiden vara med.
 
 
Nicolas, hur ser du på framtidens bio?

- I framtiden tror jag att alla streamingtjänster kommer att fortsätta växa. Det handlar bara om att acceptera det och se möjligheterna istället för att strida emot. Med ”Too Old To Die Young” fick jag till exempel göra en 13 timmar lång film, det hade jag aldrig kunnat göra för bio.

Tror du Cannes har gjort misstag med att hålla Netflix borta ifrån festivalen?

- Jag tror att det kommer bli ett betydligt större problem framöver då festivaler är en stor del av att finansieringen. Streamingtjänster är idag ett av förstahandsvalen för att få pengar för sin produktion, så det är oundvikligt att komma ifrån det.
 
 
Filmindustrin har förändrats en hel del de senaste åren och det dyker hela tiden upp nya filmer och serier på de olika streamingtjänsterna. Hade du kunnat föreställa dig göra det här tidigare i din karriär eller är det ett resultat av hur industrin format sig den senaste tiden?

- Jag hade faktiskt den här idén redan sen Pusher trilogin, men inväntat rätt tillfälle. Det var inte förrän när internet slog igenom och hur det till allas förvåning förändrade våra liv radikalt som det blev aktuellt. Idag är möjligheterna kring streaming oändliga.

Förändras du som regissör med åren ju äldre du blir?

- Jag bryr mig mindre om andras åsikter och mer om mina egna erfarenheter. Det är alltid lika roligt när jag får kritik, folk säger att jag är egoistisk, arrogant, nihilistisk, narcissistisk etc. Om man kollar upp definitionen av konst så passar alla de orden in i den kategorin, för det är vad konst är. Det har nu blivit mitt mantra och jag ger hela tiden mer av det.

Kvinnobilden är inte den bästa i dina filmer, hur kommer det sig?

- Är den inte? Min mamma tycker inte det. Hon tycker det är som poesi. Lyssna, jag är ingen politiker som ska ställa upp inför ett val, jag behöver inte förklara mig. Jag förstår att människor reagerar och respekterar det. Det är en del av konstnärskapet men det betyder inte att jag gjort något fel. Ser man förresten till antal kroppar vi dödar i serien är det lika många män som kvinnor…
 
 
Tror du att du kan skapa konst som inte är politisk?

- Jag är här för att stimulera din hjärna och det är upp till dig att göra vad du vill med det. Jag är inte här för att marknadsföra en agenda eller ställa upp i något val. Visst, jag har politiska åsikter men jag tycker att kreativitet är mer intressant när det blir en handling av upplevelsen. I slutet av dagen så är det upp till varje enskild individ att bearbeta det på sitt sätt.

Hur kommer du på nya sätt att döda dina karaktärer?

- Det får du se…

Men var får du din inspiration?

- Använd din kreativitet. Läs bibeln.

Vad kan tittarna förvänta sig av serien?

- Underhållning.
 
 
Samtliga 10 avsnitt av ”Too Old To Die Young” släpps digitalt den 14:e juni på Amazon Prime Video.
 
Erik Dalström
| 3 juni 2019 18:00 |