Intervju

Skribent

Gunnar Rehlin

12 april 2012 | 03:01

Ola Rapace om Bond: "Jag gör mina egna stunts"

Ola Rapace,­ det är den senaste svenske skådespelaren som satsar på utlandskarriär. I den kommande James Bondfilmen "Skyfall" spelar han Patrice, en skurk som gör sitt bästa för att ta kål på agent 007.

Gunnar Rehlin träffade Rapace för att höra mer om rollen, actionscenerna mot Daniel Craig och hans framtidsplaner.

Hur hamnade du i en James Bond-film?

- Jag blev ombedd att komma och göra en screen test. Jag vet att regissören Sam Mendes hade sett Lukas Moodyssons "Tillsammans", men jag är förvånad över att han kommer ihåg mig från den. Jag träffade honom när jag gjorde min audition. Jag testade med en stuntgrupp för att dom ville se vad jag kunde rent fysiskt. Det var tufft.

Har du en utländsk agent som letar roller åt dig?

- Jag har ett par agenter, men jag är inte intresserad av hur deras jobb går till. Ge mig bara bra roller.

Ja, hur känns det att spela skurk i en internationell storfilm?

- Det är en dröm som har blivit verklighet, jag får vara med och leka på en jättelik lekplats. Jag får köra mc, skjuta med maskingevär, och alla är schyssta och tar hand om mig. Jag känner mig verkligen som en i stuntgänget, och jag gör så mycket av mina egna stunts som jag får tillåtelse till. Och jag tycker om att köra fort. Jag njuter av varenda sekund av det.

Vem är Patrice?

- Han är en man som inte talar så mycket. Han njuter av våld och han älskar att ha kontroll. Han tycker om att leka med våld, han tycker om att jaga människor. Det är rätt befriande att spela en skurk. Han behöver inte låtsas vara trevlig, han bara gör sitt jobb. Han är praktisk och visar inga känslor.

Hur fightas han och Bond?

- Bond jagar mig, först på motorcykel och sedan hoppar vi ner på taket på ett tåg och fortsätter att slåss där. Vi filmar delar av detta här i Adana, sedan filmar vi mer i Istanbul. Det är meningen att det ska se ut som om allt utspelas i Istanbul.

Är du ett Bond-fan?

- Nej, jag har aldrig varit så där inne på Bond. Jag tycker att dom med Daniel Craig är jättebra och jag har sett några av de äldre. Fast jag kommer inte ihåg så mycket av dom.

Hur känns det att gå från att filma i Sverige till någonting i den här storleken?

- Surrealistiskt. Jag ser mig omkring och inser hur många miljoner detta kostar. Jag trodde inte att det fanns så mycket pengar i omlopp.

Det är ofta som svenska skådespelare som börjar en utländsk karriär får spela bad guys. Max von Sydow gjorde det en gång i tiden, Micke Nyqvist gör det i senaste "Mission: Impossible"-filmen. Kommentar?

- Det är en bra väg in. Och just nu är dom ju galna i svenska skådespelare och svenska manus. Man talar om "den svenska vågen", och det med all rätt. Man märker att folk är intresserade av allting som kommer från Sverige. Bara man säger att man är svensk så märker man ett ökat intresse.

Vad vill du helst göra?

- Jag vill göra en film med Gary Oldman. Det är min dröm. Jag gör gärna fler internationella filmer, men det är inget självändamål. Jag är inte ett barn längre.

"Skyfall" går upp på biograferna den 26 oktober.

| 12 april 2012 03:01 |