Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

29 oktober 2013 | 19:01

Natalie Portman: "Man vill inte bli en snobb"

MovieZine pratar om Marvel-roller och "Star Wars"-rykten med bioaktuella Natalie Portman.

Stadstjejen Jane är tillbaka för både mer gudomlig romantik och utomjordisk action i "Thor: The Dark World". Vi slog oss ner med Natalie Portman för att prata om snygghångel, kvinnliga superhjältar - och Stellan Skarsgård som stjäl varje scen han är med i.

- Jag tror han kom raka vägen från Lars von Triers film. Han sprang direkt till vår inspelning i sina tangatrosor. Svenskar verkar så bekväma med nakenhet och sånt, skrattar Portman.

Det tar ett bra tag in i filmen, men till slut får också du slåss och visa nya sidor av Jane.

- Ja, det är riktigt bra att de tillåter karaktärerna att ha flera lager. Både Darcy (Kat Dennings) och Jane är passionerade över sina jobb, de är nyfikna forskare, men de får också uppleva romantik. De är seriösa men kan också skämta och skratta. De får vara sårbara men också starka. De kan antingen se till att rädda situationen eller själva bli räddade. Det är bra att de här kvinnorna får visa flera sidor av sig.

Samtidigt är det inga Oscarsroller vi snackar om. Hur är det för dig att vara med i en sån här film?

- Jag älskar det. Det ger mig mycket som skådespelare, att försöka mig på olika genrer och inte ta mig själv på så stort allvar. Man vill inte bli en snobb, det kan hindra en från många intressanta saker i livet.

Vad är det coolaste med att vara i en Marvelfilm?

- Jag har blivit en actionfigur. Hon är jätteliten. Särskilt jämfört med Chris, haha.

Många kvinnor lär nog avundas dig kyss-scenerna...

- Och män! Låt oss vara rättvisa här.

Män också. Vad tänkte du när du läste manuset?

- Tja, både Chris och jag är ju lyckligt gifta med andra människor, så... (skratt) Vi blir inte jätteglada när vi måste kyssas. Men han är en god vän och uppenbarligen riktigt snygg, så det var inte svårt.

Varför tror du att vi inte har några kvinnliga superhjältar? Skulle du vilja se några?

- Det finns en hel del kvinnliga superhjältar. I verkliga livet, men kanske inte på bio. Filmerna har lite att ta igen. Det finns också väldigt få som inte är vita... Underhållning kan halka efter resten av samhället ibland. Men jag tror att Marvel kommer ändra på det. De är för smarta för att inte göra det.

Nu börjar Marvels filmer bli en stor serie och skådespelarna skriver på för flera delar. Hur känns det att bara få läsa ett manus, men behöva lita på att resten också blir bra?

- Jag litar mycket på Marvelfolket för de gör sådana bra, underhållande och framgångsrika filmer. Man måste lita på dem, annars ställer man inte upp.

Det verkar som att du får komma tillbaka i "Thor 3", eller hur?

- De berättar inte sådant för oss... Du vet säkert mer än vad jag vet! Men jag kan tänka mig det att det blir så.

Kommer du vara en del av nya "Star Wars"?

- Jag tror inte det. Min karaktär dog ju, så... Man kan aldrig vara säker, det finns alltid sätt. Men ingen har ringt mig än om någonting.

Skulle du vilja det?

- Det är så spännande att J.J. Abrams ska göra den, jag tycker att han är en otrolig regissör. Jag ser fram emot att se vad han hittar på.

Och nu ska du själv regissera.

- Ja, jag ska regissera min första film. Det ska bli väldigt spännande. Det bygger på Amos Oz memoarer "A Tale of Love and Darkness". Den utspelar sig i Israel. Så där kommer jag att befinna mig de närmaste månaderna.

"Thor: The Dark World" har biopremiär 30 oktober.

Läs fler intervjuer:

Chris Hemsworth: "Det kändes som en Halloweendräkt" »

Christopher Eccleston: "Så blev jag en bitter alv" »

Tom Hiddleston: "Jag var så nervös inför att träffa fansen" »

Alan Taylor: "Viktigt med humor i Thors mörka värld" »

Kevin Feige (del 1): "Nu vill vi bredda Marvels universum" »

Kevin Feige (del 2): "Det får inte bli för många superhjältar" »

| 29 oktober 2013 19:01 |