Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

30 oktober 2013 | 19:01

Chris Hemsworth: "Känns som en Halloweendräkt"

MovieZine pratar med Chris Hemsworth om Thors outfit, Alan Taylors förändringar och varför Loki är populärare.

Den nordiska myten om åskguden Thor har, efter några årtionden av Marvel-äventyr i serietidningsform, inspirerat till en andra film. Eller tredje, om man räknar Joss Whedons "The Avengers" där Thor och Loki också spelade en viktig roll.

Inför veckans världspremiär av "Thor: The Dark World" träffade MovieZine skådespelaren Chris Hemsworth för att prata om Alan Taylors nya vision, Thors dräkt, syskonrivalitet och relationen med Tom Hiddleston, både framför och bakom kameran.

Nu när ni har gjort flera filmer ihop och litar mer på varandra som skådespelare, är ni friare att experimentera ihop?

- Det är den tredje filmen vi gör tillsammans. Vi fortsätter alltid där vi slutade, och har utvecklat en stor vänskap längs vägen. Från början hade vi turen att hitta kemin och samma slags entusiasm. Jag såg fram emot att utforska karaktärernas relation och ställa frågorna som Thor och Loki inte har fokuserat på än. Nu fick vi chansen.

Er relation är lite mer komplex den här gången.

- Det är lustigt hur folk tycker att vår relation är mer komplex den här gången. Jag tyckte den var rätt komplicerad redan i den första filmen. Åtminstone var det alltid så i våra huvuden. Den bakgrunden och komplexiteten fanns alltid där, så det var trevligt att få se den på papper nu i den andra filmen och få utforska den.

Det handlar mycket om er syskonrivalitet. Hur har dina två bröder format din interaktion med Loki?

- Ingen av dem har försökt att ta över universum än, haha. Liam, Luke och jag tävlar med varandra inom allt från sport och surfing till vem som har hand om fjärrkontrollen. Men inte så mycket i filmindustrin. Alla vi förstår oss på det här arbetet och hjälper varandra inför provfilmningar. Vi konkurrerar inte med varandra, det handlar mer om teamwork än något annat. När Thor och Loki lämnar Asgård i ett rymdskepp är det som att åka på långresa med sina syskon, de retar sig på varandra. Det kan jag förstå och relatera till, de enklaste saker kan irritera en. Jag försöker absolut hämta något från egna erfarenheter och den frustration man kan få över sina syskon.

Som vi sett på Comic-Con älskar folk Loki, mer än Thor. Vad beror det på?

- Jag kan berätta vad jag älskar med Loki. Det var aldrig planen att ha med Loki i så många filmer, men allt har att göra med vad som Tom tog fram i den första filmen. Han var otrolig. Blandningen av styrka, skurkaktighet, bus och sårbarhet. Man gillade honom direkt. Det är därför han får komma tillbaka i varje film. Hatten av för Tom som är fantastisk varje gång, och förhoppningsvis får han smyga in fler gånger.

Hur har du utvecklats du som skådespelare från den första filmen via "The Avengers" tills nu?

- För varje film jag ser tillbaka på tänker jag: "Nu fattar jag!" och vid varje film jag ska påbörja tänker jag "Jag har inte en susning om vad jag gör". Det är trevligt att kunna tackla samma karaktär för tredje gången med en ny regissör och få helt nya idéer och influenser. Jag växte nog som person också och det speglas i Thor. Det var trevligt att få en mognare Thor, som var mindre av den arroganta tonåring vi ibland såg i den första filmen. Men det kom sig naturligt av att han inser baksidan av ansvar och uppoffring. Det var kul att leka med.

Kenneth Branagh satte sin prägel på den första filmen. Nu kommer Alan Taylor in som den nye killen. Vad upptäckte han för nytt?

- Alan var smart nog att inte bara komma in och vilja ändra på allting. Han kom in med ett fräscht perspektiv och en ny vinkel. Det är tredje gången vi spelar de här karaktärerna, vi har haft tre olika regissörer, och samma sak sker varje gång. Men det blir aldrig ett hot. Det handlar inte om att kasta bort vad som har gjorts tidigare, utan att tänka ut vad nästa steg blir.

Vad var nästa steg, enligt Alan?

- Han sa: "Du jagade tronen i den första filmen. Nu vill jag utforska hur medveten du är om vilka uppoffringar du faktiskt måste göra och vad du måste ge upp". Det handlar om den mörka sidan av att bli kung, och ansvaret som följer med. Coolt, tänkte jag. Jag ska bli kung och det är mitt öde, men hur är det, egentligen? Kommer det enkelt, eller som en börda?

Får kostymen och hammaren dig att känna dig som Thor på inspelningen?

- Det hjälper såklart. Med alla kläderna på kommer man närmare karaktären. Men många gånger kan kostymen också få mig att känna mig löjlig, som om jag just kom från en Halloweenfest. Jag minns en sak som Anthony Hopkins sa till mig när vi spelade in första "Thor". Vi kom in på inspelningsplatsen med kostymerna på, han hade ögonlappen allting, miljöerna var storslagna. Han såg på mig och sa: "Här behöver vi inte agera". Jag minns det så väl, för det är inget man kan tävla med. Det är bara att hålla det simpelt, resten sköter sig självt. Publiken behöver inte konstant påminnas om att du är Thor. Jag får stöd av alla stora skådespelare och försöker själv bara göra honom mänsklig och tillgänglig.

"Thor: The Dark World" har biopremiär idag, 30 oktober.

Läs fler intervjuer:

Natalie Portman: "Man vill inte bli en snobb" »

Christopher Eccleston: "Så blev jag en bitter alv" »

Tom Hiddleston: "Jag var så nervös inför att träffa fansen" »

Alan Taylor: "Viktigt med humor i Thors mörka värld" »

Kevin Feige (del 1): "Nu vill vi bredda Marvels universum" »

Kevin Feige (del 2): "Det får inte bli för många superhjältar" »

| 30 oktober 2013 19:01 |