Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

24 september 2019 | 21:00

Håfström: "Jag tror inte att biograferna kommer att dö ut"

Regissören bakom "Quick" berättar för MovieZine om hur den svenska filmbranschen har förändrats, och arbetet bakom hans nya Netflix-thriller.
Det var hela femton år sen Mikael Håfström regisserade en film på svenska. Filmatiseringen av Jan Guillous "Ondskan" (2003) blev Oscarsnominerad, och följdes upp med rysaren "Strandvaskaren" året därpå. Sen dess har Håfström arbetat flitigt i Hollywood, med så skilda projekt som Stephen King-rysaren "1408" och actionthrillern "Escape Plan", med Schwarzenegger och Stallone som tunga affischnamn.

Nu är han tillbaka på hemmaplan, med tv-serien "Dirigenten" som kom i våras, och den bioaktuella "Quick". Filmen bygger på journalisten Hannes Råstams avslöjande bok som skildrar den svenska rättsskandalen kring Sture Bergwall, som erkände flera mord som han inte har begått.

Efter vår intervju med skådespelaren David Dencik och Mikael Håfström fick jag en längre pratstund med regissören, nyfiken på hur han ser på utvecklingen i filmvärlden och vilka projekt som lockar härnäst.

Längtade du efter att jobba i Sverige igen?

- Tiderna har förändrats väldigt mycket, och hela den svenska filmbranschen har blivit mycket mer internationell de senaste 10-15 åren. Många skådespelare har kommit ut i världen. Och som du vet, efter Stieg Larsson och "Bron" finns ett helt annat självförtroende i den svenska filmbranschen. Det är ett annat läge. Och det gör bara att min arena blir större. Jobbar jag gör med något som "Quick" är det bara en fördel för mig.

- Jag ska utveckla svenska projekt nu. Jag har en deal med Nordisk Film att utveckla skandinaviska projekt, det är ett arbete som kommer att fortskrida.

Du har gjort så olika saker som action, Stephen King-rysare och nu "Quick". Vad är det för projekt som lockar dig framöver?

- Det finns alltid olika anledningar som gör att man personligen dras till ett projekt. Man känner bara att här finns en historia som just nu vore kul att berätta, eller karaktärer som känns roliga att gestalta. Skådespelare som skulle vara roliga att jobba med. Jag gillar att kasta mig mellan olika genrer.

Du är mitt inne i inspelningen av ev Netflix-film, "Outside the Wire" med Anthony Mackie. Vad kan du säga om den?

- Det är en berättelse i en nära framtid. Den utspelar sig i ett krigshärjat Europa. Ett starkt karaktärsdrama, två huvudroller, en lite yngre och en lite äldre. Det är ett spännande äventyr. Jag har hållit på med projektet i ett par år, sen kom Netflix in och finansierade den.

Och nyss gjorde du "Dirigenten" för C More. Hur ser du som filmskapare på streamingtjänsterna som bara blir allt fler, och satsar allt mer på originalinnehåll?

- Det ger ju alla oss bra möjligheter att jobba. En skådespelare som möjligtvis kunde få en bra biroll i en långfilm kan plötsligt få bära en tv-serie. Det finns alltid en risk att marknaden blir mättad. Vi vet ju redan nu hur det är när man går in på Netflix och ska försöka hitta något att se, det finns otroligt mycket att välja på. Risken finns att man inte orkar leta längre och stänger av, man kanske läser en bok istället - vilket ju inte är det sämsta.

- Det är lite djungelns lag. Bra kvalitet överlever och annat försvinner. Jag jobbade med TV-serien "Bloodline", det var väldigt inspirerande och kul. En bra process. Netflix var generösa och lät oss göra vad vi ville. Även i det här fallet med "Outside the Wire" får vi stor konstnärlig frihet och Netflix är väldigt entusiastiska. Men som sagt, jag har bara bra erfarenheter.

Tv-serier är en sak, men när du spelar in en film som "Outside the Wire" - känns inte det lite tråkigt att veta att det här kommer inte att visas på stor duk? Att folk kommer se den hemma eller till och med i mobilen?

- Jo. Det är nya tider. Självklart. Men som det ser ut nu på biograferna koncentreras det mycket på blockbusters, och alternativa eller mindre filmer blir allt färre. Idag vore det mycket svårare att finansiera en film som "1408". Mycket kvalitetsgrejer för vuxna görs ju av Netflix och HBO. Det är bättre att de blir gjorda där än inte gjorda alls. Sen är Netflix inte främmande att testa att lägga upp filmer på bio, om de tror att det kan funka. Självklart vore det kul om allt man gjorde visades på stor duk. Men nuförtiden har folk stora fina tv-apparater och ljudanläggningar, man får tänka så.

Vi kliver in i ett nytt årtionde. Hur tror du att filmvärlden kommer utvecklas under 2020-talet? Vad ser du själv fram emot?

- Personligen ser jag fram emot att fortsätta berätta spännande historier. Det händer väldigt mycket just nu, inte minst på tv-sidan. Det kommer säkert att fortsätta efter att dessa jättar - HBO, Netflix, snart Disney och några andra - kommer bli oerhört dominerande och kraftfulla. Tekniken kommer att utvecklas.

- Jag tror inte att biograferna kommer att dö ut inom en nära framtid. Jag tror fortfarande att folk älskar att gå på bio, och det finns inga dramatiska siffror som visar något annat. Det går upp och ner naturligtvis, men folk gillar att gå på bio. Det är kul. Jag gillar att gå på bio, det blir inte så ofta nuförtiden, men det har fortfarande sin magi. Det blir billigare att producera film i USA. Tekniken blir billigare och lättare att hantera.

- Det verkar heller inte finnas något slut på Marvel-trenden. Det finns fortfarande ett stort behov av att gå in i dessa äventyr. Det är på ett sätt bra, för de här pengarna drar in väldigt mycket pengar till biograferna. Själv känner jag mig gammal och trött när jag ser de här filmerna. Jag kan se att de är visuellt skickliga, och att de kan vara roliga att se, men jag känner mig inte så engagerad av karaktärernas öden. Men det är jag. Det finns ju mycket att se. Jag ser själv väldigt mycket på Netflix och HBO, för där finns mycket som är bra. Välskrivet och välspelat för en vuxen publik, en tänkande publik.

Så det gör inget att det blir allt mer superhjältar på biograferna?

- Det är synd naturligtvis, men så ser den kommersiella verkligheten ut. Och så länge varje film drar in en miljard dollar så kommer de fortsätta göras. Man kan ju önska att det fanns utrymme för andra filmer med. De finns, men de är svårare att producera. Det är lättare att producera en film som kostar 100 miljoner än en som kostar 20 miljoner, konstigt nog.

Skulle du själv vara sugen på att göra en storfilm? Kanske inte inom Marvelvärlden, men har du några sådana ambitioner?

- Nej, jag tror att man gör sig själv en tjänst - ju lägre budget desto mindre nervositet. Om man har 100-200 miljoner dollar är det en jäkla massa människor som är stressade, för de vill få igen de här pengarna och helst lite till. Om man hade fantastiskt material som måste kosta så mycket, så kanske, men det är inget självändamål. Jag träffar många kollegor som är regissörer och alla har de samma problem. Det är för lite tid och för lite budget. Det spelar ingen roll hur mycket pengar man har, man är i samma situation. Att göra "Quick" här i Sverige är inte så annorlunda. Vi har kortare inspelningsdagar naturligtvis. Men när man står där med skådespelarna och gör sina scener är det inte en helt annan värld.

Du får antagligen många manus skickade till dig. Finns det någon film som har kommit till dig, som du ångrar att du tackade nej till?

- Nej, inget som jag tackat nej till som sen blev av och blev en jättesuccé. Det var en film som jag inte kunde göra, som heter "Prisoners". Jag tyckte manuset var riktigt bra, men jag var mitt uppe i annat så det var inte ens en diskussion. Jag är ett stort fan av Denis Villeneuve.

- Men det är inte så att jag grämar mig över det. Jag kunde tidsmässigt inte göra den. Och han gjorde ett jättebra jobb med det manuset. Det är det enda jag kan komma på nu.

Du sa att du inte hinner se mycket film, men när du väl gör det, vad ser du då?

- Det är allt möjligt. Det är rätt kul att gå på bio när det är något visuellt extravagant, som "Blade Runner 2049". Men jag försöker se så mycket som möjligt. Jag ska se Tarantinos nya, det är nog en film man ska se på bio.
 
Mikael Håfström är aktuell med "Quick", nu på bio.
| 24 september 2019 21:00 |