Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

20 oktober 2020 | 18:00

Martin Stenmarck om ”Lyckoviken”-Dannes hemlighet

”Han går igenom en intressant resa under de två säsongerna vi spelat in.”
Martin Stenmarck är för de flesta känd som artist, men han har även prövat lyckan som skådespelare - bland annat i romantiska komedin ”Kärlek deluxe” (2014). Nu är han tillbaka framför kameran i deckardrottningen Camilla Läckergs såpa/mysterium ”Lyckoviken” på Viaplay. Inför premiären fick vi en kort pratstund med Stenmarck om hans hemlighetsfulle rollfigur Danne, och varför han aldrig själv ser på tv-såpor.

Camilla Läckberg har berättat att ”Lyckoviken” drar mycket inspiration från gamla tv-såpor som hon växte upp med. Kände du det när du läste manus?

- Jag kollade inte så mycket såpor när jag växte upp. Jag såg en amerikansk, och några avsnitt av ”Varuhuset”. Men jag kollade inte mycket på tv alls. Jag spelade så mycket musik då. Men det är kul att hennes dröm får gå i uppfyllelse. Nu i efterhand har jag kollat en del såpor för att se - vad är det här för något? ”Morden i Midsomer” till exempel. Och jag hittade någon australiensisk tv-såpa, också med mycket relationer i fokus som i ”Lyckoviken”. Jag tror folk kommer fastna för karaktärerna och vilja följa dem, och se vad som händer med dem.

Och lite mord och deckare på det, antar jag?

- Precis. Det är nog det som gör att det blir nästan lite av en ny genre.

Så vem spelar du?

- Han heter Danne. Han lever med sin familj i Hammarvik, och jobbar som rörmokare. Han har ett ganska bra liv. Han är nöjd. Han är lite storebrorsaktig, hjälper många. Efter ett tag visar det sig att han har en hemlighet som tynger honom. Så han går igenom en intressant resa under de här två säsongerna som vi spelade in. Han börjar som en sorglös person som trivs med livet, men när man börjar skrapa lite på ytan… Han får uppleva både rädsla, djup och sig.

Vad ligger egentligen Lyckoviken, eller Hammarvik?

- Själva miljöerna är inspelade i Vänersborg och Trollhättan. Sen har vi har en otroligt fin studio där de har byggt upp alla hem. Det var häftigt för mig - man går tolv meter åt sidan och plötsligt är man inne i någon annans lägenhet.

Ni spelade in mitt under pandemin. Hur funkade det?

- Jag tycker det funkade bra. Det ställdes högre krav på oss som var med. Vi kunde inte flyga till exempel, och det gjorde att allting tog längre tid. Vi var hemifrån en längre tid så det blev en stor omställning. Men bubblan blev så kompakt så det stärkte teamet. Blir nån sjuk så är vi rökta. Man var oerhört noga med vad man gjorde vid sidan om. Man spritade händerna 40 gånger om dagen. Det var surrealistiskt.
 
 
De två första avsnitten av "Lyckoviken" finns nu att streama på Viaplay.
| 20 oktober 2020 18:00 |