Intervju

Skribent

Jonna Vanhatalo

20 juli 2018 | 19:00

”Mamma Mia”-favoriten Christine Baranski: ”ABBA är mitt livs soundtrack”

Vi träffade skådespelerskan bakom den vinpimplande, skamlöst karltokiga och sjungande Tanya.
Ensemblen, tillsammans med Björn och Benny är Stockholm för att prata och den nya ABBA-filmen.

En man ställer en fråga på presskonferensen riktad till ”de unga kvinnorna”. Christine Baranski böjer sig fram mot micken och börjar svara. Lite fnitter hörs som om det vore ett skämt. Men Christine fortsätter prata.

Vilken makalös kvinna! Det är så uppfriskande att se någon graciöst vägra bli placerad i en box hopsnickrad av män. Unga kvinnor, gamla kvinnor... så subjektivt egentligen och oftast rätt ointressant. 
Alla har de dessutom namn.

Skådespelerskan heter alltså Christine Baranski och spelar en av Meryl Streeps väninnor i båda filmerna. Jag träffar henne efter presskonferensen inför Sverigepremiären av ”Mamma Mia! Here We Go Again”. 


Jag älskar din karaktär Tanya. Du spelar ofta väldigt starka, smarta och smått skamlösa kvinnor på film och tv. Hur väljer du dina roller?

- Jag måste väl vara stark och skamlös själv antar jag. Haha. Nä men jag lockas verkligen av sådana roller. De är mycket mer intressanta än att vara någons sörjande mamma eller flickvän. Jag har som sagt ofta gestaltat starka kvinnor och inte sällan i olika komiska sammanhang, så Tanya är verkligen ingen svår karaktär för mig att spela.

Hennes själsfrände i filmen är vin. Vem eller vad är din?

- Haha. Jag själv älskar musik. Naturen… och kärleken som jag känner till min familj och de nära mig stärker mig. Ja och lite vin också.
 
Large 0be59f1e881da27b1f31ccb1075c6594 baranski mamma mia
 
Var du ett stort ABBA-fan när det begav sig?

- Ja. Men inte så jag tänkte på det. Men deras musik har alltid varit en stor del av mitt liv. Man tar nästan ABBA för givet. Man hör sångerna och det finns en igenkänning hela tiden, man tänker herre gud den sången, den. Vi har levt med sångerna så länge. Sångerna har varit bakgrunden till både lyckliga och olyckliga stunder. De berättar ju alla en speciell historia. De är väldigt livsbejakande alla.
 
Hur var det att jobba med Cher?

- Vi jobbade egentligen en väldigt kort stund tillsammans men jag hade älskat att få sjunga tillsammans med henne! Men när vi hade den där stora scenen och väntade på att Meryl och Amanda skulle göra sin sång, satt vi ofta mellan tagningarna och fick chansen att bara hänga. Dricka te eller kaffe och prata. Jag frågade om hennes karriär och det var spännande. Hon var lite blyg först, men blev sedan en del av teamet som alla oss andra. Hon var trevlig och härlig. Vi önskade nog alla att vi hade haft mer tid ihop med henne.

Blir det en tredje film?

- Om vi är på samma plats, med samma gäng och mer ABBA-musik absolut! Vi tjatar alla på Judy (producenten) om att göra det här igen, inte så stort, men en återförening på ön som kan filmas. Vi dricker vin och har det härligt.

I övrigt syns du just nu ”The Good Fight”?

- Ja vi börjar filma i höst igen. Vi ska göra 10 avsnitt. Det är tredje året för ”The Good Fight”, men mitt 10:e år som Diane Lockhart. Vilken tur jag har!

Och vi!

- Vad kul, tack!
 
 
"Mamma Mia! Here We Go Again" går just nu på bio.
| 20 juli 2018 19:00 |