INTERVJU

Skribent

Jonna Vanhatalo

17 juli 2018 | 18:00

”Självklart är jag feminist!”

Ol Parker, mannen bakom mysrullarna "Hotell Marigold" 1 och 2, fick ett mail från sin kompis, manusförfattaren Richard Curtis (Love Actually, Bridget Jones dagbok) med en fråga: Gillar du ABBA? Parker svarade: Ja självklart! Vem gör inte det? Sedan dröjde det inte länge förrän nästa mail kom med frågan: Vill du skriva en uppföljare till Mamma Mia?
På den vägen är det.
 
Ett lyckligt andrahandsval gläds åt att vännen Richard Curtis hade för mycket att göra och pustar ut medan han njuter av Stockholm.
Filmen ”Mamma Mia! Here We go Again” är färdig och förväntningarna liksom pressen är enorma. Men det är en bra film han har gjort och han vet om det.

”Jag är så glad, för den är faktiskt riktigt härlig!”

MovieZine träffade den brittiskfödde regissören och manusförfattaren och pratade feminism, Björn och Benny samt hur sjutton man ska göra för att få filmbranschen att bli mer jämlik.
 
Hur är det att vara i Stockholm?
 
-Det är en ära. Jag har varit här flera gånger på sistone. Men faktiskt var det första gången för mig när jag skulle presentera idén för Björn och Benny. Och ja, det är fantastiskt och nu känns det absolut helt rätt att vara just här och visa filmen!
 
 
Hade Björn och Benny mycket att säga till om vad gäller manuset?
 
-Ja, det hade de. Men de var otroligt stöttande hela tiden! Fast visst hade de idéer, idéerna var dock superbra så jag lyssnade självklart. De är ju måna om och vill skydda sin musik och var, liksom övriga ensemblen, försiktigt skeptiska till en början. Förra filmen var ju en sådan succé och alla vill värna om det minnet.

- Sedan är det ju så att alla inblandade har väldigt mycket integritet OCH pengar, så det var aldrig frågan om att det måste göras en andra film. Men nu trodde de på den, att den kommer vara till nytta och glädje för folk.

- Fast som sagt, Björn och Benny har varit stöttande från start och nu är vi nära. Hoppas bara de känner så med. Hehe.
 
 
Filmen handlar om starka kvinnor, systerskap, moderskap… är du feminist?
 
-Ja! Haha. Självklart! Jag känner ingen som gillar någon som inte är. Så ja abolut! Min fru är den starkaste människan jag känner. Hon är min inspiration. Hon är skådespelerska (Thandie Newton) och en fantastisk person. Verkligen mitt livs inspirationskälla!
 
Filmbranschen är fortfarande väldigt mansdominerad. Hur kan vi ändra på det?
 
-Ja, min fru ska faktiskt regissera sin första film! Det är en bra början. Så ja, det ändras ju, men alldeles för långsamt. Uppenbart. Inclusion Rider (en variant av jämställdhetsbonus) är ett otroligt bra verktyg. Det gäller bara att fler vågar ta risker, vågar satsa, det behövs backning och stöttning av de som redan har framgång.
 
- Det pratas om att det finns för få kvinnor som regisserar, och ja det stämmer, men dessutom får de få kvinnorna oftast bara en enda chans, medan männen får flera. Och väldigt få kvinnor får möjligheten att, som jag till exempel, gå från en liten film till att regissera en storfilm. Man litar inte på kvinnor. De anförtros inte de stora budgetarna och det måste ändras.
 
- Men varje gång Ava DuVernay gör en succé eller Patty Jenkins gör en ”Wonder Woman”, varje gång det fungerar, så spricker det i taket, det går sönder lite och en dag kommer vi komma igenom.
 
Varför ska man gå och se den här filmen på bio?
 
-Att se film på bio är en kollektiv upplevelse och att se den här filmen är en upplevelse som man verkligen vill dela med andra. Gå och se den. Betala gärna för det, säger han med ett leende.

”Mamma Mia! Here We Go Again” har Sverigepremiär den 18 juli.
| 17 juli 2018 18:00 |