Intervju

Skribent

Gunnar Rehlin

12 mars 2012 | 17:01

Jennifer Lawrence: "Jag skulle överleva i tolv sekunder"

Jennifer Lawrence fick sitt kritikergenombrott med den hyllade "Winter's Bone". Nu är det dags för det publika genombrottet. För rollen som Katniss i filmatiseringen av megabestsellern "Hungerspelen" kommer att göra henne känd över hela världen.

MovieZine träffade henne i Los Angeles för ett samtal om filmen, berömmelsen och de negativa konsekvenser det kommer att föra med sig.

"Hungerspelen"-trilogin har blivit ett fenomen världen över. Varför, tror du?

- Därför att Katniss är en fantastisk karaktär att få följa med genom de tre böckerna. Och hela berättelsen är en fasansfullt otäck reflektion kring det samhälla vi lever i. Böckerna går mycket djupare än vad det mesta annat gör.

Vad säger du om att folk talar om likheter med "Twilight"?

- Det finns inga lika likheter alls. Jo, strukturen, möjligtvis, det kan jag förstå, men inte annars. Jag har aldrig träffat Kristen Stewart, men jag läste i en tidning att hon och jag skulle vara ovänner, och att jag skulle ha sagt till en skvallertidning att nu var det dags för henne att abdikera från rollen som tonårsidol och att det nu var dags för mig att ta över. Så jag skrev ett mail till henne och sa att inget var sant, och hon svarade "välkommen till den värld där det gör detsamma vad du säger, dom skriver vad dom vill i alla fall".

Är du redo för att bli förföljd av paparazzis?

- Det har redan börjat. Jag har redan sett smygtagna bilder av mig när jag går omkring i säckiga joggingbrallor och gårdagens make up.

Vad kommer berömmelsen att föra med sig?

- Jag kommer troligen att behöva flytta. Jag bor i en lägenhet nere vid Venice Beach nu, och jag trivs jättebra där och jag har en massa vänner i lägenheterna runtomkring. Men jag lär nog bli tvungen att flytta någonstans nu med vakter och grindar och det suger verkligen.

Filmbranschen handlar mycket om mode. Är du intresserad?

- Nej, jag bryr mig inte. Jag tycker om att gå klädd i shorts eller jeans och en T-shirt. Det skulle aldrig falla mig in att, som många säger att dom gör, bära kläder som skulle uttrycka vem jag innerst inne är.

Hur ser du på Katniss?

- Hon är en modern Jeanne d'Arc. Hon är modig, sårbar, en ledare, en symbol, en kämpe. Det är lätt att förstå att hon fascinerar.

Hur gärna ville du ha rollen?

- Jag älskade böckerna och jag ville verkligen ha rollen. Samtidigt var det lite otäckt, eftersom jag var van att bara göra independentfilmer och jag förstod hur stort det här skulle bli. Jag fick veta att jag fått rollen när jag var i ett fik i London och jag tänkte att om ett år, om jag kommer in här, så kommer folk att ta bilder av mig med sina mobiltelefoner.

Var det någon gång under filmningen som du var rädd?

- Ja, det finns en scen där jag springer genom en brinnande skog. När vi repeterade scenen var allt lugnt, jag kände det skulle gå bra. Men då brann ju ingenting. När vi sedan filmade och det var eld överallt, kände jag inte igen mig, jag såg inte stigen. Då trodde jag under några sekunder att jag skulle dö.

Ser du berättelsen som ett triangeldrama mellan Katniss, Peeta och Gale?

- Nej. Jag har aldrig sett det så, som att hon går in på arenan och blir förälskad. Hon har inte tid för killar, hon har fokus på att kämpa och överleva. Peeta blir hennes räddande ängel ute i vildmarken.

Om du själv skulle vara med i något liknande Hungerspelen, hur skulle du klara dig?

- Jag skulle överleva i ungefär tolv sekunder. Jag skulle troligen bli den första som stryker med.

Är du en person som gillar modern teknik?

- Nix. Jag är jättedålig på att använda Internet. Jag kan emaila, jag kan använda Google och YouTube. Det är allt. Det skulle vara toppen om jag kunde använda teknik som iPhone och iPod och sånt, men jag fixar det bara inte. Synd, för det finns så mycket häftiga saker där ute. Men egentligen är jag inte bra på någonting, förutom skådespeleri. Ja, jag är rätt bra på bågskytte också, numera. Men det är allt jag har erbjuda.

Var du bra i skolan?

- Nej, jag tyckte inte om att gå i skolan. Jag tyckte alltid att alla andra förstod allting och att jag inte förstod någonting.

Vilka är dina förebilder?

- Charlize Theron, Meryl Streep - och Gena Rowlands. Hennes spel i "En kvinna under påverkan" förändrade mig.

Vad gör du härnäst?

- Jag har precis gjort en film med Bradley Cooper och vi ska jobba ihop igen med en ny film. Och sedan hoppas jag självfallet att vi ska komma igång med att göra "Fatta eld" i höst.

"The Hunger Games" har biopremiär den 23 mars.

| 12 mars 2012 17:01 |