Intervju

Skribent

Daniel S Ogalde

9 april 2010 | 13:20

"Jag är inte näste Ashton Kutcher"

Årets mest hypade film, "Kick-Ass", har gjort en modest ung britt till namnet på allas läppar. Aaron Johnson är bara nitton år men har hittills ett gediget CV bakom sig med både film och TV-serier. När han nu axlat rollen som nörden Dave som i bästa hobbystil förvandlar sig till superhjälten Kick-Ass, vankas det inte bara humor utan också spektakulär action.

Filmen innehåller imponerande actionscener, kan du berätta lite om hur ni förberedde er? 

I tre månader så hårdtränade vi med en kille som hade varit stuntdubbel för Jet Li, en gymnast och en stuntkoordinator från filmen "300". Vi improviserade också en hel del under scenerna. Chloe Moretz som spelar Hit Girl var väl den som körde hårdast men vi bråkade alla med svärd, knivar och sånt.  

Din karaktär Dave är ju en nörd dagtid och en superhjälte nattetid, har du någon personlig relation till honom? 

Ja, det där utanförskapet och känslan av att vilja fly tillvaron. Att vara någon annan men samtidigt vara självsäker och sig själv. Jag tror också att det är det som gör folk så intresserade av superhjältar överlag.  

Läser du serietidningar? 

Jag läste serier inför rollen i Kick-Ass. Wanted, Watchmen, Spider Man, The Ultimates och så klart Kick-Ass 1-3. Men i vanliga fall läser jag inte serietidningar.  

Att Johnson skulle landa rollen som Kick-Ass var inte alls någon självklarhet. Regissören Matthew Vaughn var tydlig med att han ville ha någon med amerikansk dialekt men castingen drog ut på tiden.

Jag var bara på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Det var bara några veckor innan filminspelningen och de hade fortfarande ingen till huvudpersonen. Så jag gick på castingen och träffade regissören Matthew Vaughn. Efteråt fick jag veta av min agent att jag hade fått rollen på ett villkor "Don't fuck it up".  

Du är ju britt, hur arbetade du med din dialekt inför "Kick-Ass"? 

Jag spenderade en hel del tid i USA för att lära mig och bara suga in allt. Sen hade jag också en röstcoach med mig på inspelningarna så då får man veta vad man sagt fel och hur man ska säga mellan tagningarna.  

Förutom Nicholas Cage är det många nya ansikten som syns i Kick-Ass. De är unga och okända men inte nödvändigtvis oprövade.

Jo, vi är väl unga men alla är ändå väldigt mogna. Chloe är briljant och alla var professionella och man lärde sig en hel del av. Matthew (Vaughn) är en ganska rakt-på-sak-regissör. Gillar han inte det du gör så säger han det, typ "What the fuck was that? Cut out the bullshit and do it properly".  

Du har spelat både hunk, nörd, tjuv och superhjälte, hur väljer du dina roller? 

Jag vill spela olika karaktärer. Det ska vara nytt och annorlunda, gärna drama men att överhuvudtaget bara få arbeta med olika filmproducenter känns som ett privilegium.  

Ung, snygg men okänd är Aaron Johnson dock inte ovan vid rubriker. Tillsammans med den trettio år äldre Sam Taylor Wood, regissören som han träffade under inspelningen av "Nowhere Boy", väntar han nu sitt första barn. Och liknelsen med Ashton Kutcher kommer kanske inte som någon överraskning.

(Skratt) Jag är inte näste Ashton Kutcher. Jag är bara jag, mig själv och det kommer jag alltid att vara.

Så blir det någon "Kick-Ass 2"? 

Möjligtvis, jag vet faktiskt inte men vi får se. Jag hoppas att den här går hem så att det kan bli det.

| 9 april 2010 13:20 |