Intervju

Skribent

Daniel S Ogalde

10 april 2010 | 20:07

"Filmbolagen hade stora problem med Hitgirl"

Matthew Vaughn är producenten som blev regissör. Nu är han aktuell med den efterlängtade "Kick-Ass" om antihjälten som genom storstryk, brutna ben och blåmärken kanske blir sinnebilden av den riktige superhjälten. Själv känns han så jordnära som det bara går att bli trots en fantastisk karriär, en modellfru som Claudia Schiffer och kanske en och annan miljon på banken.

Från "Stardust" till "Kick-Ass", hur väljer du dina filmer?

Det ska engagera, inte bara publiken utan också mig. Det är det som är kärnan i filmskapandet att man känner lust och glädje inför det man gör. Man ser ibland folk som gör film enbart för pengar och de vet att de gör skit, det är helt galet och sådant dödar fantasin. Så jag återgår till det jag sa inledningsvis, det ska vara intressant för mig som filmskapare.

Du fick ju erbjudandet att regissera "Thor" men hoppade av, varför?

Det krockade tyvärr med lite projekt som jag hade på gång bland annat då "Kick-Ass". Visst hade det varit kul att få regissera en sådan storfilm men samtidigt skulle jag inte byta ut "Kick-Ass" mot något. Det här var något som vi trodde på och verkligen ville satsa på. Samtidigt är det lätt att man blir lite väl styrd när det kommer till den här sortens filmer som "Thor". Filmbolagen är hårda med vad de vill ha och som regissör kan det vara svårt att tackla det.

Så varför just "Kick-Ass"?

Historien är grymt galen och rolig, vem skulle säga nej till något sådant? Nej men Mark Millar är ju för det första helt otrolig så när vi fick chansen att göra film av Kick-Ass så tog vi den så klart. Jag älskade "Wanted" och det här kändes som något originellt och skitkul helt enkelt.

Hur inblandad var Mark Millar i arbetet med filmen?

Man kan väl säga att vi skrev klart serieboken åt honom (skratt). Han hade faktiskt inte ens gjort klart Kick-Ass när vi började arbeta med filmen. Visst var han inblandad i det kreativa. Vi konsulterade honom och hade kontakt med honom men i och med att arbetet skedde ganska parallellt så var det mycket ett ömsesidigt samarbete.

Ni gjorde ju filmen utan att ha några distributörer, hur tänkte ni där?

Vi var ganska självsäkra. Vi trodde helt enkelt att det inte skulle vara några problem att skaffa fram distributörer men sen när vi hade gjort klart filmen och vände oss till filmbolaget så var de inte intresserade. De tyckte att antingen det ena eller det andra var fel. Exempelvis hade de mycket problem med karaktären Hitgirl. Hon var för våldsam. Så då sket vi i det och körde vår egen grej.

Var det svårt?

Både ja och nej, det är alltid svårt att göra något helt själv samtidigt som man får mer kreativ frihet. Egentligen så hade vi inte så stora problem med att hitta distributörer men det är ju ett jobb i sig.

Det är många unga talanger i "Kick-Ass", hur valde du dina skådisar?

De är otroligt talangfulla. Aaron Johnson är helt fantastisk. För mig var det viktigt att just Kick-Ass skulle vara en amerikansk grabb, han skulle tala utan någon brytning eller dialekt. När jag träffade Aaron så kändes det helt rätt, han var perfekt. Sen så fick jag ju reda på att han var britt (skratt). Och Chloe Moretz rockade stenhårt i rollen som Hitgirl och det är egentligen det som är det viktiga. När man arbetar med nya, unga talanger är det alltid något av en risk så det är självklart att det ska kännas bra och bekvämt med deras insatser. Men allihopa, från Nicolas Cage och Mark Strong till Christopher (Mintz), Chloe och Aaron fick ju sina roller för att de är grymt duktiga, inget annat.

"Kick-Ass" kommer ju antagligen bli väl ihågkommen för sina actionscener som är minst sagt imponerande, hur arbetade ni där?

I en superhjältefilm så är ju actionscener något av det viktigaste. Det är där hjältarna visar att de är just hjältar. Med tanke på handlingen, att Kick-Ass faktiskt inte är någon hjälte med övernaturliga krafter, så var det kanske extra viktigt att de här scenerna blev trovärdiga. Vi tränade en hel del och improviserade även mycket på inspelningarna men där kan jag ju endast ge cred till skådisarna.

Vad tror du är så fascinerande med superhjältar?

... Jag tror det handlar om att folk vill drömma sig bort. Det är ju det här alla egentligen vill vara. En hemlig hämnare som ställer allt till rätta... eller för den delen skapar lite kaos. Man vill vara annorlunda, speciell och inte minst ha på sig en tajt dräkt (skratt).

Blir det någon "Kick-Ass 2"?

Det blir det antagligen. Självklart får vi se hur den här filmen gått men med tanke på mottagandet redan så tror jag nog att det kan bli av. I övrigt så har jag lite andra filmidéer som jag kanske vill utveckla innan dess.

| 10 april 2010 20:07 |