Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

28 januari 2024 | 09:00

"The Farewell"-regissören imponerar med ny rörande miniserie - ute nu!

MovieZine snackar med den hyllade regissören och manusförfattaren Lulu Wang om hennes nya miniserie och hur det är att jobba med Nicole Kidman.
I vår mycket positiva "Expats"-recension här på MovieZine så beskrev vår recensent miniserien som "en vacker, stundtals poetisk och inte minst tänkvärd serie". Och jag är helt klart villig att hålla med.
 
Lulu Wang har redan imponerat på oss med sin väldigt personliga långfilm "The Farewell", stora delar av teamet bakom den filmen har nu hoppat vidare och hjälpt till att göra "Expats" minst lika bra. Plus att den här gången har hon haft Nicole Kidman till hjälp, både framför och bakom kameran. 
 
Handlingen i "Expats" följer en amerikansk familj som bor i Hongkong och några andra människor som på olika sätt har att göra med den här familjen. När den yngsta sonen plötsligt försvinner spårlöst i det enorma folkvimlet under ett besök till en marknad, så får vi följa hur den tragiska händelsen påverkar resten av karaktärerna i serien på väldigt olika sätt. Kidman spelar pojkens mamma och påverkas givetvis väldigt svårt, vilket förmedlas genom den typ av skådespel som vi alla vet att hon är kan dra fram när hon är som allra bäst. 
 
MovieZine fick chansen att prata med Wang, som har regisserat och skrivit miniseriens samtliga avsnitt, om hur det var att hoppa på ett så stort projekt samt hur det var att arbeta med Kidman både framför och bakom kameran.
 
På slutet avslöjar Wang dessutom en något oväntad dröm hon hoppas få förverkliga i något av sina nästkommande projekt:
 
Lulu Wang under sitt snack med MovieZine. 
 
Efter framgångarna med "The Farewell" så misstänker jag att du hade en hel del valmöjligheter gällande ditt nästa projekt. Och om jag har förstått det rätt så tackade du först nej till "Expats", vad fick dig att ändra dig?
 
- Jag visste att jag ville göra något där jag kunde fortsätta att utveckla min egen röst som skapare. Jag ville därför inte hoppa på något projekt av den storleken där jag inte skulle ha möjlighet att verkligen få göra vad jag ville. "Expats" kändes som en för stor satsning där man inte skulle våga låta mig få kreativ kontroll.
 
- Men tack vare Nicole Kidmans fulla stöd och löfte om att det var just helt fria tyglar man ville ge mig, så kändes det snarare omöjligt att inte tacka ja för min del. Det blev verkligen en plattform för mig att verkligen få dyka rakt in i några väldigt komplexa teman och få ta lite risker. 
 
På tal om Nicole Kidman. Vi känner ju alla till hur fantastisk hon kan vara framför kameran, vilket hon är även i "Expats". Men hon är ju numera minst lika rutinerad som producent. Hur var det att arbeta med henne bakom kameran under den här produktionen? 
 
- Nicole delar verkligen upp hennes roller som skådespelare och producent. När hon står framför kameran så gillar hon verkligen att släppa allt och få formas av sin regissör. Där vill hon inte behöva tänka på helheten utan bara på detaljerna kring sitt eget skådespel och hur hennes rollfigur ska känna sig just där och då i stunden.
 
- När hon inte står där framför kameran, så handlar allt istället om helheten. Hon är väldigt strategisk och insiktsfull kring hur man kan berätta en historia på bästa möjliga sätt. 
 

"Ett helt avsnitt som hon knappt är med i"

 
Brian Tee som Clarke och Nicole Kidman som Margaret i "Expats".
 
Det låter som nyttiga erfarenheter som kan komma väl till pass även på kommande projekt för dig då. 
 
- Verkligen! Det var även otroligt att få se henne stå fast vid och skydda min vision av den här berättelsen. Om det inte hade varit för henne så hade det nog varit väldigt svårt för mig att kunna driva igenom många av mina idéer. Bara faktumet att vi har ett helt avsnitt som hon knappt är med i. Det var något jag var lite nervös över att föreslå för henne, men hon blev lika peppad över det som jag var - vilket smittade av sig på alla andra i produktionen också. 
 
Jag antar att du pratar om det femte avsnittet på säsongen då?
 
- Ja, precis. 
 

"Folk kommer säkert ha en hel del åsikter om det avsnittet"

 
Det femte "Expats"-avsnittet handlar om de många arbetsmigranter som arbetar för expat-familjerna i Hongkong. 
 
Det är ett otroligt vackert avsnitt och även det enda avsnittet som är lika långt som en vanlig långfilm. Jag tycker själv att det passade in helt perfekt där ni valde att lägga det, men var det svårt att bestämma er för exat var ni skulle få in det i handlingen för bästa möjliga effekt?
 
- Det är faktiskt lite roligt. För jag har alltid vetat att det skulle vara det femte avsnittet. Det var nog det första jag sade att jag ville göra. "Jag vill göra ett långfilms-långt avsnitt som helt vänder upp och ned på hur vi ser på karaktärerna. Och det ska vara det femte av totalt sex avsnitt". Jag vet inte var jag fick den idén ifrån, om det kom till mig i någon dröm eller något. Men det kändes bara som att det fanns något intressant i det upplägget.
 
- Jag tror att det har med att vilja göra något oväntat. Om vi hade lagt det avsnittet först, så hade det nog snarare varit att "följa mallen". Nu kunde vi däremot etablera vad "Expats"-världen för oss var för något, innan vi kunde dra undan mattan för alla i det femte avsnittet sedan.
 
- Folk kommer säkert ha en hel del åsikter om det avsnittet. Och om mig som filmskapare. Men jag ville verkligen få spräcka den där bubblan som, ofta förmögna och privilegierade, "expater" lever i. Och komma med ett lite kritiskt öga och analysera den värld dessa människor rör sig i.
 

"En dröm om att få göra en riktigt maffig julfilm"

 
Bonde Sham som Charly och Ji-young Yoo som Mercy i "Expats". 
 
Nu när du har fått göra din första miniserie och även rönt stora framgångar med "The Farewell", vad är du mest sugen på att få göra härnäst?
 
- Jag vill testa på så många olika saker! Jag är alltid sugen på att testa nya grejer, samtidigt som det förhoppningsvis även går att säga något intressant med det man gör. Jag har däremot en dröm om att få göra en riktigt maffig julfilm, haha. Det är kanske inte något folk förväntar sig av mig. 
 
- Men den här idén med att folk från massa olika håll, med olika bakgrund, ändå kan tvingas ihop tillsammans under julen. Jag gillar det här med den delen av familjen som inte har de närmsta banden, men ändå träffas just på högtider. Och som på pappret egentligen inte alls borde komma överens om något eller vilja spendera tid med varandra... och ändå sitter man där tillsammans på julen. Jag tror man kan göra något riktigt intressant med den dynamiken. 
 
 
De två första avsnitten av "Expats" finns nu tillgängliga hos Prime Video. Miniserien kommer att bestå av totalt sex avsnitt, där ett nytt släpps varje fredag. 
 
 
Kommer du att ge "Expats" en chans hos Prime Video under vintern? Kommentera gärna nedan!
| 28 januari 2024 09:00 |