Intervju

Skribent

Gunnar Rehlin

20 juni 2012 | 19:01

Exklusivt: Andrew Garfield om Spider-Man

MovieZine har som enda svenska sajt träffat "The Amazing Spider-Man".

Efter tre filmer i spindeldräkt lämnar Tobey Maguire Spider-Man-serien. In i rollen kliver nu istället engelsmannen Andrew Garfield. Han är 29 år gammal och vi har tidigare sett honom i bl.a. ”Boy A”, ”The Imaginarium of Dr Parnassus”, ”Never Let Me Go” och ”The Social Network”.

MovieZine mötte honom i London för att tala om ”The Amazing Spider-Man”, som går upp på bio den 3 juli. Filmen är inte en fortsättning på de tre tidigare, utan man börjar nu om från början – men med annorlunda infallsvinklar.

När jag för fem år sedan träffade dig i Berlin för att tala om dramat ”Boy A”, vem kunde då ha anat att du en dag skulle bli superhjälte?

- Det var en överraskning för mig också. Det var ett surrealistiskt ögonblick när dom ringde och sa att rollen var min. Jag kan fortfarande inte riktigt tro det. Först var jag överlycklig, sedan skräckslagen. Jag blev rädd för att jag inte skulle kunna leva upp till de förväntningar som jag kände att folk hade.

Sökte du rollen, eller kom de til dig?

- De bad mig söka, och jag gick på audition och provfilmade. Det var nervöst, kändes riktigt konstigt.

Vad tycker du om de tidigare filmerna?

- Jag älskar Tobey Maguires tolkning av rollen. Den första av hans filmer fick mig att komma ihåg varför jag tyckte så mycket om den tecknade serien, och jag såg filmen två gånger i rad. Den var fantastisk. Sen fick jag möjlighet att träffa honom när vi var klara med vår film. Inte så att jag sökte honom, utan han skrev ett väldigt trevligt brev till mig, när det var klart att jag skulle göra rollen, och han skrev att han tyckte det skulle bli kul att se mig som Spider-Man. Och det betydde mycket för mig, eftersom han varit så övertygande.

Hur var det att bygga upp kroppen?

- En spännande utmaning. Först funderade jag över om jag skulle bygga upp mig så jag blev stor och kraftig, men sedan insåg jag att det var bättre att vara smal – muskulös men smal. Och det är ju mycket coolare att se en smal kille spöa skiten ur en stor, kraftig kille. Men det var kul att t ex hålla på med tyngdlyftning.

Hur tränade du för alla actionscener?

- Jag höll på med gymnastik, jag sprang, jag tränade på trampolin.

Hur ser du till att hålla dig i form nu – vad äter du?

- Jag äter allt. Jag måste se till att fortfarande ha muskler, för jag ska spela Biff i ”En handelsresandes död” på Broadway nu under våren.

En del av filmen utspelas på en high school. Vilka är dina egna minnen från skoltiden?

- Att gå i skolan är ju en rätt förvirrande tid i allas liv. Men jag fick bästisar som fortfarande är mina bästa vänner. Jag hade eksem i ansiktet, och jag ville inte bli sedd, jag tyckte det var pinsamt. Så det var mycket som kändes fel.

Det låter som du var blyg. Stämmer det fortfarande?

- Ja, speciellt när det gäller att stöta på tjejer. Jag är inte särskilt bra på det, jag står mest och stirrar på mina skor, det är min teknik. Det finns en bok som heter ”The Game”, om hur man stöter på tjejer. Jag borde kanske läsa den, även om det är sorgligt att man ska behöva komma på en teknik för det.

Du spelar mot Emma Stone i ”The Amazing Spider-Man”. Det sägs att ni kommit väldigt bra överens...

- Emma är fantastisk, en kul tjej att jobba med. Hon har en teknik där hon på nåt sätt går in i ett mörkt, ruggigt ställe där man inte vet vad hon ska komma ut med. Att jobba med henne är som att vara med om en bergochdalbanefärd varenda dag.

Vilka förebilder har du?

- Det är många. Jag tycker om skådespelare som är sanna mot sig själva. Sådana som Phillip Seymour Hoffman, som jag spelar mot i ”En handelsresandes död”. Skådespeleri kan vara en konstart, det bevisar sådana som han. Det är människor som har det här jobbet av rätt anledning, de känner att de vill vidarebefordra berättelser till publiken. Vi behöver verkliga människor både på vita duken och på scenen.

Vad känner du själv för att göra – du har ju gjort allt från små indiefilmer till Spider-Man?

- Jag vill göra allt som känns rätt, och jag har fått alla möjligheter att göra det. Jag känner mig väldigt lycklig över att kunna få göra sådant som känns viktigt för mig. Jag är väldigt otålig, jag tycker om att arbeta, och det känns som om jag vill vara säker på att jag alltid är i rörelse. Fast jag är inte speciellt bra på att planera.

Du är född i USA men uppvuxen i England, var bor du nu?

- Just nu är det New York, eftersom jag spelar teater där. Men jag känner det som om jag hela tiden bara flyter runt – London, New York, London, New York.

"The Amazing Spider-Man" går upp på biograferna 3 juli.

| 20 juni 2012 19:01 |