Intervju

Skribent

Gunnar Rehlin

18 juni 2012 | 19:01

Marc Webb: "Därför behövs det en ny Spider-Man"

Dags för Spider-Man att byta utseende och regissör. Borta är Tobey Maguire och Sam Raimi. In kommer Andrew Garfield och "500 Days of Summer"-regissören Marc Webb. I "The Amazing Spider-Man" berättas än en gång om hur Peter Parker får superkrafter.

Moviezine träffade Webb i mexikanska Cancun.

Varför behövs det en nytolkning av Spider-Man?

- Spiderman har funnits i femtio år, och det finns så oerhört många berättelser om honom. Jag har alltid känt mig fascinerad av och dragen till materialet. I grunden handlar det om en grabb som lämnas av sina föräldrar, och jag har aldrig kunnat bli kvitt idén om att göra någonting av den historien.

Andrew Garfield är tidigare känd för dramatiska filmer som "Boy A" och "The Social Network". Hur hamnade han i Spider-Mans trikåer?

- Han kom in och gjorde en test, han läste en väldigt svår scen. Ingen hade tidigare klarat av att göra den scenen rättvisa, och han knockade oss. Han hade en sån oerhörd kraft, och efter det kände vi att det inte fanns något annat val. Andrew var rätt.

Filmen är gjord i 3D, var det ett naturligt val?

- Ja, det här är en film som verkligen kan utnyttja 3D, det finns en möjlighet att placera publiken i huvudpersonens ställe. Det är det som jag tycker är det bästa med 3D, att publiken kan få möjlighet att uppleva det som personen på filmduken gör. När 3D används på ett mindre bra sätt, då underminerar det den fantastiska tjusning som det ligger i att se en bra 3D-film. Jag tycker verkligen om det.

Är du rädd för jämförelser med de tre filmer som Sam Raimi gjort?

- Det är klart att det kommer att bli jämförelser, det är oundvikligt, eftersom det handlar om samma karaktär. Samtidigt så tar vi nu berättelsen från början igen, och det finns ju mängder med berättelser som har tolkats om och om igen, och där varje ny tolkning har haft någonting nytt att komma med. För mig har det här inte handlat om att skapa en ny superhjältefilm, för mig handlar det om att ära karaktären Spiderman.

En snabb fråga till Rhys Ifans, som spelar skurken: hur hamnade du i den här filmen?

- Jag var på en lugn ö i Medelhavet när Hollywood ringde. Jag sa "vill ni jag ska vara galen, så ska jag ge er galen". Dom sa "vi vill att du ska spela en man som förvandlas till en ödla". Jag sa "det kan jag göra".

Läs också vår intervju med Andrew Garfield här.

"The Amazing Spider-Man" får biopremiär 3 juli.

| 18 juni 2012 19:01 |