Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

22 augusti 2019 | 15:00

"Jag har alltid drömt om att få se en stor svensk musikalfilm"

Stora känslor, humor och en Hollywoodstjärna i huvudrollen. Regissören Edward af Sillén berättar vad julens biopublik kan vänta sig av "En del av mitt hjärta".
Sommaren är kort, som Tomas Ledin en gång sjöng. Men det betyder bara att vi är ett steg närmare julen, och årets svenska julfilm som kommer laddad med solsken, härlig energi och stora känslor. "En del av mitt hjärta" har Malin Åkerman i huvudrollen som kärlekstörstande donna som kan brista ut i sång när som helst. Ledins största hits ligger på soundtracket, och för regin står Edward af Sillén som äntligen fick förverkliga en dröm - en pampig musikal på vita duken.

Varför har vi aldrig sett en svensk musikal förut?

- Det är det jag alltid har undrat. Vad jag än arbetar med så identifierar jag mig med publiken. Jag har som publik alltid drömt om att få se en stor svensk musikalfilm. Nu lever vi också i en tid där musikaler fortsätter att dra folk. Även "The Greatest Showman" som ingen kunde en låt ifrån, drog en stor publik. Jag tror musikaler är den perfekta eskapismen, och folk behöver fly verkligheten, idag mer än någonsin.

Hur svårt var det att få Malin Åkerman ombord?

- Om man läser ett riktigt bra manus till en romantisk komedi... Det är en genre vi inte heller är så bra på i Sverige. Jag vet inte varför det är så. Men det är en romantisk film behöver är en väldigt stark romantisk lead. Någon mer än en vanlig skådespelerska. Det behövs en slags glimrande stjärnstatus, som Sandra Bullock, Julia Roberts eller Meg Ryan. Min första fråga när jag skulle börja casta var: vem fan ska spela Isabella? Vem i Sverige är den tjejen, som dessutom ska kunna sjunga, dansa och spela?
 
Large 497829548fadb64faab0cd27d2ef6124 malin akerman tomas ledin
Tomas Ledin, Malin Åkerman och Jonas Karlsson på inspelningen. (Foto: SF Studios)
 
- Jag har haft turen att jobba med Malin Åkerman när vi gjorde en Kristallen-gala för några år sen. Så jag kontaktade henne, men vi tänkte att "hon kommer ju säga nej". Hon fick manuset, hörde av sig direkt och älskade det. Det var ett stort första steg för oss. Hon är så begåvad. "Rock of Ages" är kanske ingen lyckad film, men hennes scen med Tom Cruise är så over-the-top, och superrolig!

Hur over-the-top blir det här då?

- På sina ställen är det kanske det, men jag har försökt att inte göra det för mycket over-the-top. Med musikal kommer det naturligt - det blir storslaget, pampigt och stora känslor. Om man ska börja sjunga sina känslor så måste de vara stora.

- En bra musikal för mig är rolig, påkostad men det måste också vara på riktigt. Jag jobbade mycket med skådespelarna inför inspelningen, jag visade dem klipp från musikaler jag tycker är bra. En musikal kan inte bara vara "nu ska vi ha roligt och flamsa", utan vi måste spela detta med precis samma äkthet som ett drama. Då blir det roligt, när människor plötsligt börjar sjunga. Jag hoppas folk ska bli lika indragna i historien som i musikalnumren.
 

Af Sillén med skådespelerskan Marie Richardson. (Foto: Calle Anderson/MovieZine)
 
För den breda publiken är Edward af Sillén kanske mest känd som manusförfattaren bakom Melodifestivalen under flera år. Han har också skrivit filmerna "Medicinen" och "En underbar jävla jul", men "En del av mitt hjärta" blir hans regidebut på bioduken. Han jobbar efter ett manus av Lars Johansson.

- Jag är främst teaterregissör, och där arbetar man alltid med andras manus. Som regissör tycker jag väldigt mycket om det, att ta sig an ett manus och blåsa liv i det. För mig var det skönt. Det jag har skrivit innan har andra regisserat, vilket också är skönt - jag hade aldrig vågat för det är så privat på något vis.

- Det är klart att det var läskigt. Nu valde jag väldigt bra skådespelare som jag känner mig trygg med. Men det var läskigt att det var ett så stort projekt, man kanske borde välja en mindre film som sin regidebut. Jag hade mycket ångest, det var hög press, men så är livet. Livet är för kort för att fega ur.

Det känns som att du har en riktig publiksuccé här.

- Vad glad jag blir! Jag hoppas att folk kommer gå och se den, och jag hoppas att folk blir glada av den.

Vilken svensk film ser du själv fram emot i höst?

- Jag såg just affischen till "Quick" och pratade om den. En till genre som jag saknar i Sverige är thrillers. Jag menar inte bara polisfilm. De har tänkt internationellt, "Quick" ser ju ut som en thriller man absolut vill gå och se. Jag ser också fram emot Jönssonligan. Jag älskar Jönssonligan! Och nu har de med originalmusiken också.
 
 
"En del av mitt hjärta" får biopremiär 25 december.
| 22 augusti 2019 15:00 |