INTERVJU

Skribent

Jonathan Enochsson

18 augusti 2019 | 18:00

Emma Thompson och Mindy Kaling vill se fler kvinnor inom komedi

"Late Night" är en samhällskritisk komedi om underhållningsbranschen. För MovieZine berättar skådespelarna Emma Thompson och Mindy Kaling om arbetet med filmen och dess mångbottnade budskap.
Två kvinnor från olika delar av karriärstegen möts i den mansdominerade tv-världen. Katherine Newbury (Emma Thompson) är en legendarisk talkshow-värd som kämpar mot sinande tittarsiffror och anklagelser om misogyni och dåligt ledarskap. Molly Patel (Mindy Kaling) jobbar på fabrik och har drömmar om att arbeta med komedi. I ett desperat försök att förbättra sitt varumärke bestämmer sig Katherine för att anställa sin första kvinnliga, mörkhyade manusförfattare och Molly får sin chans trots bristande meriter.
 
"Late Night" är både en lättsam komedi och en film som behandlar flera samhällsaktuella ämnen, såsom mångfald, kvotering och uthängning i media.
 
Mindy, hur mycket av filmen var baserat på dina erfarenheter från "The Office"?
 
Mindy Kaling: Jag är alltid försiktig med att prata om det. Några av mina bästa vänner kommer från det programmet och jag vill inte att de ska se filmen och tro att det är så jag ser på dem.
 
- Erfarenheten av att vara den enda kvinnan och den enda med minoritetstillhörighet bland manusförfattarna, och rädslan jag kände för att göra ett bra jobb, kommer från mina egna upplevelser. Karaktärerna i filmen är däremot mycket mindre välkomnande mot Molly än de var mot mig.
 
Emma, kändes "Late Night" som en återkomst till dina komedirötter?
 
Emma Thompson: Absolut! Det var helt fantastiskt! Mindy och jag har förvånansvärt lika skrivarbakgrunder, även om Mindy skapat mycket mer och bättre komedi. Jag startade inom sketch-komedi när jag var i 20-årsåldern och fick därefter jobb som manusförfattare, men det var någon annans idé. Mindy började skriva på eget initiativ.
 
 
- Jag gjorde ju lite stand-up när jag var ung och vi använde faktiskt de klippen i filmen. Folk tror att de scenerna är skapade med CGI, men de är äkta. Så när vi gjorde stand-up-scenerna improviserade jag och använde lite av mitt gamla material och det var jätteroligt, men man glömmer hur läskigt det är att göra stand-up. Det var bland det värsta jag har gjort, men när det fungerar är det helt fantastiskt. Relationen man skapar med publiken är så vacker.
 
Har du någonsin funderat på att återvända till stand-up?
 
Emma Thompson: Jag tror det passar bättre för någon som är yngre. Det är helt enkelt för mycket. Det är inte helt omöjligt att jag någon gång skulle göra lite stand-up, men inte regelbundet.
 
Katherine säger vid ett tillfälle i filmen: "Det är inte rättvist, men det är det aldrig för kvinnor". Tycker ni att det stämmer?
 
Emma Thompson: Absolut! Kvinnor måste fortfarande vara bättre än män för att lyckas, det stämmer fortfarande idag. Mänsklig utveckling går långsamt, vi har fortfarande en lång resa framför oss. Jag blev tidigare frågad om jag förstår mina egna vita privilegier och jag har pratat med kvinnor över hela världen. När man förstår hur kvinnor har det i vissa delar av världen, förstår man verkligen hur långt vi har kvar.
 
- Vi bor i en väldigt liten del av världen, där vi som kvinnor får dessa möjligheter. Det är häpnadsväckande och fantastiskt. Det är därför jag tycker Katherine är en så intressant karaktär. Hon har alltid varit tvungen att jobba extra hårt för att uppnå det hon har. Det är en verklig och ärlig karaktär.
 
Tycker ni att solidariteten mellan kvinnor ökat inom filmindustrin?
 
Emma Thompson: Ja, den ökar, men möjligheterna för kvinnor är fortfarande väldigt annorlunda än möjligheterna för män. Män har en motorväg av möjligheter som många män tidigare har kört många bilar över. Vägen är utstakad, det finns skyltar längs den som säger hur man ska bete sig vid varje sväng. Kvinnor däremot, har en serpentinväg framför sig med flera stora gap att passera. På den vägen finns det inga skyltar, man får helt enkelt hoppas på att någon ska guida en förbi speciellt svåra passager. Det finns ingen säker väg att ta, så självklart är det svårt!
 
- Att det är 2019 betyder inte att vi löst alla problem för kvinnor. Vi måste fortsätta berätta historier som denna, för att kunna påverka utvecklingen i en positiv riktning. Mindy förändrar mycket bara genom att skapa en kvinnlig programledare för en talkshow, nu kommer det säkert hända.
 
 
Mindy Kaling: Jag är faktiskt överraskad över hur många politiska frågor vi fått när vi pratat om "Late Night", som ju är en arbetsplatskomedi. Inte för att jag inte tror det finns politiska idéer i filmen, men vårt syfte var att skapa en rolig komedi. Jag tror att filmen automatiskt blir politisk bara för att den leds av två kvinnor som är äldre än 35. Det är otroligt att min blotta existens är ett politiskt ställningstagande.
 
Emma Thompson: Precis! Den här konversationen hade sett helt annorlunda ut om vi var Seth Rogen och Will Ferrell. Det visar verkligen var vi står idag. Varför pratar vi inte om hur rolig filmen är istället?
 
När underhöll ni varandra mest under filmandet?
 
Mindy Kaling: Emma är så rolig i den här rollen. Jag älskade att spela mot henne. Det är väldigt få personer som kan säga att det spelat mot Dame Emma Thompson. Men det var nästan roligare att se henne i scener utan mig, så att jag bara kunde se henne spela ut. När Emma och John Lithgow spelade in en av slutscenerna tillsammans, satt jag bara där och njöt. Och att se henne skrika på manusförfattarna när jag inte var med i scenen var jätteroligt också! Vi jobbade otroligt långa dagar, 14-16 timmar, och att se henne fortsätta timme efter timme var otroligt att se.
 
 
Komedin ”Late Night” får biopremiär över hela landet den 23 augusti.
| 18 augusti 2019 18:00 |