Intervju

Skribent

Andreas Samuelson

29 mars 2019 | 18:00

”Dumbo”-stjärnorna om Tim Burtons nyversion

Disneys klassiker om den flygande elefanten har återupplivats för vita duken och Danny DeVito, Colin Farrell och Eva Green spelar några av de mänskliga huvudrollerna. Vi träffade dem i London för att prata om Tim Burtons nya version.
Den tecknade Disney-filmen om elefanten som föds med ovanligt stora öron, men visar sig kunna flyga, anses idag som en klassiker. Nu kommer en otecknad nyversion av filmen i regi av Tim Burton där man utvecklat historien och skildrar titelfiguren via digitalt animerade effekter.
 
Dessutom återfinns nya, mänskliga karaktärer varav tre av dem spelas av Danny DeVito, Colin Farrell och Eva Green. DeVito spelar cirkusdirektören Max, Farrell en änkling med två barn och Green en fransk trapetsartist. MovieZine mötte dem i London för att bland annat prata om vad den gamla filmen betytt för dem och skillnaderna mot den nya.
 
 
- Jag kommer ihåg när jag såg "Dumbo" för första gången och gick på bio med min syster. Det är så värdefullt att ta de bra sakerna från originalfilmen, värderingarna och idéerna kring någon som är annorlunda, hur man bör omfamna dem, berättar Danny DeVito.
 
- Det är en historia om inkluderande, att uppmuntra skillnader och inte vara rädd för dem. Det är teman som aldrig blir tröttsamt att utforska som människor, säger Colin Farrell.
 
- Den nya har mänskliga karaktärer och är aningen annorlunda men fortfarande gripande och spektakulär, tillägger Eva Green.
 
 
Både Danny DeVito och Eva Green har ju arbetat med regissören Burton flera gånger förut och pratar om stämningen på inspelningen och hans förmåga att skapa spännande karaktärer.
 
- Man vet alltid att det kommer bli lite galet och i en annan värld. Och det är så kul att vara på inspelningen, ibland känner vi oss som busiga barn, säger Green.
 
Danny De Vito minns:
 
- Jag var en varulv i en av hans filmer, det kanske också betyder något… Vi är bara våra sanna jag när fullmånen lyser, kanske?
 
För Farrell var det första samarbetet med Burton men även han har bara bra saker att säga.
 
- Varenda cell av hans uppenbarelse vibrerar av kreativ energi och känslan av bus och skoj smittade av sig varje dag.
 
Farrell har även en personlig favorit bland Burtons gamla filmer.
 
- ”Edward Scissorhands”, den är svårslagen.
 
 
Greens roll innebar en del utmaningar för skådespelaren:
 
- Jag tränade i månader med cirkusartister som var väldigt tålmodiga eftersom jag är väldigt höjdrädd…
 
Hon och DeVito har även en gemensam svensk favoritregissör…
 
- Herregud, Ingmar Bergman var ju min hjälte. ”Det sjunde inseglet” och alla filmer fram till ”Fanny och Alexander”. Han var ju den briljantaste filmskaparen från vår tid. Jag älskar svensk film från den tiden, säger Danny DeVito.
 
- Jag är besatt av honom. Min favorit är nog ”Viskningar och rop”, jag vet att den är väldigt mörk men det är något med den som gör mig väldigt känslosam, berättar Eva Green.
 
- Min pappa är ju svensk så jag kanske dras till den typen av värld.
 
 
"Dumbo" går upp på bio idag.
| 29 mars 2019 18:00 |