EXKLUSIVT

Skribent

MovieZine

1 december 2015 | 17:00

Daisy Ridley svarar på läsarnas frågor

Nya "Star Wars"-stjärnan pratar med Gunnar Rehlin om rykten, hängivna fans och vad hon egentligen vet om "The Force Awakens".
Hon är 23 år gammal, och hittills helt okänd. Om några veckor är det annorlunda. Daisy Ridley har huvudrollen i ”Star Wars: the Force Awakens”. Hon spelar Rey i den hett emotsedda filmen, vars handling än så länge är helt hemlig.

MovieZine träffade henne i London. Hon mötte mig med repliken ”jag kan ingen svenska, men jag kan en replik på norska: jag är svettig”. Därefter lärde hon sig säga ”jag svettas” på svenska – varefter vi övergick till "Star Wars" och läsarnas frågor.

Hade du någon relation till ”Star Wars” när du växte upp?

- Inte så mycket, faktiskt. Ingen i min familj var nåt hängivet fan. Det fanns ju alltid där i periferin, eftersom det är ett sådant pop-kulturellt fenomen. Jag såg filmerna, det var det, det var min enda relation till "Star Wars" då. Självfallet såg jag om dem nu, med ett något annorlunda perspektiv.Beskriv hur det kändes när du fick rollen som Rey. 

- Jag var naturligtvis lycklig, men också skräckslagen. Och det kändes också om om det inte var verkligt, jag gick i flera månader tänkte ”åh nej, de kommer att inse att jag är en bluff”. Det har varit som att åka bergochdalbana.

Var du på audition eller kom de till dig?

- De kom absolut inte till mig. Jag gjorde fem auditions under sju månader. Det tog lång tid. Men JJ ringde bara några dagar efter min sista audition, och det var skönt.Vad kan du säga om Rey?

- Hon är en ensamvarg i början och hon blir ofrivilligt indragen i det här äventyret.  Och hon möter fantastiska människor på vägen… och hon har det bra.


Hur känns det att vara en av de få som vet vad som händer i filmen? Svårt att hålla på hemligheterna inför vänner?

- Jag vet inte allt som händer, men en viss del. Och det har inte varit några problem. Mina vänner har egentligen inte frågat mig om det, och om dom nånsin kommit in på det så har det varit med kommentaren ”fast du får förstås inte berätta något”. Och med varje trailer som släpps så får ju alla veta lite mer och ana lite mer vart det ska ta vägen.Följer du spekulationerna och ryktena på nätet?

- Ibland kommer det spekulationer som får mig att häpna, för det kan vara sådant som jag inte hade tänkt på. Folk drar slutsatser som kan kännas helt galna. Det är fantastiskt att folk bryr sig så mycket att folk har så många olika uppfattningar och jag hoppas också att när de ser filmen så ska de bli överraskade.

Hur viktigt var det för dig att ha John Boyega vid din sida?  Ni är ju båda nykomlingar i denna jätteserie.

- Ja, absolut. Han är lite mer känd än jag, ”Attack the Block” var en kulthit, så han hade redan varit på ComiCon och gjort mycket som jag inte gjort tidigare. Men det var bra, vi trivdes ihop.

Umgicks du mycket med de återvändande skådespelarna Harrison Ford, Mark Hamill och Carrie Fisher?

- Jag jobbade rätt mycket med dem alla tre, faktiskt. Och de gav alla sitt generösa bidrag till det som hände. Jag åt middag med Mark ett par gånger, och vi talade både om den nya filmen och om det förflutna.


Vad tänker du att en sådan film kan göra för din karriär? Hur är dina yrkesplaner när Star Wars-sagan är över för din del?

- Förhoppningsvis kommer jag att ha en lång karriär, och spela unga kvinnor och sedan äldre kvinnor, för jag ska ha en lång karriär.
Hur ser du på att veta att du inom en månad går från att vara okänd till att bli världsstjärna? Att på konvent möta hundratals personer som ärt utklädda till Rey?

- Man lägger redan ut bilder på sig själva som Rey på Instagram och jag tycker det är gulligt. Just nu är det kul att ge intervjuer och möta alla som är intresserade. Det är kul och jag ser verkligen fram mot att filmen äntligen ska få premiär.

Hur långt kontrakt har du?

- Jag ska göra nästa film också. Vi börjar inspelningen i januari.

Är du bra på att fightas med ett lasersvärd?

- En lurig fråga… jag är bra på att slåss med min stav. Det är den jag bär på i de trailers ni sett."Star Wars: The Force Awakens" har biopremiär 16 december.

Gunnar Rehlin
| 1 december 2015 17:00 |