Intervju

Skribent

Agnes Holmgren

10 februari 2020 | 18:00

Vi träffar "Outlander"-stjärnan Caitriona Balfe

I väntan på säsong 5: MovieZine har träffat den fantastiska Caitriona Balfe som spelar Claire i fantasyserien “Outlander”.
Vi samtalar om vad vi kan förvänta oss av den nya säsongen, hur hennes liv förändrats nu när hon även är producent i serien, och tycker hon att “Outlander” är nya “Game of Thrones”?
 
I trailern för säsong 5 får vi se att Claire använder mycket av sina medicinska kunskaper. Kan du berätta mer om det?

- Jag tror att förra säsongen handlade mycket om att bygga upp Fraser’s Ridge och hitta deras plats där och Claire hade inte mycket att jobba med på grund av det. Men i denna säsongen har Claire ett eget medicinrum, i några scener får vi se flera patienter vänta på att bli omhändertagna av henne. Hon genomför mycket operationer och hjälper patienter med deras åkommor. Det har verkligen varit väldigt roligt att ta tillbaka det igen. Att Claire är från 1960-talet ger henne även mycket modern kunskap som inte annars fanns tidigare, och hon måste fundera på hur hon ska använda sin kunskap rätt på 1700-talet utan att behöva bli bränd på bål.
 
- Det som är väldigt intressant när du tänker på alla de örter som vi använder i serien och att det faktiskt är lika användbara idag som de var då. Det är fantastiskt hur vi fått all denna kunskap genom dessa årtionden. 
 
Hur anpassar sig Claire till att ha blivit mormor i denna säsongen? 
 
- Det är fantastiskt att se Claire och Jamie bli morföräldrar, det finns många scener i denna säsongen där vi kommer att få se familjedynamiken mellan Brianna och Rogers barn men också mellan Marseille och Fergus barn. Det är ett väldigt trevligt liv Claire och Jamie lever just nu.
 
 
Har du fått spela mycket både med barnen och den nya katten i denna säsongen? 
 
- Ja det har jag, och jag vet inte vad som varit svårast att jobba med. Det har varit mycket fina stunder, det är en väldigt tuff ålder vi får uppleva med tvillingarna då de är 2 år och som förälder vet man att det inte är den lättaste åldern att kontrollera. Vi i produktionen har verkligen lärt oss hur svårt det är att få ett barns uppmärksamhet under en hel scen och sen försöka upprepa det 15-25 gånger, det fungerar tyvärr inte riktigt. 
 
I trailern får vi också se att Claire uppmanar både Brianna och Roger att återvända tillbaka framtiden igen. Kan du berätta lite om det? 
 
- Det är ett väldigt komplicerat problem för Claire, hon älskar att ha sin familj nära henne, speciellt att få ha Brianna med henne i detta årtionde med Jamie. Att äntligen få ha en familj som inte existerat för henne innan, det får henne att känna sig hel och älskad. Men det finns saker i detta årtionde som gör det svårare för både Brianna och Roger. Det enda Claire vill är att Brianna ska vara lycklig och att hon ska vara den hon vill vara. Claire vill att Brianna ska kunna leva i en värld där hon kan åstadkomma vad hon vill. Hon vill ha Brianna nära men hon vill också att Brianna ska vara lycklig och det är med andra ord väldigt komplicerat.
 
- Deras relation har verkligen kommit långt i denna säsongen och mycket på grund av att de avslöjat dem hemligheter de hade för varandra tidigare. Allt som Brianna nu går igenom är saker Claire kan relatera till. Jag älskar även att jobba med Sophie för hon är en helt fantastisk skådespelare och kvinna. Samtidigt som vi har blivit närmare privat har även Claire och Brianna blivit det i denna säsongen vilket är underbart!
 
Hur känner Claire över allt som hänt mellan Roger och Brianna? Har hon stöttat Rogers tveksamhet? 
 
- Jag tror att alla mammor hade blivit frustrerade över att Roger tvekade, men Claire förstår att detta inte var ett lätt beslut utan att det var ett komplicerat beslut för Roger. Claire ville hellre att Roger skulle ta sin tid för att göra det rätta beslutet än att ta ett beslut som han kanske skulle ångra senare och då tvingas lämna Brianna och Jeremiah, det hade varit värre. Men det var ett lyckligt ögonblick för Claire att Roger kom tillbaka till Brianna. 
 
- Claire är väldigt stolt över både Brianna och Roger. Det har inte varit lätt för dem att gå igenom detta som ett par. Brianna har även fått gå igenom mycket som har varit svårt för henne och Claire är väldigt stolt över den kvinna hon har blivit, stolt över att hon gått igenom detta trauma och att hon blivit en ung mamma. Brianna har även hittat ett ställe där hon är öppen för att vara lycklig och är villig till att skapa ett liv för henne själv.
 
 
Claire är en läkare från 1960-talet som nu åker tillbaka i tiden och hennes dotter Brianna har blivit våldtagen. På 1960-talet visste läkare mer och psykologiska trauman som kan uppstå i ett sådant tillfälle. Kommer vi få se något om det i denna säsongen? 
 
- Claire försöker vara där för Brianna så mycket hon kan och hon försöker ställa upp för henne då hon är hennes mamma, men det kommer att hända mycket i denna säsongen som gör allt ännu mer komplicerat än var det varit tidigare.
 
Fortsätter du utmana och bygga ut dig själv som Claire nu när ni är på säsong 6 snart? 
 
- Vi har väldigt tur på grund av böckerna, men det är inte lätt. I ena sekunden går vi åt ett håll men helt plötsligt har Diana Gabaldon (författaren) tagit en vänstersväng istället för en högersväng och det får oss alla att gå på tårna. Men då det händer mycket i serien hela tiden får man verkligen lära känna nya sidor hos sig själv. 
 
Du och Sam Heughan (Jamie) arbetar även som producenter i denna säsongen, hur har det varit för dig? 
 
- Det har varit helt fantastiskt. Både jag och Sam har lärt oss mycket genom att förstå hur allt är uppbyggt. Vi vill observera mycket, se vart vi kan hjälpa till och vart vår input är värdelig. Det har varit riktigt intressant att få se hela processen och att få vara en del av processen. Det som är fascinerande är att skådespelare inte är en stor punkt på produktionsmöten även fast vi har den stora delen serien och det har varit väldigt lärorikt att förstå varför vissa beslut fattas. Som en skådespelare får man inte veta jobbet bakom allt, alla månaders förberedelse, alla människor som är inblandade och det har varit helt enastående att få se. 
 
Hade du kunnat tänka dig att börja regissera?
 
- Ja, jag hade älskat att testa det. Jag kom in väldigt sent på skådespelandet och jag har verkligen fått ta del av en fantastisk resa under dessa åtta år av mitt liv. Jag har lärt mig mycket och jag observerar konstant på inspelningen. Det bästa med den här showen är att vi får in nya skådespelare hela tiden och vi får då se olika typer av skådespel vilket man verkligen lär sig av, det är den bästa filmskolan jag någonsin kunnat gå på. 
 
Tror du att “Outlander” kan bli nya “Game of Thrones”? 
 
- Det är en stor skillnad då “Game of Thrones” passerade böckerna tidigt i serien och vi har ingen chans att göra det då Diana är en riktigt snabb författare. 
 
 
Är planen att en av böckerna återskapar en säsong? Kommer det fler säsonger, eller vill ni avsluta efter säsong 6?
 
- Ja, det är planen men vi har vissa element från tidigare böcker i till exempel denna säsongen. Med den stora fanbasen vi har känns det som att det kommer fortsätta komma fler säsonger, men det är någonting som bestäms av andra och inte av mig.
 
Tror du att ett parallellt universum kan finnas på riktigt?
 
- Ja, varför inte. Forskare säger att finns på riktigt, till exempel strängteorin där de påstår att det finns flera universum som existerar samtidigt.
 
Vad betyder Diana Gabaldon för dig?
 
- Hon är verkligen en gåta men helt enastående! Hon har skapat en värld som förändrat alla våras liv, för mig är det fantastiskt att vara där jag är idag och jag kan inte tänka mig hur hon känner som fått “Outlander”-världen att bli verklig för så många. Diana har också ett stort inflytande på serien ingenting görs utan hennes vetskap och godkännande. Hon är verkligen rak på sak, gillar hon inte något får man också höra det, men det gör hennes komplimanger mer betydelsefulla.
 
Har Diana berättat för dig hur allt slutar? 
 
- Nej, hon berättar ingenting för mig. 
 
 
Säsong 5 av “Outlander” får premiär 17 februari på Viaplay. 
| 10 februari 2020 18:00 |