Intervju

Skribent

MovieZine

23 februari 2015 | 16:00

"Birdman 4 kommer nästa sommar!"

…eller: hur vi fick Oscarsvinnaren Alejandro González Iñárritu att skratta.
Om du följde nattens liverapportering från Oscarsgalan via MovieZines twitter, så fick du en både intressant och underhållande inblick bakom kulisserna på den stora filmfesten. 

MovieZines reporter John Holmström var på plats i Hollywood, och närmare bestämt i Oscarsgalans pressrum, där alla nattens vinnare passerade för att ta emot applåder och pressens frågor. 

Vi passade såklart på att ställa några frågor till nattens stora vinnare, "Birdman"-regissören Alejandro G. Iñárritu. 

Hur övertalade du Fox Searchlight till att göra filmen?

- Jag körde den mexikanska stilen: jag visade dem min pistol och sa: "Hej, vill ni göra den?" Skämt åsido. Det var en lång resa och det var svårt. Jag är inte bitter på människorna som inte ville finansiera filmen. Jag förstår att det låter riskfyllt, med en lång tagning, trummor och Michael Keaton. I den horribla mentalitet som finns i filmidustrin nu så förstår jag att ingen såg någon vinning i det. Men Fox Searchlight är smarta killar, och de litar på mig. Jag kunde inte vara mer tacksam för deras stöd.

Du tog denna vilda idé, genomförde den och har nu vunnit flera Oscars. Du genomförde en dröm. Vad har du lärt dig av den här resan och vad betyder priset för dog?

- En bra fråga. Jag har inte räknat ut än varför jag gjorde den här filmen och tog de här riskerna. Det handlar om att göra sig av med sin rädsla. Rädslan är som en kondom för livet. Den tillåter dig inte att njuta av saker, så när du väl kastar bort den jävla kondomen kan det hända grejer. Jag körde utan, och här är resultatet. Det var på riktigt. Det var en sann kärleksakt.

Edward Norton och Michael Keaton är verkligen riktigt bra. Var de inblandade i manusarbetet?

- Nej. Det här är en film som bygger på minutiösa repetitioner. Och i repetitionerna gjordes endast små justeringar. Jag tror att de alla älskade manuset, de tog in vartenda ord och på sätt och vis fick de ingen frihet. De kom bara med all sin talang och sitt glöd och hittade ett sätt att få dessa stela ord att flyga.

Såg du själv Oscarsgalan som barn?

- Många gånger. Alla i världen har sett Oscarsgalan, och jag älskar den. Vanligtvis vann inte mina favoritfilmer, det var frustrerande. Men jag älskar att se mina favoritregissörer och skådespelare. Jag glömmer aldrig när Fellini kom hit. Det har funnits många fina ögonblick i Oscarns historia, så för mig, att vara här ikväll, är overkligt. 

När Sean Penn ska läsa upp vinnaren av Bästa film, skämtade han till det lite med orden "Vem fan gav den här snubben hans uppehållstillstånd?". Ett skämt som inte uppskattades av alla. Regissören fick frågan om hur han själv såg på det.

- Jag tyckte det var hysteriskt roligt. Sean och jag har den typen av hjärtligt brutal relation där vi kan skämta och vara ärliga om vad som helst. När jag gjorde "21 gram" med honom drog han ständigt såna skämt. Och jag drev med honom, jag sa saker som jag inte kan berätta för er. Så jag såg det inte som förolämpande. Det var enligt mig väldigt roligt.

MovieZines sista fråga fick Oscarsvinnaren att skratta gott. Vi lånade en fråga från filmen, och en härlig scen där Michael Keaton blir intervjuad av världspressen, vilket ju kändes passande i sammanhanget:

Blir det en "Birdman 4"?

- Haha! Ja, "Birdman 4" kommer nästa sommar, lovar Iñárritu.

Medan vi kanske inte ska hoppas för mycket på det löftet, går "Birdman" fortfarande på biograferna. Missa den inte!
| 23 februari 2015 16:00 |