Intervju

Skribent

Mats Karlsson

21 oktober 2013 | 17:01

Berger: "Han kommer kanske aldrig kallas Sickan"

Simon J. Berger berättar vad som fick honom att tacka ja till rollen som Charles Ingvar Jönsson i "Den perfekta stöten" som startar inspelningarna i nästa vecka.

Simon J. Berger har blivit ett med svenska folket efter sin hyllade roll i TV-dramat "Torka aldrig tårar utan handskar" och en av förra årets mest kontroversiella filmer "Call Girl". Nu tar han steget vidare och kommer att spela den välkända karaktären Charles Ingvar Jönsson i "Den perfekta stöten".

För MovieZine berättar Berger om de starka reaktionerna från svenska folket om att Jönssonligan kommer till bioduken igen, vad som fick honom att tacka ja till rollen och om vi kan räkna med en svensk "Ocean's Eleven" eller inte.

Det här varit ett ganska intensivt år för dig.

- Lite beroende på perspektiv, för jag har haft en ganska lång och lugn period nu. Men innan dess har jag haft två, tre intensiva år. Förra året gjorde jag fyra långfilmer och året innan blev det "Torka aldrig tårar utan handskar", "Call Girl" och varit på Dramaten och stressat. Men det här året har jag haft det väldigt lugnt i snart ett halvår. Det betyder inte att man inte gör någonting, men det betyder att jag har läst manus, varit på möten och bollat med grejer som förhoppningsvis kommer. Fast nu är vi i startgroparna!

Var ni beredda på den här anstormningen i och med beskedet om era roller i nya Jönssonligan ("Den perfekta stöten")?

- Det var inte helt otippat, för det arvet det bygger på är någonting som väldigt många människor tycker saker om. Man hade inte kunnat förvänta sig så mycket mindre än så här. Men det är ju kul.

Promobild för "Den perfekta stöten" med Alexander Karim, Torkel Petersson, Simon J. Berger och Susanne Thorson

Hur mycket referenser till gamla Jönssonligan kan vi räkna med?

- Det vi vet är att karaktärerna är baserade på de gamla, minus smeknamnen. Vi har ju inte spelat in filmen än, så vi får se vad som händer. Min karaktär kommer förmodligen aldrig få kallas för Sickan i filmen. Kanske, men vi får se. Det som definitivt är spikat är han heter Charles Ingvar Jönsson, fast inte Charles Ingvar som ett dubbelnamn. Vi har en sprängexpert som heter Harry, även om vi inte kallar honom för Dynamit-Harry och Ragnar Vanheden kallar vi för det mesta för Ragnar.

- Men självklart vill man ha med lite referenser och blinkningar, fast hur exakt de blir vet inte ens jag förrän klippningen är färdig. Det här är ju en ny film som är inspirerad av de gamla filmerna och framför allt av de gamla karaktärerna. I den här omstöpningen har den fått en ny gestalt och en story som passar dem. Det är ju inte en remake av de gamla filmerna, storyn är helt ny. Jag tror att man kommer tycka att mycket är annorlunda, med en del blinkningar. Så tror jag man kommer uppleva det.

Hur skulle du beskriva din egen karaktär i filmen?

- Hmm, jag tror att jag ska vänta med att svara så utförligt på den frågan. I alla fall till efter filmen har kommit ut. Jag brukar vara försiktig med att beskriva min egen karaktär och vill inte sammanfatta den med etiketter. Det är bättre att publiken får svara på frågan: Vem är den här figuren? Innan jag svarar åt dem så att säga. Men det är en person som har en plan.

Vad blev din egen reaktion när du blev erbjuden rollen som Jönsson?

- Det var ganska läskigt när förfrågan kom. Därför att jag tycker att det är ett högriskprojekt ur konstnärlig synvinkel. Jag hade först blandade tankar som säkert kan rimma med en del av reaktionerna vi har sett sedan nyheten släpptes. Jag hade absolut funderingar kring det där: "Varför behåller man namnet när man ska göra något annorlunda? Varför gör man inte något helt nytt istället med nya karaktärer?" Så där höll jag på och bolla och pratade med producenten och regissören.

- Sedan blev jag såld på regissörens (Alain Darborg) vision. Även om jag inte har någon stark koppling till de gamla filmerna blev jag såld på regissörens engagemang och driv. Sättet han såg på det här och hur han ser på de gamla filmerna, blev jag övertygad och började tycka att det var jävligt coolt.

Simon J. Berger i "Torka aldrig tårar utan handskar"

Producenten Fredrik Wikström Nicastro kallar filmen för en svensk "Ocean's Eleven". Är det ett önsketänkande eller hur skulle du beskriva filmen?

- Jag ser det inte som ett önsketänkande, utan jag ser det som fackspråk. Jag brukar också benämna den så, men det är för att jag respekterar genre och genregränser. De gamla filmerna var heist-komedier som nästan drog åt barnfilm och flörtade med pilsnerfilm. Genremässigt hör den hemma bredvid "Ocean's Eleven". Men det är inte "Snabba Cash 2". I den stora artikeln på Aftonbladet stod det att det var mycket mörkare och hårdare. Det är inte det som det betyder, även om det blir det på kvällstidningsspråk.

- Vad det handlar om är att det inte är komedi som genre, det är underhållande actionfilm. Det är klart att det kommer finnas komiska inslag, för det är sådant som behövs för en fet story. Men genremässigt är det inte "Seven" eller "Snabba Cash 2". I tonen är det inte helt fel att förvänta sig något i närheten av "Ocean's Eleven". Det är på liv och död för karaktärerna som är inblandade.

Vilken svensk film skulle du säga att den liknar mest?

- Ren heistfilm har inte gjorts så mycket i Sverige. Men det finns en film som jag faktiskt var med i, "Johan Falk - Alla råns moder".

Simon J. Berger i "Call Girl"

Hur mycket action kommer det att vara i filmen?

- Ett och annat. Det kommer att vara lite action. Det är svårt att säga från manuset om det är spänningsscener eller actionscener. Fast lite actionmoment kommer det att bli. Men spänningsmomenten är så jävla feta. Jag satt och tuggade på naglarna när jag satt och läste sista delen. Med risk att trissa upp förväntningarna, tror jag att det kommer bli jävligt fint.  

Vad är det mest spektakulära i manuset?

- Att den görs! Att man väljer att göra den är rätt spejsat. Det är orsaken till att den fick så starka reaktioner när nyheten släpptes. Men i filmen kan jag inte svara på, det får publiken svara på.

Var kommer ni att spela in?

- En del i Stockholm och mycket i Göteborg. Filmen ska i alla fall utspelas i Stockholm.

Vilka andra skådisar är med i filmen?

- Jag kan säga att den korrupta affärskvinnan Wallentin spelas av Andrea Edwards ("Snabba Cash" och snart aktuell med Turteaterns uppsättning av Scum-manifestet).

Har du skrivit på för alla tre filmer?

- Jag tar ingenting för givet än det vi har på bordet. Det är att göra den här filmen. Blir det kul och bra vore det kul att göra en till. Men det finns ingen som skulle spika med en uppföljare innan den första filmen. Det finns inget mer spikat än så.

Inspelningarna av "Den perfekta stöten" startar i veckan och filmen får biopremiär 1 augusti 2014.

| 21 oktober 2013 17:01 |