Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

20 oktober 2013 | 23:01

"Bridegroom" blev en helande process

Shane Bitney Crone spelade in en dokumentär efter pojkvännens död. En film som han hoppas ska hjälpa många andra.

Hur det är att förlora sitt livs kärlek i en tragisk olycka, är svårt att greppa för de flesta av oss. För amerikanske Shane Bitney Crone, 27 år, blev sorgen ännu värre när hans sambos föräldrar vägrade låta honom komma på begravningen. Han hotades till livet och stod utan rättigheter eftersom de var ogifta. Trots sex års relation med Tom Bridegroom blev det som om Shane aldrig funnits i hans liv.

Familjens homofobi, samhällets orättvisa äktenskapslagar men också Tom och Shanes stora kärlek står i fokus i den modiga dokumentärfilmen "Bridegroom", som har premiär på Netflix nästa vecka. Allt började med en tio minuters Youtube-video som spreds som en löpeld världen över.

- Jag kan inte förstå att den nådde ändå till Sverige. Det är otroligt, berättar Shane när vi ringer upp honom i Kalifornien.

- Jag ville göra något för att hedra Tom, men också visa för folk vad som händer när man inte har samma rättigheter och inte är juridiskt förberedd på det oväntade. Jag postade videon på årsdagen av hans olycka och kunde aldrig tänka mig att den skulle bli viral, och att folk skulle ta den till sig. Det var ofattbart.

Hur blev den till en långfilmsdokumentär?

- Två, tre veckor senare såg regissören Linda Bloodworth-Thomason klippet. Hon ringde mig och övertalade mig att den här historien var tvungen att berättas, och att hon ville berätta den. Jag hade sett hur videon togs emot av folk och hur den öppnade deras hjärtan och sinnen. Så jag kände att en långfilm var rätt väg att gå. Förhoppningsvis kan den få samma effekt.

28 år gammal föll Tom Bridegroom från ett 4-våningshus under en fotografering.

Var det svårt för dig att gå igenom dessa minnen igen och berätta historien på nytt?

- Det var tufft. Jag ville inte nödvändigtvis visa känslor eller öppna upp mig och berätta vad som pågick inom mig. Redan Youtube-videon var ett stort steg för mig, att jag visar en sådan personlig sida av mig är väldigt ovanligt. Att öppna upp och prata om mitt livs mörkaste period var jobbigt. Men det var också helande på många sätt. Och jag är bara så tacksam att jag kommer ha den här filmen för evigt.

Vad har du fått för reaktioner på filmen runtom på festivaler?

- Det har varit otroligt att se vad som händer, att vi visades på Tribeca Film Festival där förre presidenten Bill Clinton introducerade filmen, och att vi fått publikens pris på olika festivaler. Jag är så glad att filmen får ett positivt genomslag. Nästa vecka går den upp på Netflix och Oprah Winfreys kanal, det är en enorm ära och jag hoppas att vi kan nå ut till många människor.

Filmen säger att Toms familj aldrig ville medverka, men har du hört något från dem sedan dess?

- Jag har fortfarande inte hört från hans föräldrar. Några av hans släktingar har hört av sig och visat sitt stöd, både för mig och filmen. Jag hoppas att Toms föräldrar vid något tillfälle får möjlighet att se filmen. De kan bli överraskade. Vi ville aldrig måla upp dem som demoner, vi ville berätta historien så sanningsenligt som möjligt. Jag hoppas de tycker att de presenteras på ett schysst sätt.

Shane Bitney Crone med pojkvännen Tom under en av deras många resor.

Vad är det du vill att folk ska minnas från filmen?

- Jag hoppas att det folk tar med sig från filmen är att de ska vilja leva sina liv mer öppet och ärligt. Jag vill att föräldrar ska älska sina barn utan något förbehåll, och att alla de som kämpar med sin identitet och självbild ska kunna acceptera sig själva. Om det händer, så är det allt jag kan önska mig.

Du tackar flera kända personer i slutet av filmen, som Clinton och Neil Patrick Harris... Hur har de stöttat dig?

- Jag är så tacksam att vi fått stöd från så inflytelserika personer som Neil Patrick Harris, Lance Bass, George Takei... Många människor som har spridit Youtube-videon och Kickstarter-kampanjen och såg till att filmen blev av. Hade det inte varit för Kickstarter så hade det inte blivit någon film. Vi fick in bidrag från hela världen, och på ett sätt är det här verkligen allas film. Jag är så passionerad inför den här filmen och satsade allt jag kunde på Kickstarter. Men att vi blev den mest framgångsrika filmen i Kickstarters historia var otroligt. Det visar att folk är redo att låta alla behandlas på lika villkor. Att de vill ha en förändring.

Vad är nästa steg för dig med "Bridegroom"?

- Allt det här kom så oväntat för mig. Jag försöker att se vad nästa steg blir, om filmen går som den ska, jag försöker bara att leva i nuet och göra det bästa av situationen. Människor frågar mig: "Shane, tror du inte att det kan vara ohälsosamt att återuppleva den här historien?" Så länge det hjälper folk och de hör av sig och berättar vad filmen har gjort för dem, så kommer jag att fortsätta dela med mig av den. Vi har en lång väg kvar att gå, inte minst i USA. Förhoppningsvis kan den här filmen vara till hjälp.

"Bridegroom" släpps på Netflix den 27:e oktober.

| 20 oktober 2013 23:01 |