Film

Skribent

MovieZine.se

31 maj 2014 | 21:01

5 saker vi inte vill se i "Star Wars: Episod VII"

En "Star Wars"-film ska innehålla ljussabeldueller, rymdstrider och undertoner av en grekisk tragedi. Men det finns ett antal saker jag inte tror någon vill se i de kommande filmerna, skriver Andreas Ziegler.

Det är nu ungefär ett och ett halvt år sedan Disney köpte Lucasfilm och därmed rättigheterna till "Star Wars". Det dröjde inte länge innan Disney kom med beskedet att det skulle bli en ny trilogi, som alltså ska utspela sig efter den gamla trilogin, det vill säga episod IV-VI, inspelad 1977-1983. Exakt vad den nya trilogin kommer att handla om, är det inte så mycket sagt om än. Vad som däremot är säkert är att vi kommer få återse Han Solo (Harrison Ford), prinsessan Leia (Carrie Fisher) och Luke Skywalker (Mark Hamill).

Det var många som var missnöjda med episod I-III, som alltså spelades in 1999-2005. När filmerna kom ut var jag eld och lågor, vilket mest berodde på att jag var en tonåring som tyckte det var fräckt med folk som slogs med lasersvärd, eller ljussablar, som det ju egentligen heter. Men nu, när jag är lite äldre och visare, är jag böjd att hålla med kritikerna, varav många dessutom är fans av originaltrilogin.

En "Star Wars"-film ska innehålla ljussabel-dueller, rymdstrider mellan rymdskepp och en handling med undertoner av en grekisk tragedi. Men det finns ett antal saker jag inte tror någon vill se i de kommande filmerna:

1. Fula specialeffekter gjorda med green screen

Kommer ni ihåg i "Rymdimperiet slår tillbaka" när Han Solo bankade på en panel i Millenium Falcon för att få motorn att starta? Hela skeppet var fallfärdigt, kändes det som. Detta var något som gällde för hela den värld där filmerna utspelades. Det var en högteknologisk men samtidigt gammal värld. Sedan när episod I kom fick vi se en värld som inte bara såg renare ut, utan även mer artificiell. Anledningen till detta är att filmerna, till stor del, spelades in framför en green screen. Man kan, så klart, göra mer med en green screen och det blir faktiskt enklare att bygga miljöer och liknande om du kan lägga till dem i efterhand. Men det betyder inte att det alltid är bättre. Mer skrot åt folket, säger jag!

2. Jar-Jar Binks eller motsvarande

Man får leta efter en starkare negativ reaktion än den som kom från miljontals Star Wars-fans efter att ha sett Jar-Jar Binks snubbla in i "Star Wars"-sagan. Jag förstår varför George Lucas skrev in honom i filmerna; han ville tilltala de yngsta medlemmarna av publiken. Problemet är att det inte finns någon som är över åtta år gammal som tycker om honom. Han är en flamsig snubbelgubbe som inte hör hemma i filmerna. Han fick betydligt mindre utrymme i de två följande filmerna, vilket tyder på att George Lucas inte lever i en bubbla utan tog hänsyn till publikreaktionerna. Men Disney är ett filmbolag som länge riktat in sig på den yngsta publiken. Jag hoppas innerligt att de inte gör om samma misstag.

3. Dåligt höljda rasstereotyper

Visst är Watto, Anakin Skywalkers ägare, tillika skrotupplagsägare och tvångsmässig spelare, en lite smårolig karaktär. Men är det någon som missat att han har många gemensamma drag med den judekarikatyr nazisterna använde i sin propaganda? Han har en krokig näsa, han är girig och han har till och med den där pliriga blicken karikatyrerna har på de gamla affischerna. Sedan har vi gunganerna, det vill säga Jar-Jars folkslag. Med deras primitiva livsstil och något konstiga version av engelska dras tankarna motvilligt till engelskspråkiga afrikanska länder. Visst tycker jag man ska ha med utomjordiska raser i filmerna. Men man behöver ju inte spotta på befintliga folkslag för det. Fast det kanske inte lönar sig att säga detta till Disney, som är ökända för sina rasstereotyper. Är det någon som kommer ihåg köpmannen i "Aladdin"? Jag tror nästan att Disney hämtade honom direkt från nazisternas propagandaaffischer.

4. Anakin Skywalkers rollbesättare

Darth Vader är en av de mest ikoniska skurkarna i filmhistorien. Men det är inte vidare kul att se honom som ung. Jag vet inte vem man ska skylla på när det gäller Anakin Skywalker egentligen. Jake Lloyd, som spelade en ung Anakin i episod I, måste vara en av de sämsta barnskådisarna någonsin. Efter "Star Wars" gick det inte så bra för honom. Den sista uppgiften IMDb har om honom är från 2006. Då jobbade han på ett köpcentrum. Men Hayden Christensen, som spelade den något äldre Anakin, är en katastrof för sig. Vissa tycker att Jim Carrey är kungen på att spela över. Jag säger att det är Christensen. Man skulle kunna skylla på att de här två skådespelarna aldrig skulle ha fått jobbet om bara rollbesättaren varit lite mer uppmärksam. Man får bara hoppas att Disney använder en annan rollbesättare.

5. Harrison Ford i centrum

Hittills har jag gnällt en del på episod I-III. Men jag hade tänkt att avsluta med att gnälla på något som inte har något alls med de filmerna att göra. Harrison Ford var en riktig superstjärna under 80- och 90-talet. Detta berodde på att han fick sitt genombrott som den kaxige piloten Han Solo i första "Stjärnornas krig". Jag har ärligt talat inte sett så mycket med varken Mark Hamill eller Carrie Fisher sedan de var med i originaltrilogin, vilket beror på att Hamill främst sysslat med röstarbete och att Fisher bestämde sig för att syssla med annat. Men Ford gör ju fortfarande film. Tyvärr. Är det någon som sett hans senaste filmer? Han verkar grinig, smått senil och är så tråkig att titta på att jag är förvånad över att han inte somnar själv. Därför hoppas jag innerligt att Han Solo endast gör ett snabbt inhopp i episod VII. För annars kommer Disney att förstöra mångas favoritkaraktär.

Det finns dock i alla fall lite som talar för att "Star Wars: Episod VII" kan bli bättre än episod I-III. Det är nämligen J.J. Abrams som ska regissera filmen. Abrams har bland annat regisserat de nya "Star Trek"-filmerna. Men då jag, likt många andra "Star Wars"-fans, avskyr "Star Trek", är detta inte ett argument för att filmen kommer bli bra. Men jag tror ändå på honom. Anledningen till detta är att Abrams ligger bakom TV-serien "Lost", som har en hel del mytiska inslag som skulle passa bra i en "Star Wars"-film. Så vi får bara hoppas att Abrams inte tappat skärpan och att Disney ger honom utrymme att göra det han gör bäst.

May the Force be with Abrams!

Andreas Ziegler

| 31 maj 2014 21:01 |