The Gentlemen 2024-

Action Komedi Gangster
Storbritannien
Engelska
The Gentlemen poster

Synopsis

Fristående serie baserad på Guy Ritchies långfilm "The Gentlemen" om droghandel i Storbritannien.
Ditt betyg
3.3 av 9 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Mattias Blomberg

6 mars 2024 | 22:35

Kriminellt underhållande och klurigt om narkotikahandel

RECENSION (säsong 1). Aristokrati och marijuanahandel går hand i hand genom åtta avsnitt spinoff på Guy Ritchies kriminalkomedi "The Gentlemen" från 2019. Ritchie sparkar själv igång den här serien som regissör till två avsnitt.
När Guy Ritchie har sitt finger med i en produktion så får vi alltid snacksaliga karaktärer. Gangsters pratar i hans värld inte bara om brott. Det reds exempelvis ut hur vin bäst serveras och konst analyseras insiktsfullt. Monologer ägnas åt filosofi kring mänskligt beteende och existentialistiska betraktelser. Det drar ner tempot, men det roar. Det är befriande att karaktärerna får tala till punkt. Det har Ritchie gemensamt med Quentin Tarantino, men Guy är mer djupsinnig. Även i den här serien dominerar dialogen.
 
Karaktärerna är i stort sett inget annat än vandrande attityd. Alla vi möter i berättelsen är någon nyans av cool. Det hade kunnat bli enformigt i åtta timmar, men det blir det inte.
 
De två första episoderna etablerar på ett enormt intensivt och skamlöst underhållande sätt alla karaktärer som kommer stå i centrum för dramatiken. Vi får veta exakt det vi behöver veta om dem för att kriminalintrigen ska rulla på i ett skönt flow och rullar på gör det sannerligen. Vi bjuds som väntat med tanke på Ritchies inblandning på mängder av excentriska sidokaraktärer som antingen bidrar med renodlad humor eller mer hotfulla inslag.
 
Storyn kretsar kring Eddie Halstead (Theo James) som tjänstgör i militären. Han återvänder till familjens hem när hans far är döende. Utan minsta förvarning så ärver han faderns titel som greve och alla materiella egendomar som kommer med det. Detta upprör hans äldre bror Freddie (Daniel Ings) som är den som enligt traditionen ska ta över efter fadern som familjens överhuvud. Eddie upptäcker att det på familjens ägor odlas marijuana i stor organiserad skala. Nu måste den nyblivne greven ta ett beslut om hur han ska hantera den situationen. 
 
Det fräcka bildspråket i kombination med rapp klippning ger serien en känsla av dekadent rock 'n' roll. Inslag av operamusik skapar både storslaget dramatisk känsla med teatral underton och en dos sofistikerad flärd. Det här är både lyxig konjak serverad i fina glas och whisky halsad direkt ur flaskan i en perfekt mix.
 
Våldet skildras på ett rakt och rått sätt även när det har stänk av svart humor. Det känns som en naturlig och från känslor befriad del av den kriminella affärsvärld som serien utspelar sig i. Dock kan man aldrig känna sig trygg. Plötsliga käftsmällar av fysiskt och psykiskt våld chockar. När de är som mest brutala så är det så plågsamt att man bönar och ber att scenen ska ta slut.
 
Efter de två första avsnitten så tonas den energiskt ultracoola humorn ner och det hetsiga tempot planar ut i mer traditionellt drama. Det märks att det är de inledande avsnitten som är regisserade och medförfattade av Guy Ritchie själv. Det är dock fortsatt stenhårt, smart och med en icke kritisk syn på den verksamhet som filmen handlar om så Ritchie har gjort ett bra jobb även som exekutiv producent till serien som helhet. Alla skådespelare är klockrena i sina roller och det är en stor anledning till att serien behåller greppet om tittaren hela vägen i mål.
 
"The Gentlemen" är en fängslande spinoff till filmen med samma titel från 2019. Det är oförutsägbar underhållning av hög kvalitet. Se till att ha rejält med tid när ni börjar se den för efter varje avsnitt så kommer ni vilja klicka igång nästa direkt. Så beroendeframkallande ska en serie vara.
| 6 mars 2024 22:35 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Gentlemen
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu