VENEDIG 2023

Skribent

MovieZine

3 september 2023 | 21:30

Wes Anderson tilldelas prestigefyllt pris i Venedig

En regissör som inte legat på latsidan på sistone är visionären Wes Anderson. Han är redan tillbaka på en filmfestival i Europa. Denna gång i Venedig.
Tidigare i år hade hans ”Asteroid City” premiär på filmfestivalen i Cannes och nu är det alltså dags för världspremiär av kortfilmen ”The Wonderful Story of Henry Sugar”. Filmen bygger på en berättelse av Roald Dahl och det är andra gången som Wes tar sig an en berättelse från den brittiska författaren, första gången var med ”Fantastic Mr Fox” (2009).
 
Som alltid när det kommer till Wes Andersons filmer, återfinns flera stjärnor i rollistan, så även denna gång. Roald Dahl spelas av Ralph Fiennes och i övriga roller finner vi Benedict Cumberbatch, Ben Kingsley, Dev Patel, Richard Ayoade med flera.
 
I samband med premiären blev Anderson tilldelad Cartier Glory to the Filmmaker Prize, som han fick ta emot av ingen mindre än filmkompositören Alexandre Desplat. De två har samarbetat en hel del och Desplat passade på att hylla regissörens originella stil, och berättade varför han gillar att arbeta med honom.
 
- Att jobba med Wes är ett oändligt utforskande, fyllt av oväntade händelser.
 
Bild ur Wes Andersons kommande film. "Henry Sugar" släpps på Netflix i slutet av september.
 
Priset som Anderson fick motta, tilldelas en person som bidrar till samtida filmskapande och har tidigare getts till Spike Lee, Takeshi Kitano, Brian De Palma och David Cronenberg. Anderson sa skämtsamt i början av sitt tacktal:
 
- När jag fick veta att jag skulle få det här priset, kollade jag upp det på Wikipedia och såg en lång lista med väldigt talangfulla personer. Men det som förvånade mig var att när de mottog priset var det i samband med premiärer av deras sämsta filmer. Jag hoppas inte att jag kommer upprepa det mönstret.
 
Han passade även på att hylla Spike Lee då det var bland annat hans film ”She’s Gotta Have It” (1986), som fick honom att börja vilja göra film:
 
- Jag blev så inspirerad av den filmen, men också av hans bok ”Spike Lees gotta have it”, att jag försökte gå i hans fotspår, göra samma typ av filmer som han, vilket ju inte gick så bra, skrattade han.
 
Om arbetet med filmen berättar han:
 
- Jag älskade att göra denna, att få jobba med Benedict Cumberbatch, underbara Ben Kingsley, min goda vän Ralp Fiennes, Dev Patel och Richard Ayoade. Det är en väldigt bra ensemble, men tyvärr kan de inte vara här pga strejken. Men stort tack till alla inblandade.
 
Han rundade av med att säga:
 
- Hopps att ni gillar filmen, vilket jag tror ni kommer göra. Den är kort, så när den väl börjat kommer den snart att ta slut.
 
Se ”The Wonderful Story of Henry Sugar” på Netflix från och med den 27:e september.
 
Jonna Vanhatalo
Erik Dalström
| 3 september 2023 21:30 |