Film

Skribent

Alexander Dunerfors

6 augusti 2013 | 19:30

Weinstein sätter saxen i "Snowpiercer"

Bong Joon-hos nya film gör biosuccé i Sydkorea, men den amerikanska publiken anses vara för dum.

Biohelgen i Sydkorea slog alla tidigare rekord, och mycket av det var Bong Joon-hos förtjänst. Regissören som tidigare gjort "The Host" (monsterrullen från 2006, that is) är tillbaka med en stjärnspäckad rollista i ett mörkt framtidsdrama på ett snabbtåg.

Vi som många andra ser fram emot "Snowpiercer" efter ett par spännande trailers, men åtminstone USA:s biopublik får nöja sig med en kortare version. Distributören The Weinstein Company planerar att kapa runt en sjättedel av filmens drygt två timmar. Amerikanerna kan helt enkelt vara lite för dumma för att helt hänga med:

- Deras folk har sagt åt regissören att målet är att publiken i Iowa och Oklahoma ska kunna förstå filmen, säger en insider till filmtidningen IF.

Det som ska klippas bort är enligt rykten karaktärsfördjupningar och detaljer, för att få "Snowpiercer" att mer likna en actionfilm. Harvey Weinstein, lika ökänd för att upptäcka internationella succéfilmer som för att sätta saxen i dem sedan, ska också lägga på en voiceover i början och i slutet:

- Ingen, och allra minst Bong själv, ser optimistiskt på att få ut hans version framför Weinsteins i de engelskspråkiga länderna, skriver IF.

I Sverige ser vi "Snowpiercer" på bio den 14 februari 2014. Det återstår att se om vi anses smarta nog att ta del av regissörens egna vision.

| 6 augusti 2013 19:30 |