Film

Skribent

Andreas Samuelson

20 augusti 2023 | 12:00

Tystnad, tagning! 8 filmstjärnor som regidebuterar i år

Många skådespelare tar förr eller senare chansen att ställa sig bakom kameran. Här är åtta välbekanta ansikten som regidebuterar på vita duken i år.
Skådespelare som provar på att regissera är knappast något nytt. Idag etablerade regissörer som Rob Reiner, Ron Howard och framlidne Penny Marshall inledde karriären som skådespelare innan de fann framgång bakom kameran. Stjärnor som Clint Eastwood, Mel Gibson, Robert Redford och Kevin Costner har varvat skådespel med regi och till och med vunnit Oscars för det. Och senaste årtiondet har vi sett talanger som Bradley Cooper, Jordan Peele, Olivia Wilde och inte minst ”Barbie”-aktuella Greta Gerwig visa prov på begåvning som filmskapare.
 
Trenden fortsätter även i år när flera skådespelare prövar lyckan i registolen. Några har redan gett sig på populära franchises medan andra kommande titlar är av nyare sort. Här är årets filmer från åtta olika, regidebuterande skådespelare.
 
 

Charlie Day - ”Fool's Paradise”

 
Han må vara mest känd som Charlie i populära TV-komedin ”It’s Always Sunny in Philadelphia” men Day har också etablerat sig i filmens värld. Han har främst haft en av huvudrollerna i ”Horrible Bosses” och ”Pacific Rim”, och deras uppföljare. Nu har han ställt sig bakom kameran med en satirisk komedi som han även skrivit och spelar i tillsammans med en stjärnspäckad ensemble som inkluderar Kate Beckinsale, Adrien Brody, John Malkovich och framlidne Ray Liotta i en av sina sista roller. Handlingen följer en avdankad publicist (Ken Jeong) som upptäcker en nyligen utsläppt mentalsjukhus-patient (Day) identisk med en filmstjärna som vägrar lämna sin trailer. Filmen gick dock varken hem hos kritikerna eller publiken och det är osäkert om och när den kommer till Sverige.
 
 

Fares Fares - ”En dag och en halv”

 
Vår blågula stolthet har kommit en lång väg från att spela i brodern Josefs filmer som ung och okänd. Efter en lång, framgångsrik och prisbelönad skådespelarkarriär med både svenska och internationella roller (bland annat i ”Rogue One: A Star Wars Story”) så går han nu i lillebrors fotspår. Hans regidebut (som han även skrivit tillsammans med Peter Smirnakos) är ett verklighetsbaserat drama om en man (Alexej Manvelov, ”Innan vi dör”) som tar sin ex-fru (Alma Pöysti, ”Händelser vid vatten”) som gisslan för att kunna återförenas med deras dotter. Fares själv spelar även rollen som en polis som följer med på resan genom svenska landsbygden. Premiär på Netflix 1 september.
 
 

Martina Haag - ”Det är något som inte stämmer”

 
Haag har gått från okänd skådespelare till både populär författare och bekant ansikte från film och TV, inte minst komedierna ”Underbar och älskad av alla” och ”Glada hälsningar från Missångerträsk” som båda bygger på hennes egna romaner. Nu tar hon sig an ännu en av sina böcker, som blev Årets bok under Göteborgs bokmässa 2016 och handlar om Haags alter ego Petra när hon upptäcker att hennes man är otrogen. I filmen följer vi Petra under två tidsepoker - dels som tonåring (Ella Hammarsten Liedberg) när hon genomlider föräldrarnas separation, dels som vuxen (Alexandra Rapaport) när hon själv skiljer sig. Premiär på Viaplay någon gång i höst.
 
 

Michael B. Jordan - ”Creed III”

 
Efter en över 20 år lång skådespelarkarriär som inneburit både populärkulturella roller i superhjältefilm och mer kreddiga kritikerfavoriter så var det dags för självaste Adonis Creed att ställa sig bakom kameran. En av hans kändaste och mest uppskattade prestationer är som boxaren och sonen till legenden Apollo Creed från ”Rocky”-filmerna, i filmen med samma namn och dess uppföljare. När det var dags för atletens tredje omgång i ringen så tog sig Jordan själv på sig uppdraget som regissör. Filmen hade världspremiär i februari och blev liksom föregångarna en favorit hos såväl kritiker som publik med en imponerande inkomst på över 275 miljoner dollar.
 
 

Daniel Kaluuya - "The Kitchen"

 
En annan "Black Panther"-stjärna som ställer sig bakom kameran är brittiska Kaluuya som efter sin Oscarsvinst för "Judas and the Black Messiah" fortsätter att utöka sin meritlista med spännande projekt. Skådespelaren, som av Time utnämnts till en av världens 100 mest inflytesrika personer, har tidigare agerat medproducent och manusförfattare till några fåtal produktioner. Nu regisserar han tillsammans med långfilmsdebutanten Kibwe Tavares ett science fiction-drama som utspelas i ett dystopiskt London år 2040. Handlingen följer en tjuv som försöker bli laglig men tvingas delta i en sista kupp för att rädda sin sjuka son. Netflix-produktion med premiär 15 oktober på London Film Festival.
 
 

Anna Kendrick - ”Woman of the Hour”

 
Ända sedan genombrottet i ”Twilight”-filmerna och inte minst Oscarsnominerade rollen i ”Up in the Air” har Kendrick charmat brallorna av oss i både komedier, musikaler och thrillers. Nu sätter hon sig i registolen med ett betydligt tyngre drama än vad vanligen associerar henne till. Den verklighetsbaserade filmen kretsar kring ökända seriemördaren Rodney Alcala (”Don’t Breathe”, ”The Pope's Exorcist”) som medverkade i ett dejtingprogram och därmed fick smeknamnet ”The Dating Game Killer”. Kendrick producerar även och spelar rollen som en deltagare i programmet som vinner en dejt med Alcala. Filmen har premiär på Torontos filmfestival i september.
 
 

Eva Longoria - ”Flamin' Hot”

 
Allas vår Gabrielle Solis från ”Desperate Housewives” har kanske inte haft den mest nämnvärda filmkarriären efter att den ikoniska TV-serien rundades av 2012. Men det hindrade henne inte från att uppgradera sig till regissör när den verklighetsbaserade historien om vaktmästaren Richard Montañez (Jesse Garcia, ”From Dusk till Dawn: The Series”) som påstod sig ha uppfunnit populära snackset Flamin' Hot Cheetos. Även om filmen ifrågasätts för hur sann historien är så har den och Longorias insats fått relativt bra bemötande. Den ansågs vara första filmen om latinamerikanska karaktärer som visades i Vita Huset och var en av de mest streamade filmerna i USA i juni.
 
 

Patrick Wilson - ”Insidious: The Red Door”

 
Skådespelaren etablerade sig inom skräckgenren med såväl ”Insidious” och ”The Conjuring”-filmerna i början på 2010-talet. Nu flera år och uppföljare senare återvänder han till den förstnämnda franchisen. Denna gång spelar han inte bara rollen som otursförföljda pappan i familjen Lambert utan plockar även upp tidigare regissörers stafettpinne. Trots att Wilson återförenades med tidigare motspelarna Ty Simpkins och Rose Byrne så var mottagandet från kritikerna inte helt oväntat svalt. Men publiken strömmade och med en inkomst på 183 miljoner dollar lyckades den inte bara bli årets mest framgångsrika skräckfilm utan petade ner självaste Indiana Jones från biotoppens förstaplats!
 
Vilka skådespelares regidebuter ser du fram emot att se i år?
| 20 augusti 2023 12:00 |