Film

Skribent

Andreas Samuelson

19 februari 2024 | 04:00

Kvällens tv-tips: Spännande drama om 2009 års omskrivna flygkrasch

Clint Eastwood och Tom Hanks berättar om piloten som räddade livet på 155 passagerare.
Idag tipsar vi om den verklighetsbaserade filmen "Sully" (2016) i regi av Clint Eastwood, som går att se på TV8.
 
Tom Hanks kan man alltid lita på. Vare sig han är ett barn i en vuxen mans kropp, pratar med en volleyboll på en öde ö eller förälskar sig i Meg Ryan så hejar vi ständigt på denna sympatiska, helylle skådespelare. Bland hans många verklighetsbaserade roller, från ”Apollo 13” till ”Elvis”, så finns flygpiloten Chesley ”Sully” Sullenberger.

”Sully” handlar om hur Sullenberger räddade livet på 155 passagerare och besättning när han nödlandade US Airways flight 1549 på Hudsonfloden 2009.
 
Men medan han hyllades av media och allmänheten så inleddes en undersökning som ifrågasatte dramat och piloternas agerande.
 
 
Aaron Eckhart spelar andrepiloten Jeff Skiles, Laura Linney Sullenbergers fru och Eastwood har regisserat dramat som bygger på piloternas självbiografi ”Highest Duty”. Filmen blev i sann Hanks-anda en stor framgång, fick fin kritik och drog in över 240 miljoner dollar.
 
Jake Bolin skriver i sin MovieZine-recension att "det hade kunnat bli en bedrövligt tråkig historia – vi vet redan vad som hände och ingen dog ju, säger cynikern – om det inte vore för smart dramaturgi och Tom Hanks."
 
Här kan du se "Sully":

• Ikväll 21:00 på TV8
• Hyr/köp filmen på SF Anytime
 
| 19 februari 2024 04:00 |