Film

Skribent

Andreas Samuelson

21 mars 2024 | 07:00

Kvällens TV-tips: Sportkomedin blev en av Sveriges mest sedda biofilmer någonsin

När det kommer till sportfilm är knappast golf den mest spännande kategorin. Men den här svenska uppföljaren blev en knallsuccé. Se den på TV ikväll.
Är det någon som kan dra biopublik till en film om golf så är det allas vår folkkära vardagshjälte Stig-Helmer Olsson (Lasse Åberg). I hans fjärde äventyr ”Den ofrivillige golfaren” (1992) ska den hopplöse nörden nörden lära sig den prestigefyllda sporten och det blir inte oväntat dåligt kul.
 
I filmen jobbar han som gatsopare när en storfinansman (Mats Bergman) och en gallerist (Hege Schøyen) slår vad om huruvida vem som helst - i detta fall Stig-Helmer - kan lära sig att spela golf. Detta tar Stig och parhästen Ole (Jon Skolmen)  till en en gammal proffsspelare i Skottland.
 
Här drivs det friskt med den snobbiga golfkulturen men också andra svenska stereotyper, som överklassen och finansbranschen. Vi ser dessutom sevärda, bekanta ansikten i biroller inklusive Marianne Scheja, Annalisa Ericson, Claes Månsson, Margreth Weivers, Reuben Sallmander och Erland Josephson.
 
Åberg fick idén när han spelade golf med regissören Mats Arehn och i en bunker lyckades slå bollen rakt upp i luften och ned i sin egen huva. Förutom ett imponerande resultat i intäkter så fick han även en Guldbagge för Bästa manliga skådespelare.
 
Filmen fortsatte i sina föregångares etablerade popularitet men var den sista filmen i serien att uppnå detta. Uppföljarna ”Hälsoresan” (1999) och ”The Stig-Helmer Story” (2011) fick betydligt svalare mottaganden från såväl kritiker som publik.
 
Här kan du se "Den ofrivillige golfaren":

• Ikväll 21:00 på TV12
• Streama på TV4 Play
• Streama på Cineasterna
• Streama på Tele2 Play
| 21 mars 2024 07:00 |