Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 juli 2013 | 19:30

Tuff sommar för blockbusters

Har Steven Spielbergs spådom redan blivit sann? Årets storfilmer går betydligt sämre än 2012.

Filmbolagen i Hollywood har halkat in på en farlig väg, säger experterna i branschen. Hittills har det lönat sig mer att lägga 300 miljoner på en uppföljare i en välkänd filmserie, än 50 miljoner på en ny och originell film av medelbudget. Ju större filmen är desto större fanbas redan från början, och bättre ekonomisk utdelning.

Men inte den här sommaren. Filmer som "The Lone Ranger", "R.I.P.D." och "After Earth" har blivit dyrbara floppar.

Steven Spielberg och George Lucas varnade tidigare för en oundviklig implosion, när fler och fler storfilmer kämpar om samma publik. Kanske är vi redan där - amerikanska biografer lockar just nu 19% färre besökare än vid samma tidpunkt förra året. The Guardian kallar årets biosommar för "the summer of doom".

- Det är viktigt att producenterna varierar sitt utbud. De satsar alltför mycket på några storfilmer utan något annat att falla tillbaka på, säger Varietys redaktör Steven Gaydos till tidningen.

Det verkar inte som att Hollywood vill ändra sig den närmaste tiden. Jack Sparrow, Avengers, Godzilla, Batman och X-Men - alla kommer de tillbaka i nya och påkostade mastodontfilmer inom kort.

- Se bara på Comic-Con och hur det bevakades av medierna. Folk letar inte efter de intelligenta, mindre filmerna. Folk vill se superhjältar och specialeffekter, säger Gaydos.

- Men filmbolagen måste sluta förlita sig enbart på 300-miljonersfilmerna, annars får de snart lägga ner.

Vad tycker du? Är det för mycket storfilmer ute just nu? Vad saknar du i bioutbudet? Kommentera nedan.

| 28 juli 2013 19:30 |