Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 november 2020 | 20:30

"Triumfens ögonblick" är Joe Bidens favoritfilm

Amerikas 46:e president om filmen som inspirerat honom: "Äkta hjältemod."
Man kan säga en hel del om en person baserat på deras favoritfilm. Vilket för mig in på dagens dos av onödigt vetande här på MovieZine: Joe Biden har utnämnt "Triumfens ögonblick" (1981) till sin favoritfilm.

Det historiska sportdramat (med originaltiteln "Chariots of Fire") följer två brittiska sprinterlöpare som tränar för att delta i OS år 1924. Den ena ställer upp för Gud och den andre för att bli berömd. Moral och integritet, rivalitet och patriotism är några teman som tas upp i den fyrfaldiga Oscarsvinnaren.

Biden avslöjade sin favoritfilm i en intervju med CBS år 2008. Man kan undra om han redan då hade siktet inställt på ett eget race mot Vita huset?
 
 
Han berättar att filmen visar honom bilden av en sann hjälte: "Det är temat där någon sätter sina principer framför personlig ära och berömmelse. För mig är det äkta hjältemod, när någon gör något sånt", säger USA:s nye president.

"Jag tror att min favoritscen är när han tar sitt beslut och dividerar fram och tillbaka - ska jag göra det? Hur gör jag det? Han ville så desperat springa, men insåg att han inte kunde."
 
 
Hugh Hudsons "Triumfens ögonblick" tog hem 4 priser på 1982 års Oscarsgala, bland annat för Bästa film. En klar skräll då många trodde att Warren Beattys tolvfaldigt Oscarsnominerade "Reds" skulle bli den stora vinnaren. I rollistan syns bland andra Ian Charleson, Ben Cross och Ian Holm.
| 11 november 2020 20:30 |