Trailer

Skribent

MovieZine

10 april 2024 | 14:10

Noréns teaterprojekt ledde till brutala polismord - se trailern till dramaserien "Smärtpunkten"

David Dencik spelar Lars Norén i SVT:s miniserie baserad på verkliga händelser. Premiär 19 april.
Nu släpper SVT trailern till vårens nya svenska satsning "Smärtpunkten" - om ett av de mest omdebatterade teaterprojekten i Sverige och om de brutala morden på två polismän i Malexander våren 1999.
 
Den världsberömde dramatikern Lars Norén (David Dencik) får ett brev från Tidaholmsanstalten. Tre långtidsdömda våldsbrottslingar skulle vilja jobba med dramatikerns texter. Lars Norén och hans producent Isa Stenberg (Maria Sid) ser möjligheterna till en ny, unik teaterpjäs där de tre internerna ska spela sig själva.
 
Pjäsen "Sju tre" börjar växa fram. Både offentlighet och kriminalvård blir entusiastiska. Är det möjligt att rehabilitera tungt kriminella genom teater?
 
I arbetet med pjäsen blir de tre internerna beviljade permissioner. Snart befinner man sig i en ohejdbar process där invändningar viftas bort och säkerhetstänk trängs undan. Samtidigt sker ett antal grova rån på mindre orter i Sverige.
 
 
I rollerna som Carl Thunberg, Tony Olsson och Ola Svensson ses Einar-Hugo Strömberg, Martin Nick Alexandersson och Linus Gustafsson. För regi svarar den flerfaldigt prisbelönta Sanna Lenken ("Tunna blå linjen").
 
Att serien kan bli en av vårens mest omtalade råder det ingen tvekan om. SVT:s Anna Croneman säger till SVT Kultur att hon hoppas serien ska "leda till nya diskussioner om yttrandefrihet, synen på kriminella och var gränsen går för konst":
 
– Jag hoppas alltid att det ska bli debatt om vårt innehåll. Det är en serie som är väldigt drabbande, så jag hoppas att den får en stor publik som vågar se den trots att den handlar om svåra saker.
 
Miniserien "Smärtpunkten" består av tre avsnitt och släpps den 19 april på SVT Play. Den 21 april blir det premiär i SVT1.
 
| 10 april 2024 14:10 |