Film

Skribent

Andreas Samuelson

28 juli 2013 | 14:01

Topp 10: Queerfilmer du missat

Det är dags för Pride igen och det firar vi genom att uppmärksamma filmer på gaytema som du kan ha missat. Många sevärda titlar har hamnat lite i skuggan av "Brokeback Mountain" och "Fucking Åmål".

Vill man fira Pride i filmsoffan finns det en självklar men möjligen söndertittad lista av gayfilmer att rätta sig efter. Lyckligtvis kan MovieZine guida dig genom queerfilmvärlden med lite mer otippade titlar.

Vad sägs om en bögslasher, lesbiskt sportdrama eller frustrerade hemmafruar i Indien?

10. Hellbent

Visserligen inget mästerverk men unik som "den första gayslashern", där nakna våp som har sex och springer åt fel håll ersatts av bögar. Handlingen utspelas på Halloween och följer ett gäng festglada - och självfallet - pilska grabbar som dödas en efter en av en mystisk främling i djävulsmask.

9. Pariah

Känslig, prisbelönad långfilmsdebut av Dee Rees baserat på hennes egen kortfilm med samma namn. Tar plats i ett så pass heteronormativt samhälle som Brooklyn där en tonåring med identitetskris kämpar med sin sexualitet och hur den påverkar relationen med familj och vänner.

8. Saving Face

Gamla "Twin Peaks"-stjärnan Joan Chen spelar mamman till en lesbisk kirurg i den här rara dramakomedin. Dottern, som bor i Manhattan och är förälskad i chefens dotter, får oväntat besök av mamman som blivit på smällen. En plan att finna modern en karl sätts i verket.

7. Adam & Steve

Skådespelaren Craig Chester regidebuterade med denna söta romcom, en bögarnas motsvarighet till Julia Roberts/Meg Ryan-genren. Han spelar även en av huvudrollerna som romantiske Adam som träffar den mer relationsföraktande Adam (Malcolm Gets), omedveten om att de redan har ett förflutet... Indiedrottningen Parker Posey spelar bästa kompisen och misslyckade standup-komikern.

6. En helvetisk helg

Annorlunda thriller om en ung, homosexuell man ("Roswell"-stjärnan Jason Behr) som försöker lappa ihop sin trasiga relation med sin pappa och bror i deras stuga ute i skogen. De får dock besök av två förrymda kriminella med oklara motiv. Spänning med välplacerat tema om ensamhet och med begåvade veteranskådisar som James Remar och Dean Stockwell.

5. Måste vi döda syster George?

Ännu ett välspelat drama, baserat på en pjäs och i regi av ingen mindre än Robert Aldrich ("Vad hände med Baby Jane?", "12 fördömda män"). Beryl Reid spelar huvudrollen som en såpaskådis vars liv faller samman när hennes karriär dalar och älskarinnan har en affär med en TV-producent.

4. Fallet Barrett

Tidig, omtalad film (den första engelskspråkiga innehållande ordet "homosexuell") med Dirk Bogarde i huvudrollen som nobbades av många andra p.g.a. ämnet. Han spelar en gift advokat som försöker spåra den utpressare som hotar att avslöja hans hemliga homosexualitet.

3. Personal Best

Oscarsbelönade manusförfattaren Robert Townes ("Chinatown") regidebut om en ambitiös hinderlöpare (Mariel Hemingway) som under OS inleder ett romantiskt förhållande med en kvinnlig rival (riktiga OS-atleten Patrice Donnelly). Sportdrama som framgångsrikt kombinerade två av tidiga 80-talets starkaste trender - gaydrama och kvinnlig sportfilm.

2. Fire

Starkt kanadensiskt-indiskt drama om en familj där fadern valt ett liv i celibat och sonen är olyckligt förälskad i en kinesiska vilket resulterar i att deras sexuellt frustrerade fruar vänder sig till varandra... Kontroversiell som den första filmen i Indien med gaytema men resulterade i regissören Deepa Mehtas trilogi med "Earth" och "Water".

1. Shelter

Vacker, lågmäld kärlekshistoria som oförutsägbart utspelas i San Pedros surfarvärld där kämpande konstnären Zach (Trevor Wright) spenderar vardagen med att ta hand om sin familj och rida vågor. När bästa vännens bror Shaun (Brad Rowe) kommer på besök så uppstår oväntade gnistor.

Bubblare:

Söndag satans söndag, Oss pojkar emellan, Edward II, Making Love, Sebastiane, Nighthawks, Twist, Jeffrey, Lianna, Desert Hearts, Lost & Delirious, High Art, Bättre än choklad, The Incredibly True Adventure of Two Girls in Love, Itty Bitty Titty Committee, All Over Me, Nowhere, Some Prefer Cake, Sitcom, En italiensk familj på gränsen till sammanbrott, The Dying Gaul, Sister My Sister, Swoon, I Think I Do, Zero Patience, Chillerama, Trick, Another Country, The Watermelon Woman, When Night is Falling, Go Fish, Romeos, Rites of Passage

Har du fler filmtips på queertemat? Kommentera nedan!

| 28 juli 2013 14:01 |