Film

Skribent

Andreas Samuelson

4 augusti 2013 | 14:01

Topp 10: Pixars bästa filmer

Pixar fortsätter att göda biopubliken med älskvärda, animerade filmäventyr och just nu roar deras 14:e installation "Monsters University" unga och gamla på vita duken. Vi tar en titt på deras tidigare alster och listar favoriterna.
Ända sedan långfilmsdebuten med "Toy Story" för 13 år sedan har Pixars animerade filmer fångat, berört, underhållit och förtrollat oss. Vi har fått både fyndiga och gripande inträden i både leksakers, insekters och bilars egna världar och fått ta del av berättelser som bejakat både människors liv och miljön vi bor i.

Vi har rangordnat de bästa Pixar-originalen (av bekväma skäl är uppföljare uteslutna). Vilka är dina favoriter?

10. Superhjältarna (2004)

Äventyr: Familjen Parr, med pappa Bob och mamma Helen i täten, tvingas efter år som brottsbekämpare tvingas slå sig ner med vanliga identiteter. Det dröjer dock inte länge innan de får chansen att rädda världen från en superond superskurk igen.

Film: Charmigt påhitt om baksidorna av livet som superhjälte och hur ett sådant familjeliv skulle se ut. Inte lika rapp och rolig som Pixars övriga filmer men ändå tillräckligt sevärd och med välvalda röstskådespelare.

Bonus: Gott om blinkningar till klassiska filmer och TV-serier som "Metropolis", "År 2001 - ett rymdäventyr" och en rad James Bond-rullar.
Kritik (Rotten Tomatoes): 97%

Globala intäkter: 631,442,092 dollar

Priser: Oscars för Bästa animerade film och Ljudredigering. Nomineringar för 
Manus och Ljudmix. Golden Globe-nominerad för Bästa komedi/musikal.

9. Bilar (2006)

Äventyr: Kaxiga racerbilen Lightning/Blixten McQueens karriär blomstrar men inför sitt livs race hamnar han på villovägar i en dammig, liten småstad. Efter att oavsiktligt ha förstört dess väg så döms han till att laga den varpå han lär känna - och bli vän med - stadens invånare.

Film: Fyndig variation på "Toy Story"-temat om populära ting som lever med varandra i en egen värld. Konventionell story lyfts av den sedvanliga Pixar-charmen och imponerande röstskådespelare, inklusive självaste Paul Newman i sin sista (och mest framgångsrika) film.

Bonus: Flera kändisar har cameoröster, inklusive riktiga sportkommentatorer och racerförare som bilversioner av sig själv. Pizza Planet-bilen från "Toy Story" kan skymtas i en scen. En av racerbilarna har en Apple-logga och numret 84 - en referens till förra Pixar-ägaren Steve Jobs vars Apple släppte den banbrytande Macintosh 1984.

Kritik (Rotten Tomatoes): 74%

Globala intäkter: 461,983,149 dollar

Priser: Oscarsnominerad för Bästa animerade film och sång. Golden Globe-belönad för Bästa animerade film.

8. Modig (2012)

Äventyr: I Skottland under en avlägsen, mytisk tid kämpar prinsessan Merida för rätten att få ägna sig åt bågskytte och slippa bli bortgift. Hon får en häxa att kasta en förbannelse över sin mamma som oväntat förvandlas till - en björn, faderns mest jagade fiende...

Film: En mild men aningen underskattat Pixar-äventyr som med skinn på näsan och glimt i ögat anammade feministtemat (första Pixar-filmen med en kvinnlig huvudperson) med en lagom knasig sagotwist.

Bonus: Familjerna vars söner slåss om Meridas hand är döpta efter; Dingwall, en omtalad stad i Skottland, MacGuffin, ett ord som beskriver en i övrigt obetydlig detalj i en film som ändå driver historien framåt, samt Macintosh, förra Pixar-ägaren Steve Jobs skapelse.

Kritik (Rotten Tomatoes): 78%

Globala intäkter: 538,788,207 dollar

Priser: Belönad med både Oscar och Golden Globe för Bästa animerade film.

7. Ett småkryps liv (1998)

Äventyr: När myrorna i Fliks stack samlar mat till de terroriserande gräshopparna  så bestämmer han sig för att ge sig av och hitta modiga krigare som kan slå tillbaka. P.g.a. ett missförstånd så återvänder han med en grupp som visar sig vara cirkusartister.

Film: Pixars andra långfilm är en perfekt familjefilm som passar båda stora och små med sin lättsamma humor och smarta detaljer rörande insektslivet. En fulländad ensemble av begåvade röstskådespelare (Kevin Spacey som skurk!) och påhittiga filmreferenser (storyn är lyft från "De sju samurajerna") bidrar.

Bonus: Pizza Planet-bilen från "Toy Story" dyker upp precis efter cirkusscenen. De iscensatta "omtagningarna" i slutet där den kvinnliga huvudkaraktären inte kan hålla masken är en blinkning till Julia Louis-Dreyfus (som har rösten) ökända förmåga att göra detsamma.

Kritik (Rotten Tomatoes): 92%

Globala intäkter: 363,398,565 dollar

Priser: Oscars- och Golden Globe-nominerad för Bästa musik.

6. Monsters Inc. (2001)

Äventyr: Stjärnmonstret Sulley och hans sidekick/bästis Mike är bland de bästa att skrämma barn och därmed utvinna energi till staden Monstropolis men får ett förrymt barn - som sägs vara dödligt smittsamma - på halsen.

Film: Humor och charm är på hög nivå i denna rara barnmonsterfantasi där barndomens ökända monster i garderoben förevigas som färggranna, fluffiga och snälla - eller som i Mikes (med Billy Crystals vältajmade röst/personlighet) fall, en ordvitsande lustigkurre.

Bonus: En restaurang är döpt efter Ray Harruhausen, skaparen av gamla stop motion-monster i klassiska filmer. Bland barnets leksaker finns cowgirlen Jessie (från "Toy Story"-filmerna) och Nemo (som två år senare blev huvudfiguren i "Hitta Nemo"). Pizza Planet-bilen från "Toy Story" dyker upp bredvid den husvagn skurken hamnar i mot slutet.

Kritik (Rotten Tomatoes): 96%

Globala intäkter: 562,816,256 dollar

Priser: Vann Oscar för Bästa sång och nominerad för Bästa animerade film, Musik och Ljudredigering.

5. Råttatouille (2007)

Äventyr: Råttan Remy siktar mot alla odds att bli en stjärnkock i Paris och får sin chans när han börjar hjälpa en misslyckad restauranganställd att nå en höjdarkarriär på en ansedd restaurang.

Film: Trots storyn en av Pixars mer mogna och vuxenanpassade filmer men inte utan fnissig barnslighet och en vänlig ton. Lyckas med utmaningen att förvandla ett sådant avskytt skadedjur som råttor till något extremt gulligt och sympatiskt. Och här finns även en välskriven och engagerande historia om att växa upp och bli någon.

Bonus: Pizza Planet-bilen från "Toy Story" dyker upp på en bro när Remy blir jagad. En karaktär har boxershorts med "Superhjältarna"-loggan på. Här finns även blinkningar till äldre, klassiska filmer som "Den onde, den gode, den fule", "Rocky" och "Stjärnornas krig".

Kritik (Rotten Tomatoes): 96%

Globala intäkter: 623,722,818 dollar

Priser: Vann Oscar för Bästa animerade film och nominerad för Bästa manus, musik, ljudredigering och ljudmix.

4. Upp (2009)

Äventyr: Bittra, gamla änklingen Carl drar söderut med sitt tack vare tusentals ballonger flygande hus. Han får dock en fripassagerare - den 8-årige scouten Russell, som går stackars Carl på nerverna. Tillsammans hamnar de på en rad olika äventyr.

Film: Pixars första 3D-film, ett både känslomässigt och visuellt förtrollande äventyr som briljant kombinerade äldre människors livsfilosofi med den barns naiva nyfikenhet. En stark, gripande bakgrundshistoria samt lagom knäppa men hejdlöst roliga birollsdjur kompletterar en förstklassig film för stora som små.

Bonus: Carls ansikte är baserat på Spencer Tracy och Walter Matthau. Skurken Charles Muntz är döpt efter Charles Mintz, en ökänd Universal-direktör som på 20-talet stal produktionsrättigheter för "Oswald the Lucky rabbit" från Walt Disney. Björnen Lotso (senare skurk i "Toy Story 3") dyker upp en liten flickas rum.

Kritik (Rotten Tomatoes): 96%

Globala intäkter: 521,311,860 dollar

Priser: Vann både Oscar och Golden Globe för Bästa animerade film och Musik. Oscarsominerad för Bästa film, manus och ljudredigering.

3. Wall-E (2008)

Äventyr: I framtiden har människorna flytt jorden när den täckts av skräp. Städroboten Wall-E har lämnats kvar att städa upp men han blir blixtförälskad i Eve, den farliga robot som skickas för att kontrollera jordens status.

Film: Något så unikt och tänkvärt som en familjefilm med ett miljövänligt budskap. Förkärleken till klassisk, gammal stumfilm (första halvan är nästan helt dialogfri) gör den även extra attraktiv för filmälskare.

Bonus: Pizza Planet-bilen från "Toy Story" är en av de bilar som Eve genomsöker. Referenser till en rad science fiction-filmer, främst "2001 - ett rymdäventyr", "Alien" och "RoboCop".

Kritik (Rotten Tomatoes): 98%

Globala intäkter: 731,342,744 dollar

Priser:  Vann Oscar och Golden Globe för Bästa animerade film. Oscarsnominerad för Bästa manus, musik, sång, ljudredigering och ljudmix. Golden Globe-nominerad för Bästa sång.

2. Toy Story (1995)

Äventyr: Cowboy-dockan Woody får konkurrens av den populära rymdleksaken Buzz Lightyear som introduceras i deras gemensamma ägares samling. När Buzz försvinner måste Woody rädda honom.

Film: Pixars långfilmsdebut och början på den troligen bästa animerade filmserien håller än idag och står utan problem på egna ben. Rolig och fyndig med gott om insiderskämt kring leksaker för både barn och vuxna men även rar och med ett starkt budskap om riktiga vänner.

Bonus: Buzz Lightyears ansikte är baserat på regissören John Lasseter. Många filmreferenser, inklusive barnförbjudna sådana som "Alien" (ett "Whack-an-alien"-spel på Pizza Planet), "Exorcisten" (Woody skrämmer onda grannen Sid genom att snurra på huvudet) och "The Shining" (Sids matta matchar den på Overlook Hotel).

Kritik (Rotten Tomatoes): 100%

Globala intäkter: 361,958,736 dollar

Priser: Lasseter fick en special-Oscar för utvecklandet och inspirationen till animatiostekniken. Oscarsnominerad för Bästa manus, musik och sång. Golden Globe-nominerad för Bästa komedi/musikal och sång.

1. Hitta Nemo (2003)

Äventyr: Överbeskyddande, ensamstående pappan och clownfisken Marlin blir hysterisk när sonen Nemo försvinner men får hjälp att hitta honom av virriga Dory, som lider av brist på korttidsminne och tillsammans stöter de på diverse tokiga havskaraktärer.

Film: Ett ljuvligt, färgsprakande äventyr med perfekta doser humor, spänning och drama. Laddad med fantastiska detaljer och figurer (som surfande sköldpaddor och hajar i terapi) och lyfts av en drömensemble av suveräna röstskådespelare där Ellen DeGeneres utan tvekan stjäl showen som Dory.

Bonus: Pizza Planet-bilen från "Toy Story" skymtas utanför fönstret där akvariet står. I väntrummet finns Buzz Lightyear bland leksakerna och en serietidning med Mr. Incredible från "Superhjältarna". Andra filmreferenser sträcker sig från "Titanic" till "The Shining".

Kritik (Rotten Tomatoes): 99%

Globala intäkter: 921,743,261 dollar

Priser: Vann Oscar för Bästa animerade film och nominerad för Bästa manus, musik och ljudredigering. Golden Globe-nominerad för Bästa komedi/musikal.

Vilken av Pixars filmer är din favorit? Kommentera nedan.
| 4 augusti 2013 14:01 |