Serie

Skribent

Alexander Kardelo

18 december 2020 | 12:00

"The Stand" får kritik - döv rollfigur spelas av hörande skådespelare

En dövförening i Hollywood manar till bojkott mot Stephen King-serien.
Stephen Kings pandemiserie "The Stand", som igår premiärvisades på HBO Nordic, har mött på kritik från ett oväntat håll.

Medlemmar i en dövförening i Hollywood sågar beslutet att sätta hörande skådespelaren Henry Zaga i rollen som dövstumme Nick Andros. De hävdar att rollen borde ha gått till en döv skådespelare, och att döva ständigt diskrimineras i film- och tv-branschen.

"Detta har hänt i årtionden. Nu är det nog!" skriver de i ett uttalande på Twitter.

"Karaktären är döv och använder teckenspråk. Inga döva skådespelare kallades in för att provfilmade. Beslutet togs utan respekt för döva professionella skådespelare."
 
 
Skådespelaren Henry Zaga ("The New Mutants") har nyligen berättat i intervjuer om sitt hängivna research-arbete inför rollen:

- Allt man kan göra är att spela karaktären med heder och respekt, göra sin läxa och lägga hela sitt hjärta i det (...) Jag pluggade teckenspråk ett helt år i två timmar om dagen. Det är tufft, men om man ska ta sig an denna karaktär så måste man göra det helhjärtat, säger Zaga till The Wrap.

Rollen som Nick Andros spelades tidigare av Rob Lowe i miniserien "Pestens tid" från 1994. Om han fick motta liknande kritik vid premiären är tyvärr inte känt.
 
Vad tycker ni - borde döva roller enbart spelas av döva skådespelare? 
| 18 december 2020 12:00 |