Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

24 februari 2023 | 18:00

Charlotte Brändström: "Väldigt spännande att få jobba med Christoph Waltz"

MovieZine catchar upp med svenska tv-regissören Charlotte Brändström, högaktuell med satiren ”The Consultant” på Prime Video.
Amazons nya tv-serie "The Consultant" beskrivs av streamingtjänsten själva som en komedithriller-serie som utforskar den olycksbådande relationen mellan en chef och en anställd.
 
Den skruvade handlingen inleds med en tragisk händelse som skakar de anställda på spelföretaget CompWare. När en ny konsult, Regus Patoff (spelad av Christoph Waltz), kliver in för att förbättra verksamheten, upplever personalen nya krav och utmaningar som gör att allt kan börja ifrågasättas… även deras liv.
 
Idag släpps de åtta halvtimmeslånga avsnitten på Prime Video - två är regisserade av svenska Charlotte Brändström, som själv ser "The Consultant" som en mörk komedi.
 
- Det är en blandning av komiskt och skräck. Den är lite skrämmande, men mest en arbetsplatssatir. Det handlar om hur han kommer in som ny chef och förvandlar allas liv. Han får fram det värsta, och ibland det bästa, ur folk som är väldigt tävlingsinriktade på jobbet och är elaka mot varandra, berättar Charlotte för MovieZine.
 
 
- Jag satt och klippte något i LA när jag fick det här jobbet. Och bara man hör namnet ”Christoph Waltz” så tänker man att man vill vara med. Bara att få chansen att få jobba med honom var väldigt spännande. Det är också första gången jag jobbar med halvtimmesavsnitt, vilket är mycket annorlunda mot något som "Maktens ringar". Så det är väldigt intensivt, men väldigt roligt.
 
Christoph Waltz är ändå en skådis man minns för en rad karismatiska skurkroller. Vad skulle du säga är hans styrkor som skådespelare?

- Han är så otroligt trovärdig. Och han har en fantastisk tajming i scenerna, han känner hur det ska spelas. Vi gillar båda att jobba på samma sätt: man kan förbereda och bestämma mycket i förväg, men när man väl är på plats med skådespelarna så måste man också låta det vara naturligt.
 
- Jag hörde en intervju med Spielberg häromdagen. Han sa att ”ibland kollar man bara vad skådespelarna gör”. Om de går åt ett håll när de repar, då är det rätt. Det är något de känner instinktivt. Och Christoph tycker också om att jobba på det sättet.
 
Jag måste också fråga, hur har inspelningen av "Maktens ringar" säsong 2 gått?

- Vi har filmat sen i höst. Det är ett annorlunda upplägg. På ”The Consultant” kommer man in och gör två avsnitt. Men i "Maktens ringar" är det mer att man filmar efter miljö, man försöker bli klar med en miljö i taget. Sen hoppar de andra regissörerna in och gör klart sina scener på samma miljö innan man byter.

- Jag var väldigt nöjd med den första säsongen. Jag älskar fantasivärlden. Det känns lite som att man får leva i en parallell värld med orcher och alver och allting. Man är ju någon annanstans hela tiden.
 
 
Det låter som en viss skillnad mot ”The Consultant”, du får verkligen kliva in i många olika världar i ditt arbete.

- Det är det som är så roligt! Förra året gjorde jag ju även ”Shogun” och var en del i Japan. Det är ju roligt att få hoppa in i olika världar. Det är det som är så otroligt med amerikanska produktioner, när man ser hur stora de kan bli.
 
Skulle du vilja göra mer i Sverige? Du har ändå regisserat en del här, senast ”Den osannolika mördaren”.

- Ingenting på gång just nu. Men jag har snackat lite med producenter på olika serier. Absolut. Det är ju själva storyn som lockar, att man dras till något särskilt. Det har inget med budget att göra egentligen. ”Den osannolika mördaren” hade till exempel en mycket mindre budget, men det var också en mer intim serie. Jag tycker vad Sverige får fram är helt fantastiskt.
 
Du har också hunnit spela in ”The Continental”, en spinoff-serie på ”John Wick”. Vad kan du berätta om den?

- Det kommer mer om den i vår. Men jag fick chansen att jobba med Mel Gibson, och det visste jag inte om när jag kom ombord.
 

Hela säsongen av "The Consultant" finns nu att streama på Prime Video.
| 24 februari 2023 18:00 |