Film

Skribent

Mats Karlsson

17 oktober 2011 | 14:50

"Svinalängorna" årets bästa nordiska film

Den engelska skådespelaren Helen Mirren har idag offentliggjjort vinnaren av Nordiska rådets filmpris 2011 som blev "Svinalängorna".

Den svenska filmen "Svinalängorna" ("Beyond") är Nordens bästa film 2011 och därför får filmens regissör, Pernilla August, manusförfattarna Pernilla August och Lolita Ray samt producenterna Helena Danielsson och Ralf Karlsson i år ta emot Nordiska rådets filmpris. Detta offentliggjorde juryns hedersordförande, skådespelaren Helen Mirren, i dag på presskonferensen i Köpenhamn.

Juryn, som består av filmexperter från de fem nordiska länderna samt Helen Mirren, motiverar valet av årets vinnare på följande sätt:

"Svinalängorna är ett hårt slående, komplext drama, rått och finstämt på samma gång; mörkt, men samtidigt fyllt av livets ljus. Pernilla August, och hennes team, har en fantastisk blick för detaljer och nyanser, och en talang för att få det svåra att se lätt ut. Skådespeleriet är enastående och - icke att förglömma: Svinalängorna är något så ovanligt som en mycket personlig och originell tolkning av en litterär bästsäljare."

"Svinalängorna" blev tidigare i år även Sveriges Oscarsbidrag.

| 17 oktober 2011 14:50 |