Film

Skribent

MovieZine

20 september 2021 | 15:30

Se den svenska sci-fi-kortfilmen som gör succé på nätet

Är världen vi lever i bara en simulering? Se sci-fi-komedin "Untitled Earth Sim 64" som fått över 1,5 miljoner visningar på Youtube.
Om vår värld bara är en datorsimulering, likt något ur "The Matrix", får vi vara tacksamma för livets små glädjeämnen. Ett sådant är svenska kortfilmen "Untitled Earth Sim 64" som garanterat sätter ett leende på dina läppar denna måndag. Här möter vi Marie (Karen Olrich-White), en ung tjej som upptäcker vad som kan ske när vardagen buggar ur.
 
 
Jonathan Wilhelmsson, en 29-årig filmskapare från Dalarna, har skrivit och regisserat kortfilmen som spelades in i Göteborg på en liten budget under corona-pandemin. Sedan "Untitled Earth Sim 64" släpptes på Youtube innan sommaren har den "fått mycket större genomslag än vi kunnat hoppats på", säger Jonathan till MovieZine.
 
Los Angeles-studion Gunpowder & Sky köpte visningsrättigheterna för sin plattform Dust, och har även "first look"-avtal på en eventuell långfilmsversion. Kortfilmen har också nått över 1,5 miljoner tittare i Sydkorea!
 
Large 92a6f63bc4fe359ec33cd8665aa79fa2 jonathan wilhelmsson
 
- Den största utmaningen, men också det som var roligast, var att med små medel försöka skapa en sorts film som kanske oftast är reserverad för lite större produktioner. En av lösningarna var att hela post-produktionen, från klippning och effekter till grading och ljuddesign, gjordes av mig själv på min laptop. Det var superroligt och jag tycker det är ett bra exempel på hur tillgängligt filmskapande har blivit. Det finns otroligt mycket man kan göra på egen hand även om man inte har ett stort team eller en stor budget, och det som är fantastiskt med lågbudgetfilmskapande är att man generellt är mycket rikare på tid jämfört med större produktioner, och det är en resurs man kan göra mycket med, berättar filmskaparen.
 
Se även Jonathan Wilhelmssons bakom-kulisserna-video om hur filmen blev till.
| 20 september 2021 15:30 |