Film

Skribent

Alexander Svensson

24 mars 2024 | 06:00

Nu på Netflix: Matt Damon ensam på Mars i realistisk sci-fi-rulle

En av filmerna i den lilla men starka genren "rädda-Matt-Damon-från-svårtillgängliga-platser" går upp på Netflix idag.
En av Ridley Scotts bästa filmer, framförallt på senare år, stavas “The Martian”. Den är baserad på Andy Weirs bok med samma namn och följer astronauten Mark Watney som blir kvar ensam på Mars efter en olycka. Medan han kämpar för att överleva på den karga röda planeten så arbetar såväl hans astronautpolare som myndigheter hemma på jorden febrilt på att rädda honom.
 
Matt Damon står för en fantastisk insats i huvudrollen som den envise Watney, som gör allt för att hålla humöret uppe och sig själv vid liv trots att saker i princip ständigt går fel. Den fantastiska rollistan innehåller även namn som Jessica Chastain, Sean Bean, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Sebastian Stan, Kate Mara, Michael Peña och Donald Glover, som alla leverar på hög nivå.
 
Varje botanists dröm - att få odla potatis på Mars.
 
Trots filmens allvarliga ämne - Matt Damons liv står ju trots allt på spel här - så är den faktiskt ganska rolig, utan att någonsin punktera spänningen. Mycket kommer det ifrån att humor är Watneys sätt att hålla humöret uppe, och hans många monologer i form av exempelvis videodagböcker är härligt charmiga.
 
“The Martian” blev också omtalad för att den, trots sin status som något av en science-fiction-film är verklighetstrogen. Hur det faktiskt är med den saken råder det delade meningar om, men klart är väl att man iallafall har försökt få till en berättelse som stämmer hyfsat överens med vad som är teoretiskt möjligt. På så vis kan “The Martian” vara intressant för den som är intresserad av vetenskap, om inte annat än för att peta hål i filmens logik.
 
 
Om man vill se en hyfsat jordnära sci-fi-film med såväl humor som spänning så är “The Martian” ett utmärkt alternativt. Från och med idag finns den tillgänglig på Netflix.
 
Vad tycker du om "The Martian"?
 
| 24 mars 2024 06:00 |