Serie

Skribent

Alexander Kardelo

2 december 2020 | 18:00

Stilla din Marvel-abstinens med nya dokumentärserien "Marvel's 616"

Alison Brie och Paul Scheer har regisserat två av de åtta avsnitten i "Marvel's 616", Disney-originalet som låter oss dyka in i Marvel-seriernas underbara värld.
2020 blev visserligen året utan en enda ny Marvel-film. Men alla superhjälte-utsvultna kan istället gotta ner sig i nya serien "Marvel's 616" på Disney+. I denna dokumentärserie på åtta fristående avsnitt erbjuds såväl fans som newbies en fascinerande inblick i serietidningarnas värld.

Åtta regissörer har fått förtroendet att hitta okända historier om hur Marvel-serierna påverkat, inspirerat och underhållit sina läsare i årtionden. Det handlar om allt från cosplay och värdefulla samlarobjekt, till kvinnliga pionjärer bland serietecknarna.

Trots att filmerna från Marvel Studios blivit enorma framgångar är det få som verkligen har koll på förlagan. "Marvel's 616" går tillbaks till källmaterialet och undersöker hur några färgglada och superstarka karaktärer kunnat få en sådan betydelse i popkulturen.
 
 
Första avsnittet handlar exempelvis om Japans egna version av Spider-Man, en relativt okänd tv-serie från 1970-talet. Producenten Sarah Amos förklarar:

- Det är ett avsnitt vi verkligen såg fram emot. Alla vi på Marvel har älskat serien i årtionden. Det är en dold pärla som vi alltid ville berätta om för folk, men vi kände inte till bakgrunden.

- Vi sökte upp Disney i Japan som var till stor hjälp, och vi insåg hur många av de gamla skådespelarna och manusförfattarna som fortfarande levde och gärna ville berätta om serien (...) Vi visste att det skulle bli ett kul avsnitt, men jag hade inte räknat med att också bli rörd till tårar.
 
 

Paul Scheer hyllar de okända superhjältarna

 
Komikern Paul Scheer står bakom avsnitt 4, "Förlorat och funnet". Han tog på sig uppdraget att leta fram Marvel Comics mer obskyra, "bortglömda" figurer och försöka pitcha en helt ny tv-serie. Ett avsnitt med glimten i ögat som utspelar sig nästan som en mockumentär. Scheer berättar för MovieZine:

- Jag hade skrivit Marvel-serier och är ett stort fan, så jag blev tillfrågad. Vi spånade några idéer för en dokumentär och jag kunde inte sluta tänka på ett speciellt ämne. Vi känner alla till de ikoniska hjältarna, varav många ännu inte har fått sina serier eller filmer. Men längs vägen finns också de som aldrig har fått en ärlig chans.

- Det blev startskottet för det hela. Jag fick möjligheten att djupdyka in i Marvels värld, prata med mina favorit-kreatörer och jag hade total frihet.
 
 

Alison Brie besöker Marvel-tokig skola

 
De flesta förknippar nog Marvel med episka filmer på bioduken, men visste du om att serietidningsförlaget också skapar - scenpjäser? Teaterelever kan beställa tryckta manus och sätta upp sina egna superhjälteshow på scen. Ett relativt okänt fenomen som skådespelaren/regissören Alison Brie tittar närmare på i avsnitt 8, "Spotlight".

- När jag hörde om Marvels pjäser och hur de hjälper teaterklasser på high school blev jag genast intresserad. Jag spelade själv skolteater och har en stark relation till det. Jag var nyfiken på att se hur elever skulle reagera på ett Marvel-projekt.

Brie, mer känd som skådespelare i bland anat "GLOW", hade sett fram emot att regissera mer. Men hon räknade inte att bli personligt involverad i berättelsen:

- Väl på plats kände jag ett ännu starkare band till dessa ungdomar. De imponerade verkligen på mig. Och jag lärde mig så mycket om Marvel som jag inte kände till sen innan. Jag insåg att de kämpar med samma problem som jag fortfarande möter som skådespelare. Och processen blev ännu djupare för mig.
 
 
Ibland blir det väldigt nördigt, ofta roligt, andra gånger känslosamt. Alla avsnitt kanske inte faller en i smaken, då är det bara att bläddra till nästa. Dokumentärserien bjuder på åtta vitt skildra historier med låg tröskel så att även en oinsatt kan dyka in i Marvels värld.

Hela serien "Marvel's 616" finns nu att streama på Disney+.
 
| 2 december 2020 18:00 |